Test av dashbordkamera – Dette er hva som er lov


Hjem » Test » Test av dashbordkamera – Dette er hva som er lov

Du har sikkert sett utallige klipp på nett med hendelser som har blitt tatt opp med dashcam, og tenkt tanken på at det ikke hadde vært så dumt å ha selv.

Det er ikke så vanskelig å få seg ett bilkamera, eller dashcam som det populært kalles. De fleste dashbordkameraer fungerer ganske likt. De har ett minnekort hvor det blir lagret film, den eldste filmen på minnekortet blir slettet etterhvert som det filmes ny film som den lagrer. De enkleste dashbordkameraene filmer kun med ett kamera fremover.

De litt mer avanserte bilkameraene har i tillegg ett kamera som filmer motsatt vei, altså inn i kupeen (også kalt uber kamera). Det er ofte ikke det viktigste kameraet, for hvis noen kjører inn i deg bakfra er det ikke sikkert at du ser så mye av det fra kamerat som filmer inn i kupeen. Det er derimot smart hvis du får innrbudd i bilen, da vil du hvis du er heldig få en god film av den uvedkommende.

Andre dashbordkameraer har i tillegg ett kamera til som festes i bakruten, med det vil du kunne filme hvis noen kjører inn i deg bakfra. Eller hvis du bare har en som ligger altfor nærme deg, da er det veldig kjekt å ha det på film så du kan bevise hva som har skjedd.

Test av dashbordkamera

Det viktigste når du skal kjøpe ett dashbordkamera er å finne ut hvilke hva du trenger å filme, Kvaliteten du trenger opptaket i, og om du ønsker ekstra funksjoner som gps som betyr at dashbordkammeraet kan vise hastighet også.

Rimeligst i testen – Mio Mivue er ett lite dashbordkamera som har egen skjerm på baksiden. Kameraet har Auto funksjon for når det skrur seg på. Mio er en av de ledende produsentene av dashbordkameraer. Plass for minnekort på 64 GB

MIO MIVUE C312SJEKK PRISEN

Lynskarp film- MIO MIVJUE J85 Er ett veldig diskree dashbordkamera som ikke forstyrrer deg mens du kjører.Her får du også mulighet for å laste over video med Wifi. Plass for minnekort på 128 GB. Har også bevegelsessensor som gjør at kameraet skrur seg på hvor noe skjer utenfor og det står i parkeringsmodus.

MIO MIVUE J85SJEKK PRISEN

Hva er lov med dashbordkamera

Du har lov til å filme med dashbordkamera når du kjører. Du har derimot ikke lov til å legge ut alt du filmer på nett, det gjelder spesielt for nummerskilt og personer som du filmer. I bunn og grunn er det lover om andres personvern som det handler om, det vil ganske enkelt si at hvis du filmer noe som kan påvirke andres personvern så skal du ikke legge det ut på nett.

Filming med dashkamera som har bevegelsessensor havner i en gråsone uten et helt klar regelverk. Er det på din egen tomt hvor det også kun blir filmet på din tomt så er det lovlig. Står du derimot parkert langs en offentlig gate eller på annen offentlig plass så er det ingen helt klar regel for det. Det vil også ha noe med hvor mye kamerat filmer å gjøre, det skal kun være korte klipp hvor det faktisk skjer noe som blir lagret.

Endel biler begynner å få dashborkamera integrert, Tesla sitt system som heter Sentry Mode er helt lovlig å bruke. Husk bare på at du må være veldig forsiktig med hva du publiserer på nett, for da er det ikke lengre til personlig bruk.

Dashbordkameraer har blitt brukt i forsikringsoppgjør flere ganger i Norge også. En billig forsikring når uhellet er ute hvis noen stikker av eller lignende.

Det finnes alternativer til dashkameraer – Du kan f.eks. bruke ett Go Pro kamera eller telefonen din til å filme, det må selvsagt være fastmontert. Det er derimot ikke en veldig god løsning for da må du huske å skru det på hver eneste gang du skal kjøre. Og det vil også se fristende ut for tyver å stjele ett Go Pro kamera som står i frontruten. Med ett Dashbordkamera så får du ett kamera som er laget for det du skal bruke det til, og du er sikker på at du filmer når du trenger det. Hvis du bruker noe annet enn et dahsbordkamera er det typisk hvis du glemmer å skru det på den gangen hvor du faktisk trenger det.

Montering av dashcam – Vanligvis er det ingen stor sak, men kameraet er avhengig av strøm. Bruker du litt tid på å skjule ledningene litt i paneler langs vinduet hvor du legger strømkabelen så får du et fint resultat på kort tid. Når du setter det opp første gangen så sjekk gjerne at opptaket ser bra ut, de fleste dashbordkameraer har noen innstillingsmuligheter så sørg for at den tar opptak som blir gode og som du ser mest mulig på.

Det er ikke så dumt å sjekke opptakene innimellom bare for å sikre seg at den faktisk tar opptak. Moderne minnekort tåler ganske mye, men feil skjer og det er veldig kjedelig hvis du havner i situasjon hvor du trenger opptaket men ikke har fått det lagret.

Casper

Casper har holdt på med bil og jobbet med å fikse/ skru på biler i over ti år. Han brenner spesielt mye for å lære andre hvordan de selv kan fikse sin egen bil, og lære alt om hvordan den fungerer!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Siste artikler