Elbil Batteri – Forleng levetiden – resirkulering


Hjem » elbil » Elbil Batteri – Forleng levetiden – resirkulering

Et elbil batteri utgjør den største enkeltkostnaden i elbiler, selv for produsentene. Derfor er det viktig at du vet at elbilen du kjøper har ett godt batteri, men det som er enda viktigere er at du vet hvilke faktorer som påvirker mest hvor lenge elbil batteriet varer.

Innhold –

Hvor lenge varer elbil batteri

At et elbil batteri degraderes over tid er helt naturlig, og noe annet er faktisk umulig. Det som er viktig er at det ikke degraderes mer enn det skal, hvis det gjør det så er det noe feil med batteriet. Når du kjøper en ny elbil er batteriet dekket av garanti, og hvis batteriet har degradert mer enn det skal så vil dette bli fikset. Derfor er det egentlig ingen grunn til stor bekymring rundt dette så lenge du er dekket av garanti. Vanlig garanti for elbiler er typisk 8 år og maks 160 000km, noen tilbyr derimot vesentlig bedre garantier enn det. Tesla har f.eks. for Model S og X 8 år og 240 000 km med 70% retensjon av batteriet. Hvor mye retensjon eller degradering batteriet kan ha i løpet av garantiperioden er noe av det viktigste du har i garantien din. Stort sett er det 70% som gjelder, husk at dette er maksimalt og de fleste vil oppleve at elbil batteriet degraderes rundt 10%.

Det er derimot en del ting du burde tenke på for å passe på batteriet. Mye hurtiglading er ikke bra for batteriet, lading over 80% eller kjøre det under 20% av batteriets kapasitet burde ikke skje oftere enn det som nødvendig. Høy og lave temperaturer er også uheldig, for at det skal påvirke bilen minst mulig burde elbilen stå koblet til lader når du ikke bruker bilen.

Degradering av elbil batteri skyldes ikke kun antall ladesykluser eller antall kilometer elbil batteriet har kjørt. Batteriet vil degraderes av tiden også, uansett om det brukes eller ikke. Det er temperaturer som er det som påvirker mest, og der har vi i Norge en fordel. Om vinteren får du kortere rekkevidde, men at det er kaldt ute gir lite degradering av batteri over tid i forhold til hvis det er varmt ute.

Det er gjort mange studier på hvordan batteriene i elbiler holder seg. For Nissan Leaf sine første biler visste studier at batteriene mistet rundt 70% kapasitet over 7-8 år. Mens for Tesla Model S som ble lansert i 2012 viser undersøkelser  at det har mistet så lite som 10% over 6-8 år. Dette kan også ha mye med klima og gjøre, og kan være en grunn til at Nissan Leaf har vist høyere degradering av batteriet. Sannsynligvis skyldes dette også hvordan Tesla sine batterier kjøles ned når de blir varme. Dette er grunn til optimisme for batteriene i elbiler i fremtiden, for det sier muligens endel om at hvis kjølesystemet kan holde batteriene på riktig temperatur så vil de ikke degraderes i stor grad.

Hvis du vurderer å kjøpe en brukt elbil som er utenfor garantien så er det å gå sjekket tilstanden til batteriet gull verdt. Dette vil kunne fortelle en del om batteriet, og om det er enkelt celler som kan fikses. Om en elbil med ett batteri utenfor garanti perioder er ett godt kjøp for deg er vanskelig å si, men hvis du tar en sjekk av batteriet så blir det i hvert fall mer fornuftig.

Hva koster ett nytt batteri til en elbil

Et elbil batteri har ingen fast kostnad, de forskjelliges produsentene har forskjellige batterier. I tillegg til det tilbyr de som regel batterier i forskjellige størrelser til samme modeller. I tillegg til dette så varierer prisene på materialene som trengs til batteriet. Det vil si at den prisen du får oppgitt i år kan være betydelig rimeligere eller dyrere året etter, stort sett har det heldigvis blitt rimeligere.

Det er sjeldent at hele batteriet må byttes, som regel kan det fikses enkelt celler på det. Her kan du også høre rundt om dette er en jobb du kan få andre enn merkeverkstedet til å ta. Nærmer du deg utløpet av garantitiden burde du absolutt regne litt på hvilken tilstand batteriet du har, og muligens få det testet. Får du et nytt batteri så vil det ha 5 års reklamasjon mens du vil som regel ikke få ny garanti tid på det så lenge det blir byttet som en garantisak (ny garanti som varer lengre enn det opprinnelige batteriet hadde).

Priser på batterier har falt hele 89% fra 2010 til 2020, det er enormt fremskritt. Bruken av kobolt i lithium batterier har også blitt redusert. Dette er bra for prisene til batterien, siden kobolt historisk har vært dyrt og har hatt ustabile priser. Kobolt har også endel utfordringer med hvordan det blir utvinnet, og har vært kjent for å ha blitt utvinnet under dårlige arbeidsforhold. Begge de to faktorene er grunner til at batteri og bilprodusentene har ønsket å redusere bruken av kobolt i lithium batterier. (kilde)

Hvor stort batteri du har vil avgjøre mye av prisen, men i noen tilfeller vil du også kunne sette inn ett mindre batteri som har samme størrelse. Det kan være fornuftig hvis bilen begynner å bli gammel, men ett mindre batteri dekker behovet du har. I mange tilfeller vil et nytt batteri koste såpass mye at det ikke vil være lønnsomt å kjøpe et nytt batteri. Det finnes også de som har spesialisert seg på å selge overhalede batteripakker.

Det er såpass mange faktorer som spiller inn at det er noe som må vurderer for hver eneste bil som har behov for nytt batteri. Tilstanden til bilen vil også påvirke hvor mye som er verdt å investere i nytt batteri. Selv om batteriet du har er dårlig så vil du som oftest kunne få pant på batteriet, dette kan være snakk om ganske mye penger. Har bilen vært i en ulykke så kan mulighetene for å selge batteriet være verdt å se på.

Hvor mye veier elbil batteri

Det som har begrenset elbiler mest har vært vekten, siden det igjen påvirker rekkevidden. Elbil batterier veier ca en 1/3 av elbilens vekt, det  er en betydelig del som det jobbes hardt for å få ned. Vekten til batterier reduseres ca 7% per år, kun fordi produsentene klarer å gi lithium batteriene enda høyere energitetthet.

Audi e-tron sin batteripakke veier rundt 700 kg, mens Tesla Model S når den ble lansert sin 85 kWh batteri pakke veide 540 kg. Til sammenligning så veier Nissan Leaf sin 40 kWh batteri pakke 303 kg.

Det er stadig utvikling på vekten av batteriene, men produsentene har også fokusert mye på luftmotstand siden dette har vært enklere å gjøre noe med enn vekten på batteriene. At det kommer en rask revolusjon som plutselig gjør batteriene lettere er ganske usannsynlig, men en nedgang i vekt over tid skjer allerede.  Det at produsentene har blitt tvunget til å fokusere mer på luftmotstand har tvunget dem til å komme med innovative løsninger. Speilene til e-tron er ett eksempel på det som du kan lese mer om her.

Hva er elbil batteri laget av

Selve batteriet er ganske likt det du finner i telefonen eller i laptopen din, bare i en mye større skala. Det vanligste er at elbilene har Lithium-ion batterier, men her skjer det også utvikling og hva det blir i fremtiden er fortsatt uvisst siden flere forskjelliges varianter prøves ut.  Grunnen til at Lithium-ion batterier per nå er det mest foretrukne valget skyldes at de har høy energitetthet til å være ett oppladbart batteri.

På mange måter er elbil batterier det som bremser elbiler fra å ta fullstendig over. Hadde det ikke vært for begrensningene elbil batterier har, som den begrensede rekkevidden, ladehastighet og vekt så ville elbiler vært fullstendig dominerende. I tillegg til dette er det mangel på endel av materialene som kreves for å lage batterier, disse to faktorene sammen gjør at utviklingen blir noe begrenset selv om elbilene absolutt er på vei for fult.

Tradisjonelt så har bilprodusentene produsert motorene selv, og det gjør elbil produsentene også. Men selve batteriet kjøpes som regel av en tredjepart, dette skyldes flere faktorer. Utvikling og forskning er ekstremt dyrt, og når produsentene ikke engang vet om det er Lithium-ion batterier som er fremtiden i elbiler så kan det tenkes at det å benytte seg av en tredjepart er lurt i starten. Det er derimot ikke sånn at produsentene ikke satser på produksjon av batteriene selv på sikt, for de vet at det kan gi dem fordeler for å kontrollere og effektivisere prosessen.

Selve lithium-ion batteriet inneholder en anode, denne er positiv ved lading og negativ når batteriet lades ut. Katoden er lithiumoksid. Denne er motstatt, negativ ved lading og positiv under utlading. Videre så består batteriet av elektrolytt og en seperator.

Hva slags batteri som brukes i elbil

Elbiler bruker Lithium-ion battier, dette fordi de har høyest energitetthet av oppladbare batterier.

I noen hybridbiler, og da spesielt Toyota sine så har det blitt brukt Nikkel metallhydridbatterier (NiMH). De har derimot ikke like høy energitetthet som Lithium-ion batterier og derfor har ikke elbilprodusentene valgt å bruke det batteriet.

Det kan sies mye om at batterier ikke har utviklet seg så mye som man kunne håpet på. Teknologien som brukes i Lithium-ion batterier er den samme som har vært brukt i mange år. Det har derimot skjedd mye med kjøling og systemene rundt batteriet som gjør at man kan bruke batteriet på en mye bedre måte. Det viser seg også igjennom hvordan elbilene har fått stadig lengre rekkevidde, og at batteriene på de bilene med best kjølesystem har hatt veldig lav degradering.

Det er flere forskjellige løsninger som forskes på for å utnytte Lithium-ion batterier bedre. Noen prøver å bytte ut anoden som vanligvis er laget av karbon til en anode som er laget av silikon.  Fordelen hvis man f.eks. hadde klart å bruke silikon som anode istedenfor karbon er at da ville anoden kunne hatt 3x så høy energitetthet. Med en silikon anode ville batteriet kunne lagret dobbelt så mye energi. Det er derimot noe som forskes på, men med tiden vil se at flere av produsentene vil klare å forbedre Lithium batteriet.

En annen forbedring som forskes på er å bruke ett fast stoff istedenfor flytende væske som elektrolytten er per nå. Fordelene med det ville vært høyere energitetthet, men også lengre levetid og billigere produksjon. Selv om noen sier å ha klart det så er det en lang vei fra det til å ha ett ferdig produkt. Etterhvert vil vi sannsynligvis se at det skjer endel endringer i Lithium batterier, men når det kommer til kjøling og luftmotstand så har det allerede skjedd mye utvikling. Dette er viktig for å gi elbilene lengst mulig levetid og lang rekkevidde.

Kan elbil batterier gjenvinnes

Faktisk er det få elbiler som har blitt så gamle enda at de har trengt å bli gjenvunnet enda, men noen har det selvfølgelig vært. Noen batterier får også skader, da gjerne av ytre påvirkninger som gjør at de må gjenvinnes. Det meste av ett elbilbatteri kan gjenvinnes, og det er mange verdifulle og ettertraktede deler av det som blir helt gjenvunnet.

Selv om ett elbilbatteri etterhvert blir degradert og lite hensiktmessig å bruke i bilen siden rekkevidden blir for kort så betyr ikke det at batteriet trenger å gjenvinnes med engang. Det kan brukes som en powerbank i strømnettet. Dette er lurt spesielt når det brukes fornybar energi, for da kan elbilbatteriet lagre strøm fra en vindmølle til når den strømmen trengs på strømnettet. Det kan man bruke ett elbilbatteri til selv om det har blitt degradert.

Når batteriet ikke kan brukes lengre så blir det resirkulert, Fortum resirkulerer opptil 80% av ebilbatterier. Og de viktige metallene som er vanskelig å utvinne og ofte tas ut under dårlige arbeidsforhold blir resirkulert, det er med på å redusere behovet for å utvinne mer av de metallene.

Fysiske skader på elbil batteri

Det er veldig sjeldent at ett elbilbatteri blir ødelagt, men det kan bli det av ytre påvirkninger. Dette er noe du faktisk burde passe ekstra godt på når du har en elbil. Som regel ligger elbil batteriet flatt under bilen, det er beskyttet men kraftige ytre påvirkninger kan skade det. Kjører du over en stein eller noe annet i veien så kan det bli en så dyr skade at selv helt nye elbiler blir kondemnert fordi skaden er dyrere enn det bilen er verdt å fikse den for.

Når du skal jekke opp en elbil er det ekstremt viktig at du følger instruksjonene fra produsenten. Selv om du har jekket opp bilen din mange ganger før så burde du absolutt sjekke instruksjonsboken før du gjør det selv.

Casper

Casper har holdt på med bil og jobbet med å fikse/ skru på biler i over ti år. Han brenner spesielt mye for å lære andre hvordan de selv kan fikse sin egen bil, og lære alt om hvordan den fungerer!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Siste artikler