Selge bil som den er – Her må du passe godt på!

Hjem » Blog » Bilhold » Bilsalg » Selge bil som den er – Her må du passe godt på!

Salg av bil er noe som må gjøres, og det går ikke alltid like bra som man helst hadde håpet på. Stikkordet for en god salgsprosess er at det gjøres grundige forberedelser.

Biler som selges med forbehold som at de selges som den er har ofte et spesifikt problem ved seg. Det er fortsatt like viktig at alle problemer som du kjenner til blir opplyst om.

Mange har forskjellige oppfatninger av hva «selges som den er» faktisk betyr. At du som selger får færre forpliktelser i ettertid er riktig. Du har derimot fortsatt en plikt til å opplyse om feilene du kjenner til.

Selge bil som den er – Hva det betyr

Du som selger vil selge bilen som den er, men så enkelt er det dessverre ikke. Det er riktig at ved å selge bilen som den er så har du ikke like mye ansvar i ettertid. Problemet er hvis dere begge ikke er fult klar over hva å inngå en slik kontrakt innebærer.

For det første så er det et fravik fra normal kjøpskontrakt, og derfor vil det ofte også bety at bilen må selges til en lavere pris. Grunnen er nettopp at kjøper ikke har like mye rettigheter og derfor ofte må kompenseres for det hvis bilen faktisk skal bli solgt.

Kjøp/salg i mellom private foregår under kjøpsloven. Når bilen selges som den er så fravikes kjøpsloven, men kun til en viss grad.

Oppsummert betyr det at du kan selge en bil som den er, men du kan fortsatt ikke holde tilbake opplysninger.

I praksis vil det beste være å oppgi hvorfor bilen selges som den er. Stopper bilen plutselig, eller at du har opplevd at den ikke alltid starter? Skriv det i kontrakten!

Selv om muntlige avtaler er like bindende så er det bare å glemme når det kommer til kjøp/ salg av biler. Her er det skriftlige kontrakter som gjelder.

Når kan du få problemer i ettertid hvis du selger en bil som den er – Problemet oppstår hvis du holder igjen informasjon. En kontrakt vil være det eneste selger eller kjøper kan bruke som bevis  i ettertid. Derfor er det også så viktig at den inneholder all informasjon du har om kjøretøyet.

Hvis bilen ikke selges som den er så har kjøper 2 års reklamasjonsfrist mot skjulte feil og mangler. Husk at det er mot skjulte feil og mangler, du kan derfor fint selge en bil med feil uten at du trenger å «selge den som den er». Så lenge du opplyser om feilen i kontrakten har du gjort det du trenger å gjøre.

Fravikelse av rettigheter – Her stiller du enda sterkere

Ved å selge bilen som den er så fravikes ikke alle rettighetene til kjøperen. Men dere kan skrive i kontrakten at salget fraskriver kjøper sin reklamasjonsrett etter kjøpslovens §

19.

Du vil få en lavere pris, men det kan være lurt hvis du har veldig lite informasjon om bilen eller kan veldig lite om biler.

Det vil være mest aktuelt for de som i utgangspunktet er veldig bekymret for å gjøre et salg av bruktbil, og i tillegg ikke har noe kunnskap om biler.

Velger du å selge bilen på denne måten så må det opplyses om i annonsen, ellers kommer mange til å avbryte kjøpet når de blir opplyst om at du ønsker å selge bilen med dette kravet.

Det er ikke veldig vanlig å bruke denne fravikelsen, tenk deg derfor godt om på forhånd. Biler til høyere verdi burde du ikke gjøre det med, for du vil tape mye penger på det.

Er bilen allerede av lav verdi så er det fortsatt endel kjøpere som ikke helt forstår at bilen de kjøper kommer til å få feil i fremtiden fordi det rett og slett er en gammel bil. Det er i disse tilfellene, og når du som selger ikke har noe kunnskap selv kan bruke fravikelsen.

Er det lurt? Det vil variere av så mange faktorer at det er vanskelig å si. Du sikrer deg mot problemene i ettertid, men får en lavere salgspris.

Eventuelt kan du få noen andre til å selge bilen for deg. En tilstandsrapport koster ikke veldig mye, og vil kunne avdekke mye om tilstanden til bilen.

Burde du selge bilen «som den er»

På en eldre bil som ikke er vært mye penger kan det være en fordel, på en bil i høyere prisklasser vil det skremme bort mange kjøpere.

Ikke fall for fristelsen til å gjøre et raskt salg av bilen for å selge den som den er, og at dere skriver en mangelfull kontrakt.

Alt kan virke bra når dere skriver kontrakten, men problemene kommer ofte først en stund etter salget. Når det skjer fungerer det dårlig å si at det hadde dere jo snakket om hvis det ikke står i kontrakten!

Selv om det er en bil av lav verdi vil det å skrive en god kontrakt alltid lønne seg, for noen gir seg ikke og vil rett og slett prøve å lure deg.

Når du annonserer bilen burde du også opplyse om den skal selges som den er. Det vil gjøre prosessen mer smidig uten problemer når dere skal skrive kontrakt. Bruk for eksempel NAF sin kjøpskontrakt.

Får du en dårlig følelse på kjøperen så anbefaler vi at du følger magefølelsen og ikke gjør et salg. Noen ganger kan du fort få følelsen av at dette er en som det kommer til å bli problemer med, og det er virkelig ikke verdt det.

Istedenfor å selge bilen som den er, så kan du også overlate salget til en profesjonell. De er vant til å selge bruktbiler, og vet hvor viktig det er at alt opplyses om. Det vil koste deg litt ekstra, men kan også gi en høyere salgspris.

Uansett hva du velger, skriv en god kontrakt og ha godt med dokumentasjon både i form av bilder og video!

Legg igjen en kommentar

Skroll til toppen