Ulyd og Symptomer på dårlig hjullager – Sjekk det selv!

Hjem » Blog » DIY – Guider – Reparasjoner » Hjullager » Ulyd og Symptomer på dårlig hjullager – Sjekk det selv!

Ett dårlig hjullager må byttes så fort som mulig, men å vite om det er hjullageret som er dårlig er ikke alltid så enkelt å vite. Hvis du mistenker at hjullageret er dårlig så er det uansett noe som er feil, selv om det kanskje ikke er hjullageret. Feil på biler gir veldig fort følgeskader som gjør at andre ting går i stykker og fører til unødvendige kostnader. Derfor gjelder det å finne ut hva ulyd eller symptomene kommer fra så fort som mulig, dette er hvordan du kan sjekke hjullageret selv!

Hvordan høres et dårlig hjullager ut

At bilen høres ut som ett tog eller en pipende lyd indikerer at det kan være et utslitt hjullager du har. Spesielt hvis lyden blir høyere mens du akselerer og eller når du svinger. Det kan også skyldes dårlige dekk eller noe annet som f.eks. sitter fast i dekket. Hvis lyden blir kraftigere når du svinger til en side så er det hjullageret på motsatt side som er dårlig. Jo mer utslitt hjullageret er desto høyere ulyd vil hjullageret lage.

Symptomer på dårlig hjullager

Et hjullager som ikke fungerer som det skal, kan gi flere tydelige symptomer som bilførere bør være oppmerksomme på. Det mest åpenbare tegnet er en høy, metallisk ulyd som øker i volum og intensitet når bilen øker hastigheten. Denne lyden kan sammenlignes med en slags susing eller knirkende lyd, og stammer vanligvis fra hjulet som er berørt. Andre symptomer inkluderer en følelse av løshet eller «spill» i hjulet når bilen står stille, samt merkbare vibrasjoner i rattet – spesielt under kjøring i høyere hastigheter. I noen tilfeller kan et dårlig hjullager også føre til ujevn dekkslitasje på grunn av forandring i hjulets orientering. Det er viktig å være oppmerksom på disse symptomene, da de indikerer en nødvendighet for snarlig inspeksjon og muligens utskifting av hjullageret.

Har du en ABS lampe som lyser kan det også skyldes defekt hjullager, de fleste diagnoseapparater vil kunne lese ut feilkode på det. Slike diagnoseapparater har blitt rimelige og er veldig kjekt å ha hvis du skrur litt på bil. Hvor mye informasjon du vil kunne få avhenger av både bilen og diagnoseapparatet.

Hvordan sjekke tilstanden til hjullager selv!

Start med å inspisere dekkene, føles de fine ut uten noen ujevnheter i dekkene så kan du jekke opp bilen på ett sikkert underlag med støttebukker. Sett bilen i fri så hjulet kan rulle fritt rundt og dra det rundt så det spinner. Hører du ulyden nå mens hjulet ikke har noe motstand mens du bruker hånda til å spinne det rundt så indikerer det også at det er hjullageret.

Å sjekke tilstanden på hjullageret kan gjøres med noen enkle trinn. For det første, parker bilen på en flat overflate og løft opp det hjulet du mistenker har et defekt hjullager ved hjelp av en jekk. Når hjulet er fri fra bakken, grip tak i det med begge hender, en på toppen av hjulet og en på bunnen. Prøv å vrikke hjulet frem og tilbake med en viss kraft. Gjør det samme ved å holde på en hånd på hver side av hjulet også. Hvis det er merkbart spill eller bevegelse, kan det være et tegn på at hjullageret er slitt.

Et annet trinn er å rotere hjulet manuelt – hvis du hører uvanlige lyder som knirking eller skraping, kan dette også indikere problemer med hjullageret. Spinn hjulet rundt mens bilen er jekket opp, gjør deretter det samme med hjulet på motsatt side, hvis hjullageret er bra burde det spinne ca like mye.

En annen metode som er lur å bruke hvis du ikke har tid til å jekke opp bilen er å kjøre en tur på en strak vei, f.eks. motorvei hvor du unngår å bruke bremsene. Kjør inn til siden etterhvert å kjenn etter varmgang. Gjør det på begge sidene for å sammenligne, ett dårlig hjullager vil gi mer varmgang. Bruk ett infrarødt termometer hvis du har det!

Disse testene gir deg en god indikasjon, men for en nøyaktig diagnose, er det alltid best å konsultere med en profesjonell mekaniker.

Kan man kjøre med dårlig hjullager?

Kjøring med et defekt hjullager er sterkt frarådet, da det kan føre til alvorlige ulykker. Et dårlig hjullager svekker bilens stabilitet og styringsevne, spesielt ved høyere hastigheter og i svinger. I verste fall kan et ødelagt hjullager forårsake at hjulet låser seg eller i ekstreme tilfeller, løsner helt fra kjøretøyet mens det er i bevegelse.

Hvor dårlig hjullageret er har også mye å si. Vær klar over at ett dårlig hjullager fort ødelegger kaliper og bremsene generelt som fører til kostbare reparasjoner som kunne vært unngått.

Er det vanskelig å bytte hjullager?

Hvor vanskelig det er å bytte hjullager varierer fra bil til bil, og hvor defekt det er. Det er en jobb de fleste får til selv, men det burde ikke være det første du gjør på bilen din uten veiledning fra noen som kan det.

Kjøp hjullager på nett!

Stort utvalg av hjullager
Sjekk utvalget!
Stort utvalg av hjullager
Sjekk utvalget!
Finn riktig hjullager med reg nr søk!

Hvor ofte må man skifte hjullager?

Hjullageret holder ca 136,000 – 160,000 kilomoter i følge Moogparst.eu. Det er derimot ikke vanligvis ett fast intervall for når hjullageret må byttes. Hjullageret er meget kritisk for sikkerheten til bilen, og det må byttes når det blir dårlig. Du får heller ikke EU-godkjent en bil som har ett dårlig hjullager.

Som regel er det aldri sånn at hjullageret plutselig blir ødelagt, men det kan skje ved kraftige ytre støt eller i en kollisjon. Vanligvis blir det utslitt over tid, og du kan høre når det begynner å bli slitt. Siden hjullageret er en del av forbindelsen mellom bilen og hjulet så understreker det at det er en viktig del som alltid må være i orden. At bilen blir kjørt litt med ett dårlig hjullager skjer ofte, men det er absolutt ikke noe som anbefales.

Funksjonen til hjullageret er egentlig veldig enkel, hjullageret skal sørge for at hjulet ruller så friksjonsfritt rundt som mulig. Når det ikke gjør det lenger så må hjullageret byttes, men det at hjulet ikke ruller like lett rundt som det har gjort tidligere kan også skyldes andre ting enn dårlig hjullager.

Hvor mye koster det å bytte hjullager

Ett hjullager varierer ganske mye i pris i forhold til hvilken bil det er til. Større og tyngre biler har som regel dyrere hjullager en mindre og lettere biler. Det skyldes rett og slett at de må være mer solide til store og tunger biler. Et nytt hjullager koster som regel fra rundt 600-2000 kr. Prisen kan du enkelt sjekke selv f.eks. fra bildeler.no Ønsker du å få byttet hjullager selv på ett bilverksted har de fleste vi har snakket med oppgitt priser fra 4000-6000 kr. Men her vil det være store forskjeller fra hvilken bil du har og hvilket verksted det er. Noen verksteder kan bruke rimelige deler som er av like god kvalitet som originale merkedeler, mens merkeverkstedene noen ganger vil ta høyere betalt. Her er det viktig å forhøre seg rundt med flere verksteder, og sørge for at de gjør jobben på en god måte med gode deler.

Legg igjen en kommentar

Skroll til toppen