Hvordan bytte bensinfilter – En fullstendig guide

Hjem » Blog » DIY – Guider – Reparasjoner » Drivstoffsystem » Hvordan bytte bensinfilter – En fullstendig guide

Bensinfilteret er essensielt i alle bensinbiler for at bilen skal fungere. Bensinfilteret sørger for at bensinen er ren når det kommer frem til motoren. Ofte omtales det bare som drivstoffilter, men det er viktig å spesifisere om det er bensinfilter eller dieselfilter.

Hva er bensinfilter og hvorfor er det så viktig?

Bensinfilteret er designet for å fange opp forurensninger og partikler fra bensinen før den når motoren. Dette beskytter motorens utsatte komponenter fra skade og sørger for effektiv forbrenning. Forurensning kan komme fra når det fylles bensin, fra bensinen og andre kilder.

Motoren er veldig skjør for fremmedelementer, og det kan føre til motorhavari, derfor er bensinfilteret så viktig! Bensinen sendes til motoren fra drivstofftanken med trykk og skal inn i små rør og dyser, derfor er det også så viktig at det kun er helt ren bensin som sendes fra bensinfilteret!

Hvor ofte bør bensinfilteret skiftes?

Generelt anbefales det å bytte bensinfilteret fra 20 000 – 80 000 km eller årlig, men det beste er å sjekke bilens brukerhåndbok for produsentens anbefalinger. Her er det faktisk for mange bensinbiler ingen intervall, og om det er intervall varierer det mye hvor langt intervallet er.

Om bilen din ikke har ett intervall vil vi anbefale at det uansett byttes etterhvert, selv om du ikke velger å gjøre det årlig. Det er også forskjell mellom hvor store og gode filterne er, derfor varierer det hvor lenge de holder.

Ett bensinfilter kan bli dårlig og dette vil gå utover innsprøytningssystemet og kan føre til veldig kostbare skader for motoren og også motorhavari. Selve bensinfilteret kan også ruste eller det kan bli lekkasjer i tilknytning til koblingene.

Fyller du bilen med E10 Bensin og har en eldre bil kan det være en ekstra god grunn til å bytte bensinfilter oftere. Les mer om E10 bensin her!

Steg-for-steg guide for å bytte bensinfilter

Forberedelser til hvordan å skifte bensinfilter

Slå av tenningen og frigjør trykket i drivstofflinjen hvis du ønsker det. Ved å koble ut sikringen til drivstoffpumpen slipper du mye søl. Ta ut sikringen til bensinfilteret, start bilen, så vil bilen stanse når den ikke lenger får bensin. Da vil det også bli mye mindre søl når du kobler fra det gamle bensinfilteret.

Sørg å kjøpe nytt riktig bensinfilter.

Her finner du nytt bensinfilter til bilen din ved å søke med regnr!

Sjekk Prisen
Sjekk Prisen

Forbered verktøyene du trenger: Fastnøkler, skrutrekker, pipesett, jekk/støttebukker, bøtte og kluter. Her vil det være noen forskjeller mellom biler.

Fjerning av det gamle filteret

Lokaliser bensinfilteret: Dette er vanligvis under bilen eller i motorrommet.

Plasser bøtta under filteret for å fange opp bensin.

Bruk fastnøkkel/pipe for å løsne koblingene.

Fjern det gamle filteret.

Installering av det nye filteret

Sammenlign det gamle og det nye filteret for å forsikre deg om at de er like.

Fest det nye filteret på plass.

Stram tilkoblingene godt.

Start motoren og sjekk etter lekkasjer. Det kan ta litt lengre tid enn vanlig før bilen starter, det er fordi bensinen må nå helt frem til bilen og fylle opp systemet igjen.

Hva koster det å bytte bensinfilter på et verksted kontra å gjøre det selv?

Prisen for å bytte bensinfilter på et verksted varierer, men du kan forvente å betale mellom 1000-3000 kroner, avhengig av bilmodell og verkstedets priser. Når du gjør jobben selv, er den primære kostnaden prisen på filteret, som typisk ligger mellom 150-400 kroner, men med noen som koster litt over 1000,- kroner også.

Vil du ta service på mer av bilen selv? Dette er hva du kan gjøre!

Dette er enkel jobb å gjøre selv som du sparer mye på å gjøre selv!

Bytte av bensinfilter er noe det slurves mye med!

Å forstå viktigheten av et bensinfilter og vite hvordan man skifter det, kan spare deg for fremtidige problemer og kostnader. Selv om det kan virke som en utfordrende oppgave, er prosessen ganske rett frem med riktig verktøy og forberedelser. Uansett om du velger å gjøre det selv eller la en profesjonell håndtere det, er regelmessig skifte av bensinfilteret nøkkelen til en sunn motor og optimal bilens ytelse.

Legg igjen en kommentar

Skroll til toppen