Ta service på bilen selv – Spar penger og bli kjent med din egen bil

Hjem » Blog » Bilhold » Service » Ta service på bilen selv – Spar penger og bli kjent med din egen bil

Det er flere grunner til at det kan være veldig lurt å ta service på bilen selv! Med riktig kunnskap og verktøy kan du gjøre veldig mye selv uten å besøke et verksted. Men før du begynner, er det viktig å vite hva du kan gjøre, spesielt hvis bilen din fortsatt er under garanti.

For biler under garanti: Hvordan unngå å bryte garantibetingelsene

Hvis bilen din fortsatt er under garanti, bør du være spesielt forsiktig med hvilken type vedlikehold du utfører. Å utføre feil type vedlikehold kan potensielt ugyldiggjøre garantien din. Dette kan være tilfellet om du har ekstra forsikring som motor og drivverk forsikring også!

Kjenn din garanti

Først og fremst, bli kjent med garantibetingelsene dine. Dette vil vanligvis spesifisere hva som er og ikke er dekket, og hva som kan ugyldiggjøre garantien. Husk, produsentens garanti er juridisk bindende, så sørg for å lese den nøye. Gjør du feil her kan du faktisk miste garantien fordi du ville spare litt penger!

Engebretsen i NAF har uttalt til Aftenposen at du faktisk kan gjøre mye mer enn de fleste tror. «Du kan eksempelvis bytte tennplugger, luftfilter, pollenfilter, oljefilter, radiatorslanger og registerreim på de fleste bilmodellene uten at du går på akkord med hva som er tillatt innenfor garantien, sier han.»

Vi anbefaler ikke de fleste å gjøre så mye selv på en bil som fortsatt er under garanti. Unntaket er hvis du kan det, eventuelt får hjelp av noen som kan det. God dokumentasjon vil være ekstra viktig når du gjør arbeid på egen bil som fortsatt er under garanti. Vit eksakt kilometerstand og dato, ta også bilder underveis!

Service du trygt kan utføre selv

Selv med en garanti på plass, er det visse vedlikeholdsoppgaver du trygt kan utføre.

Sjekk væsker: Dette inkluderer olje, kjølevæske, bremsevæske osv. Lær hvordan du sjekker nivåene og etterfyller om nødvendig. På nyere biler ser ofte dette i infotainment systemet uten at du fysisk trenger å sjekke. Men å åpne motorlokket for å sjekke de nivåene du kan på forskjellige væsker er alltid lurt!

Bytte luftfilter/ pollenfilter: Et rent luftfilter kan forbedre drivstoffeffektiviteten og bilens ytelse, bilde viser gammelt vs nytt luftfilter. Les hvordan du bytter pollen og luftfilter selv her!

Bytte vindusviskere: Dette er en enkel oppgave som kan gjøres på få minutter.

Inspeksjon av bremseklosser og bremseskiver: Selv om du kanskje ikke vil bytte dem selv, er det godt å vite når det er tid for utskiftning. Spesielt på elbiler hvor bremsene ikke brukes like mye på grunn av regenerativ bremsing er det ekstra viktig å følge med på tilstanden til bremsene. Vurder også å smøre opp bremsene!

Service du bør unngå på biler under garanti

Det er noen servicejobber som kan være risikable å utføre selv.

Bilens elektroniske systemer: Uten riktig opplæring kan du skade bilens elektriske komponenter.

Endringer som kan påvirke bilens sikkerhet eller ytelse: Dette inkluderer store modifikasjoner som kan påvirke bilens generelle funksjon.

Det kan generelt være lurt å tenke på om det du gjør kan påvirke andre ting som igjen kan «skyldes» på som årsaken hvis det skjer en feil. Bytter du noe på bilen som kan være relatert til en feil som vanligvis dekkes av garanti så stiller du ikke sterkt hvis du ikke har god dokumentasjon på hva du har gjort. Kontakt gjerne produsenten/forhandler for å forsikre deg for hva som gjelder for din bil.

Dokumentasjon er nøkkelen

Hver gang du utfører vedlikehold, dokumenter hva du har gjort. Lagre kvitteringer, ta notater, og ta gjerne bilder/video av prosessen. Dette kan være nyttig senere hvis det oppstår problemer med bilen.

Hold bilen i god stand – Selv om du har garanti eller ikke

Uansett om det er noen forskjeller på hva du kan og burde gjøre selv på en bil som er dekket av garanti så husk at å holde bilen i god stand har du ikke bare lov til, men det er noe du burde gjøre! Dette inkluderer vasking innvending/utvendig, jevnlig se etter skader på bilen, lekkasjer osv.

Når du vasker bilen burde du alltid også ta en sjekk av tilstanden til bilen. Se etter antydninger til rust, sprekker, lufttrykk, lekkasjer osv.

Service for biler uten garanti: Full frihet, men økt ansvar

Når bilen din ikke lenger er under garanti, åpner det dørene for en rekke DIY vedlikeholdsoppgaver. Men med frihet kommer også ansvar.

Sikkerhet først

Sikkerhet er alltid førsteprioritet. Sørg for å arbeide i et godt ventilert område. Dette er spesielt viktig hvis du jobber med kjemikalier eller væsker.

Bruke riktig verktøy og sikkerhetsutstyr. Dette inkluderer vernebriller, hansker og eventuelt åndedrettsvern.

Aldri jobb under en bil som kun er løftet med en jekk. Bruk alltid bukker for å sikre bilen ordentlig, se hvordan du gjør det her.

Vanlig vedlikehold og servicejobber

Når det kommer til vedlikehold, er det noen oppgaver som er mer vanlige enn andre.

Oljeskift: Bytte av olje og oljefilter burde helst gjøres hvert år, spesielt på eldre biler! Lær hvordan du drenerer den gamle oljen, bytter oljefilteret og etterfyller med ny olje her!

Skifte av tennplugger og tennkabler: Dette kan øke bilens drivstoffeffektivitet og ytelse, lær hvordan du gjør det her!

Bytte av drivstoffilter: Rent bensin eller dieselfilter forhindrer urenheter i å komme inn i motoren. Hvordan bytte bensinfilter selv!

Inspeksjon av drivremmer: Sjekk for slitasje eller sprekker, og bytt dem om nødvendig. Se hvordan du bytter multireim og registerreim.

Bremser og hjul

Bremser er en av de viktigste sikkerhetskomponentene på bilen din.

Bytte bremseklosser og bremseskiver: Dette krever spesialverktøy og kunnskap, lær hvordan du kan gjøre det selv her!

Sjekk bremsevæsken: Kontroll og bytte av bremsevæske er viktig, på elbiler også! Se hvordan her!

Balansering og rotasjon av dekk: Dette forlenger dekkets levetid og forbedrer kjøreopplevelsen. Les mor om rotasjon og rotasjonsretning her!

Elektriske og elektroniske systemer

Selv om bilens elektriske system kan virke skremmende, er det noen grunnleggende oppgaver som de fleste som vil får til å fikse selv.

Les mer om hva som gjøres på en bilservice!

Skifte sikringer: Dette er en enkel oppgave som kan løse mange elektriske problemer.

Bytte lyspærer: Fra frontlys til blinklys, lær hvordan du bytter dem ut. Vær oppmerksom på at lyspærer som Xenon lys har mye strøm og det er viktig at du leser deg opp før du bytter dette selv.

Feilsøking: Mange vanlige bilproblemer knyttet til elektronikk og feilkoder kan løses ved å feilsøke. Ett diagnoseapparat burde alle ha, les testen våres av diagnoseverktøy her!

Tips for å oppnå best mulig resultat

For de som virkelig ønsker å fordype seg i DIY bilvedlikehold, finnes det mange ressurser tilgjengelige.

Bilens vedlikeholdshåndbok: Dette er din beste venn. Den inneholder all den spesifikke informasjonen du trenger for din bilmodell. Vurder gjerne å kjøpe en verkstedhåndbok for din bilmodell, den vil inneholde alle guider for reparasjon av akkurat din bil!

Å skru på sin egen bil innebærer en viss risiko, og du er selv ansvarlig. Vær forsiktig, men husk også at ved å følge en god guide er det meste mulig å gjøre selv. Det er også veldig mye penger på å spare ved å gjøre reparasjoner selv. En annen fordel er at du lærer bilen din å kjenne, det er gull verdt om det plutselig oppstår ett problem.

Service på elbil!

Start smått, lær kontinuerlig, og husk alltid på sikkerhet først. Med riktig kunnskap og utstyr, kan du holde bilen din i topp stand og samtidig spare masse penger!

Legg igjen en kommentar

Skroll til toppen