Hvordan bytte multireim selv! – Feilsøking, reparasjon og virkemåte

Hjem » Blog » DIY – Guider – Reparasjoner » Motor » Hvordan bytte multireim selv! – Feilsøking, reparasjon og virkemåte

Det mest vanlige på moderne biler er at reimen kalles for multireim, før i tiden så dreiv den vifta, og derfor ble den også kalt viftereim. På moderne biler er det derimot en multireim som driver flere ting, men sjeldent viften siden den drives av elektrisitet! Mange sier fortsatt viftereim, og det er som regel multireim de mener med mindre det er en veldig gammel bil.

På engelsk kalles multireim for Serpentine Belt.

Akkurat hva den kalles har også noe med hva den driver å gjøre. De vanligste navnene er multireim men kalles også for drivreim, kilereim (som oftest på eldre biler) og hjelpereim.  

Det er ganske sjeldent at multireimer plutselig går i stykker, men det kan skje. Som regel skyldes det derimot slitedeler som ikke har blitt byttet ut som de skal. Hvis vannpumpen drives av multireimen din så må du ikke kjøre bilen.

Hvis vannpumpen derimot ikke drives av multireimen så kan du kjøre litt, men det er ikke anbefalt å gjøre det! Bilen vil ikke lade, og det er ikke bra for batteriet og bli helt utladet. Ofte vil bilen gå i limp mode/ nødmodus etterhvert hvis du kjører uten multireimen. Pass ekstra godt på at motoren ikke går varm hvis du har tenkt til å gjøre dette!

Er det veldig kort du skal kjøre så vil du sjeldent skade så veldig mye, men det anbefales uansett ikke. Du burde også sjekke at multireimen ikke bare er revnet, for da vil du kunne skade mer. Multireimen går raskt rundt når motoren er på, og hvis den er revnet vil deler av reimen slå rundt og potensielt gjøre skade. En ødelagt multireim høres ofte veldig godt, siden reimen revnes opp og lager en høy ulyd hver gang den går rundt. Når det først har skjedd er det kun et spørsmål om når den ryker, og derfor burde den også byttes så raskt som mulig.

Hvordan bytte multireimen selv

Vanskelighestgrad: Middels

Tidsforbruk: 30 min – 3 timer

Vanskelighetsgraden varierer litt fra bil til bil, men dette er en jobb de fleste som er litt nevenyttige får til. Finner du en god instruksjon for bilen din så vil de fleste meg godt pågangsmot få til denne jobben. Hvis frontfanger må demonteres for å gjøre jobben tar det lengre tid!

Forbederelse for å bytte viftereim

Forbered jobben, og sjekk at du har verktøyet som trengs for å gjøre jobben. Ofte må bilen jekkes opp. Sørg i så fall for at du står på et egnet sted og har en god jekk og understellsbukk/ understellsstøtte.

  • Ny multireim/ multireimsett
  • Pipesett
  • Jekk
  • Spesialverktøy hvis nødvendig
  • Guide for din bil

Hvilken strammer som multireimen har burde du finne ut før du starter på jobben. Det er automatiske, mekaniske eller at reimen ikke har strammer i det hele tatt. Det er mest for hvilket verktøy du kommer til å trenge for jobben, prosessen er uansett ganske lik.

Akkurat hva du må demontere varierer litt fra bil til bil, på noen kan det være endel mens på andre er det nesten ingenting. Det er sjeldent du må av med frontfanger, men noen ganger må du av med vifta. Ofte kan det være at du må jekke opp bilen og som regel er det i så fall høyre fremhjul du må ta av. Da må du også ta av skjermen i hjulbuen for å komme til.

Start med å finne en god instruksjon som gjelder for din bil, du finner som regel dette på youtube. Husk at det ofte er litt forksjeller i forhold til motorstørrelse og så videre. For at jobben skal gå så smidig og enkelt som mulig burde du finne dette, da kan du også være sikker på at du har riktig verktøy for jobben på forhånd.

Kjøp multireim på nett – Spar enda mer! Søk med registernummer for å få riktig multireim!


Sjekk utvalget!

Sjekk utvalget!
Du kan enten velge mellom å kjøpe kun multireim eller multireimsett. Multireim kalles også kilreim, drivreim, sporrem og viftereim

Ta av multireimen

Ta et godt bilde eller video som viser hvordan multireimen sitter, det er ikke så enkelt og logisk å sette på den nye multireimen hvis du ikke har det! Er det vanskelig å ta et godt bilde kan du også lage en tegning som viser det.

Sjekk først om du har strammeskrue eller strammehjul, deretter løsnes det og du kan enkelt ta av den gamle multireimen. Ofte trenger du ikke spesialverktøy, men hvis det trengs kommer du ikke langt uten.

Hvis du derimot finner ut at du trenger en ny strammer eller at det er et hjul som reimen går på som det faktisk er feil på vil jobben måtte gjøres to ganger hvis du ikke kan la bilen stå mens du venter på deler til bilen. Ønsker du å unngå det kan du også kjøpe et helt viftereimsett med engang! Er løpehjul eller strammehjul defekt så er det lite vits å montere reima igjen, for de må byttes uansett. Noen prøver å smøre opp, men det hjelper mest mot at du ikke hører feilen lengre.

Monter den nye multireimen!

Prosessen er motsatt av monteringen, og har du ett bilde å se på er det veldig enkelt å montere den nye multireimen igjen. Har du mekanisk strammer og har løsnet dynamoen eller noe annet må du huske og stramme dette igjen.

Du skal stramme strammeskrue godt, men heller ikke overdrive!

Hvis multireimen har ryket helt så finner du diagrammer på hvordan den skal sitte. Hvis du legger den opp feil kan du skade reimen, og du vil heller ikke få den til å fungere/ stramme som den skal.

Hva er multireim

Jobben til multireimen er og gi kraft for å drive tilleggsutstyr som er viktig for bilen. Dette gjøres via en gummireim som er koblet på via hjul på det tilleggsutstyret som trenger kraft for å drives.

Navnet er ganske godt beskrivende, for den driver flere ting. Det er viktig å ikke forveksle multireimen med registerkjede. Multireimen er langt enklere å bytte ut, og den gjør heller ikke like mye skade hvis den plutselig går i stykker som registerreimen kan gjøre.

Multireimen driver dynamoen, servopumpe, AC kompressor og på noen biler driver den også vannpumpa.

Selve reimen finnes i litt forksjellige varianter, og med litt forskjellige strammemekanismer. De er derimot stort sett ganske så like, og det er oftest jobben med å komme til for å få skiftet reimen som er vanskeligst.

Hvordan vite om multireimen burde skiftes – Intervall for skifte av multireim

De fleste multireimer varer fra 100 000 – 120 000km. Men ofte burde de, med god grunn byttes tidligere. Multireimer blir faktisk slitt ut over tid selv om de ikke brukes, de vil rett og slett morkne litt på grunn av elementene som de utsettes for.

Følg serviceintervallet til bilen, eventuelt bytt oftere hvis multireimen du skifter med har kortere serviceintervall enn det servicehefte til bilen din tilsier. Ofte er det oppgitt antall år reimen skal holde også, bytt den hvis dette inntreffer før km standen.

En multireim koster ikke mye, og ofte byttes strammer til multireimen samtidig som reimen. Det varierer litt hvor mye jobb det er å bytte multireimen. Som regel byttes uansett multireimen når registerreimen byttes.

Inspisere reimen – Finne feil

Selv om du hører høye hvinelyder så betyr det ikke nødvendigvis at det er selve reimen som er ødelagt. Det er flere andre ting som kan være i stykker, men er reimen noen år så koster det ikke så mye å bytte den ut når du uansett er i gang.

Hører du ulyder, ofte hvine lyd når du starter bilen, eller når du svinger med fult rattutslag så er det ofte lurt å feilsøke multireimen. Du kan også ta en visuell sjekk av reimen, for å se at den ikke har noen rifter.

Pass derimot på at du ikke har hendene dine i nærheten av multireimen når motoren startes og når den er i gang.

Pris og tidsforbruk ved skifte av multireim hos verksted

Ofte kan du bytte en mutlireim selv på 30 minutter, og har du gjort det før på bilen din selv kan du gjøre det enda raskere også. Men på noen biler er det litt jobb, og skal du undersøke ordentlig for at det ikke er feil på løpehjul, strammer og så videre så bruker du litt tid.

En multireim koster et par hundre kroner, mens et helt viftereim/ multireim sett ofte koster fra tusen kroner og oppover.

Tidsforbruket avhenger av hvor mange arbeidstimer som trengs. Fra en time til et par timer vil det ta, men oftest rundt en time. Ofte har verksteder flere jobber som skal gjøres og derfor tar det noen ganger lenger tid siden de ikke får startet på bilen din med engang.

Hvilket verksted du bruker har endel å si, et merkeverksted vil bruke originaldeler som ofte koster litt mer. Samtidig er de vant til å skru på merket som bilen din er og derfor kan de ofte være litt raskere og kjenne til typiske feil som burde fikses.

Hva skifte av multireim på bilen din koster vil avhenge av flere faktorer, men fra rundt 3000 kr er det mulig å finne verksted som kan gjøre jobben til. Det er kun for bytte av selve reimen.

Hvis de skal bytte mer så blir det fort mye dyrere,  passerer fort 5000 kr inkludert arbeidet.

Kjøp multireim på nett – Spar enda mer! Søk med registernummer for å få riktig multireim!


Sjekk utvalget!

Sjekk utvalget!
Du kan enten velge mellom å kjøpe kun multireim eller multireimsett. Multireim kalles også kilreim, drivreim, sporrem og viftereim

Den letteste måten å finne ut om du har fått et godt tilbud er ved å hente inn pris fra flere verksteder. Du burde vurdere om registerreimen skal bytte litt tidligere hvis det begynner å nærme seg. Har du lyst, og i tillegg vil spare mye penger er det å bytte multireim selv en fin jobb å gjøre!

Det er flere faktorer som avgjør det, blant annet hvor mye prisforksjellen blir mellom å kun bytte multireim og begge deler.

Grunnen til at det er best hvis både multireim og registerreim byttes ut likt er fordi man kommer godt til multireimen når registerreimen skal byttes ut. Da vil du betale nesten kun for prisen av multireimen for den jobben, men å skifte registerreim er derimot en mye mer kostbar jobb.

Legg igjen en kommentar

Skroll til toppen