Hvordan bytte tennplugger – Typiske symptomer på tennplugger som må byttes

Alle bensinmotorer har tennplugger, og de må alle byttes etterhvert. Hvor ofte varierer fra bil til bil, du kan se dette i serviceboken til bilen. Ofte så skal det gjøres ved 40 000 – 100 000 kjørte km, men tennplugger kan gå i stykker før serviceintervallet også selv om det sjeldent skjer med moderne tennplugger.

Hvis du ikke kjenner helt til servicehistorikken på bilen så kan du ganske enkelt visuelt sjekke tilstanden til tennpluggene. Her finnes det også målerverktøy du kan bruke. Dårlige tennplugger kan blant annet skade katalysatoren og øke drivstofforbruket.

Når du skal jobbe med tennpluggene er det veldig viktig at du lar bilen få kjøle seg helt ned før du starter

Verktøyet du trenger for bytte av tennplugg

Det er ikke så mye spesialverktøy du trenger for å bytte tennplugger, men det er noen ting som er kjekt å ha.

En avtrekker er veldig kjekt, ellers er pipe eller universal tennpluggnøkkel veldig lurt å bruke. Verktøy er ofte halve jobben, og det å ha en god pipenøkkel når du skal skru ut tennpluggene er helt nødvendig. Vær forsiktig med gjengene når du skrur tennpluggene både inn og ut, sørg for at tennpluggen er i sporet til gjengene. Pass også på at det ikke er noe smuss der.

Ellers burde du ha en momentnøkkel for å stramme tennpluggene med riktig moment. Hvilket moment du skal bruke finner du som oftest enklest med et søk på nett, eller i instruksjonsboken.

Hvordan bytte tennplugger selv

Tennpluggen antenner bensinen i sylinderen, når du tar ut tennpluggen så er det ingenting som holder skitt og smuss ute fra sylinderen. Derfor er det veldig viktig at du rengjør før du starter med å skru ut tennpluggen. Har du trykkluft så bruk gjerne det til å blåse rent, og så rengjøre grundig med en klut eller børste rundt der du skal skru ut tennpluggen. Havner noe ned i sylinderen så har du en veldig stor jobb foran deg, og du burde ikke starte opp bilen før det er fjernet.

Tennpluggene sitter på motoren, start med å fjerne paneler som er over. Fjern deretter tennplugghetta, den sitter festet som en kontakt. Deretter er det enkelt å skru ut tennpluggene. Vanligvis ser du ganske enkelt hvor tennpluggene sitter når du fjerner motordekselet. På noen biler derimot, som på noen biler med boxer motor så sitter tennpluggene på siden. Da må du ofte demontere litt mer for og klare å komme til ordentlig. Da er piper med vinkel ofte gode å bruke også.

Skru gjerne ut kablene fra tennspolene også, hvordan tennspolene er montert varierer litt. Som regel er det enkeltvis eller samlet på en spole. Har du tennkabler istedenfor tennspoler så inspiser at de også ser bra ut.

I de fleste pipesett av litt størrelse så har du en pipe som passer til tennplugger. Størrelsen varierer, men fra 14 – 22 mm er de fleste. Størrelsene 16 og 18 er det mest vanlige. Overskrur du tennpluggen så kan det føre til en veldig stor jobb. Selv hvis du har endel erfaring med bolter som er overskudd kan det være lurt å få et verksted til å fikse det for deg.

Reparasjonssett tennpluggjenger
Sjekk utvalget!

I verste fall må den skrus ut fra innsiden. Det gjør det hele til en ganske stor og kostbar jobb. Sørg for at du bruker en god pipe og skralle, og at du skrur rett ned og ikke holder forlengerne skjevt når du skrur. Merker du at noe ikke er som det skal så ta deg tid til å finne ut hva det er før noe rekker å bli ødelagt.

Når du har skrudd ut tennpluggene så er det lurt å sjekke at de samsvarer med de nye. Noen velger å bare inspisere tennpluggene også, og kun bytte de hvis det er nødvendig. Det koster derimot ikke så mye for nye tennplugger, så det er greit å bytte de uansett.

Stort utvalg av Tennpluggnøkkeler
Sjekk utvalget!

Hvilken kvalitet tennpluggene er av har veldig mye å si for levetiden. Det er også veldig viktig at de ikke er av lavere kvalitet en de som originalt følger med til bilen din. Som regel finner du både intervall og koden for tennpluggene i håndbok/ serviceboken til bilen. Ellers kan du søke det opp men da må du være sikker på at det for akkurat den motoren du har.

Når du inspiserer tennpluggene så ikke bare se på om de er sotete, har de sprekker i seg eller andre skader så må de byttes ut. Tennplugger kan renses, men være forsiktig så du ikke bøyer elektroden. Bruk gjerne en tørkefille, men vær litt forsiktig med å bruke noe som er hardere.

Tennplugger koster ikke så mye, derfor byttes de som regel når de uansett er tatt ut for inspeksjon.

Kjøp tennplugg på nett – Finn riktig tennplugg med registeringsnummer søk!


Sjekk utvalget!

Sjekk utvalget!

Skru til de nye tennpluggene med en momentnøkkel, og sørg for at du bruker riktig moment. De fleste vil klare å skru til ganske riktig uten en momentnøkkel, men det kan bli kostbart hvis du gjør det feil og derfor er det bedre å gjøre det ordentlig med engang.

Diagnose/ feilkode tennplugg

Har du fått en feilmelding på tennplugger så er det best å ta en diagnose av bilen før du gjøre noe mer. Hvis du får kode P0300 så betyr det at en eller flere sylindere ikke går som den skal, ofte at den ikke tenner riktig. Det siste tallet indikerer hvilken sylinder det er feil på, så P0304 indikerer feil på sylinder nummer fire.

Det kan være en veldig alvorlig feil, og det burde utbredes før du kjører noe mer med bilen.

Du vil ofte merke dette på bilen også, at den ikke går som den skal. Feilen kan være for mye annet en tennpluggene og det er lurt å diagnostisere mer før du setter i gang med å bytte ut deler.  

Opplever du at tennpluggene soter eller at de ikke varer så lenge de skal kan en diagnose noen ganger kunne gi en indikasjon på hvorfor. Hvis ikke så gjelder det å feilsøke seg til feilen, start med de mest åpenbare tingene og utelukk mest mulig før du prøver å stille en diagnose.

Ofte er det kjente feil på noen motorer som kan være årsaken til feil på tennplugger.

Legg igjen en kommentar

Skroll til toppen