Momentnøkkel Test – Finn den riktige for deg

Hjem » Blog » Verktøy » Momentnøkkel Test – Finn den riktige for deg

Skrur du litt på bil så finner du fort ut at det å dra til og ta momentet på «feelingen» egentlig ikke er så veldig smart. Veldig mange bytter dekk på bilen selv også, og da burde du absolutt bruke en momentnøkkel.

Momentnøkler finnes i veldig mange varianter, de vanligste er de som enten har skrallefunksjon for å stille moment og de som er digitale. De finnes derimot i veldig kompliserte varianter for flyindustrien og i industri generelt.

Vi tar derimot for oss de tiltenkt for forbrukere i denne testen. De koster fra noen hundrelapper og opp til et par tusenlapper.

Test av Momentnøkkkel!

Momentnøkkel kommer i både rimelige og mer kostbare varianter. Best i testen våre er Ironside sin budsjettvariant som passer best for de fleste. Vi tar også med beste momentnøkkel for de som skrur mer selv og har andre behov.

Ironside med forskjellige varianter for moment – Best for de fleste!

Ironside momentnøkkel i forskjellige momentvarianter, 5-25 nm, 20-110 nm, 70-340 nm og 42-210nm.
SJEKK PRISEN

Klikknøkkel for medurs dreiemomenttrekking med forvalgt dreiemoment. Enkel mikrometerinnstilling av ønsket moment med skala i Newtonmeter. Ironside momentnøkkel passer best for de aller fleste, og er noe alle som skrur litt selv, og tar hjulskift selv burde ha i garasjen!

Teng Tools Klikk momentnøkkel 40-210 NM

Teng Tools momentnøkkel
12-60 NM Moment 3/8″

SJEKK PRISEN

En kompakt momentnøkkel som er utmerket til mange jobber på bilen, utenom dekkskift. Med denne får du riktig moment i de lavere intervallene.

Her kommer du også til på trange steder, den er 38 cm og veier ca 100 gram.

Teng Tools 60 – 320 NM

Teng Tools 60-320 NM

SJEKK PRISEN

Skrur du endel så er det veldig kjekt å kunne velge mellom et større intervall av moment. Med Teng Tools Plus 60 – 320 så har du muligheter for å virkelig kunne stramme til, men alltid være trygg på at det er med riktig moment du gjør det.

Bahco 60-340 Nm

BAHCO 60-340 NM
SJEKK PRISEN

Dette er en skikkelig allround momentnøkkel fra kvalitetsleverandøren Bahco. Den har hele 100 000 sykluser hvor den er nøyaktig, og før den krever kalibrering. Her vil tidskravet slå inn for de fleste før du har rukket å bruke den så ofte.

Kalibrerning av momentnøkkel

På forbrukermarkedet så er ikke de fleste momentnøkler helt nøyaktige, og har en feilmargin ofte på ca 3-4 %. Dette er derimot helt greit for de fleste, for det er nøyaktig nok.

Det er derimot viktig at momentnøkler blir kalibrert etterhvert, elles blir feilmarginen for stor. Vi anbefaler alltid å kjøpe kvalitetsverktøy, de er jo trossalt halve jobben. Med disse får du også med god veiledning for hva de tåler, og når de skal kalibreres.

Hvordan bruke momentnøkkel?

En momentnøkkel skal brukes i jevn bevegelse med jevn bruk av kraft på den. Så fort du hører at det klikker så ikke bruk mer kraft. Aldri bruk en momentnøkkel til å stramme mer etter den har klikket, det er fordi fjæren i den ikke tåler mer moment en det momentnøkkelen har som moment intervall. Alltid legg momentnøkkelen fint fra deg og oppbevar den ordentlig, de kan miste kalibreringen ved fall og slag.

Det å finne riktig moment er ikke alltid så enkelt. Hjulbolter har ofte moment rundt 80-120 nm. Dette kan du finne med et raskt søk på nett, eller i instruksjonsboken for bilen din. For toppakninger og andre ting på bilen er faktisk det beste ofte å kjøpe en manual for bilen, Haynes har gode til mange biler. Til mange biler så kan du ganske enkelt finne moment for dette også på nettet.

Når du er ferdig med å bruke momentnøkkel så lås den ut og still den til moment null. Det er sånn de skal oppbevares så det ikke er belastning på den.

Trenger du egentlig en momentnøkkel?

Om du skifter hjul selv trenger du en momentnøkkel, og det skal ikke mye skruing på bil til før du trenger en momentnøkkel til det også. Vi anbefaler at du i starten kjøper en ganske allsidig momentnøkkel, så du har en som fungerer til det meste.

Riktig moment er veldig viktig, og det er nesten umulig å få det til riktig uten momentnøkkel. Skrur du litt selv kommer du garantert til å trenge en momentnøkkel en dag, og derfor burde du gjør det til en vane å alltid bruke momentnøkkel når det er anbefalt!

Legg igjen en kommentar

Skroll til toppen