Elektrisk varebil – Denne gir mest valuta for pengene

Hjem » Blog » Elbil » Elektrisk varebil – Denne gir mest valuta for pengene

Elektriske personbiler har virkelig overtatt for forbrenningsmotorer, men for varebiler er det litt annerledes. Her selges det fortsatt mye av bensin og dieseldrevne biler.

Det er flere grunner til at elektriske varebiler fortsatt ikke har tatt helt av. Varebiler på grønne skilter betaler allerede lite avgifter, og det er nok en av grunnene til at elvarebiler ikke har vært så lukrativt.

For en bedrift er det også lite gunstig å bruke tid ved en elbillader, og derfor er rekkevidde viktig. Hva som fraktes, og hvor lange avstander som kjøres med varebilen avgjør også om det er mulig å bytte den ut til en elvarebil.

Elvarebilene som gir mest valuta per kilometer rekkevidde

MerkeModellPrisRekkevidde WLTPPris per km
BYDT33249003101048
Nissane-NV2002498402001249
OpelVivaro4599003301394
Citroen e-Jumpy4599003301394
Peugeoute-Expert4599003301394
Maxuse-Deliver 32999002101428
ToyotaProace3543002301540
MaxusEuniq MPV4199002601615
Mercedes-BenzEQV7458743572089
Maxuse-Deliver 95999002362542
Fiat Ducato5739001903021
Mercedes-BenzVito4785001503190
Mercedes-BenzSprinter5400001553484

OBS – For noen modeller har det ikke vært oppgitt WLTP rekkevidde, pris fra forhandler, eller at modellen enda ikke er tilgjengelig på markedet, disse har vi utelatt.

BYD T3 er den elektriske varebilen som gir mest rekkevidde for pengene med kun 1048 kroner per km (WLTP).

Prisen er for billigste tilgjengelige modell, både av karosseri og batteristørrelse. Pris per km rekkevidde burde ikke være avgjørende for hvilken elvarebil du velger. Men av de som er sammenlignbare i størrelse er det en fin indikasjon for å se hva du får for pengene.

Trenger du utstyr som firehjulsdrift, tre seter eller hengerfeste på din elvarebil så blir fort utvalget mindre. Spesielt når du i tillegg har flere krav som størrelse, vekt og rekkevidde bilen må kunne kjøre.

Husk at ladehastighet er noe som har blitt bedre de siste årene, og det er ganske store forskjeller i mellom modellene for hvor fort de kan lade, og på hvilke ladere de kan lade fort.

For mange vil det kunne være mye penger å spare med elektrisk varebil, men det må også fungere bra i hverdagen. I større firmaer er det enklere å bytte ut en diesel eller bensin bil med en elektrisk på kortere ruter, hvor det er stopp i løpet av dagen og man enkelt ser at en elvarebil vil klare jobben.

Har du derimot oppdrag på nye steder hver dag, og ofte lengre avstander vil det kreve litt planlegging. Det avhenger også av om tiden du bruker er noe du får brukt produktivt. Som til å få gjort kontorarbeid eller at det passer med lunsjtider.

For de som kjører i byer og gjennom bomringer vil det være potensielt mye å spare for, men det må også være mulig i praksis. Det å si nei til oppdrag fordi du kjører en elvarebil sitter langt inne for de fleste av oss. Er du usikker på om det kommer til å gå så er det å leie elvarebil i en liten periode kanskje ikke så dumt, da får du testet ut hvordan det fungerer i praksis.

For de som har mulighet til å planlegge lenger frem i tid er det lettere for å legge opp ruten med ladestopp.

Elektrisk varebil med lengst rekkevidde

Av de elektriske varebilene som er på markedet er det Mercedes EQV som har lengst rekkevidde med 357km (WLTP).

Det er viktig å huske på at selv om du her betaler endel høyere pris per km rekkevidde (2089 kr) så er det kun en pekepinn.

Det er mange andre faktorer som kan være mye viktigere, for en bedrift vil service og tid bilen er på veien også være ekstra viktig. En lang rekkevidde vil derfor være viktig for mange bedrifter hvor det er lite tid til å lade bilen i løpet av en arbeidsdag.

Lease eller kjøpe elvarebil

I følge Enova får ikke bedriften din støtte til kjøp av elvarebil hvis den leases, men husk at det er ikke alle som får støtte av Enova uansett heller.

Hva som passer best for din bedrift avhenger av både likviditeten og hvordan dere generelt ønsker å ha bilflåten. Type elvarebil dere trenger kan også være en avgjørende faktor for om leasing eller kjøp passer best.

Vi anbefaler å uansett hente inn tilbud for både leasing og kjøp, for så å veie de opp mot hverandre. Har dere flere biler vil det også være mulig med ekstra gunstige avtaler.

Hva slags type bil, utstyr til bilene og eventuell foliering vil til sammen kunne bli en stor sum, spesielt hvis det er snakk om flere biler. Da vil også rommet for forhandlig bli enda større.

Bompenger og andre goder for elvarebiler

I Oslo betales det per nå ikke bompenger for elektriske varebiler, det er fordi de ønsker å øke andelen elektriske varebiler. Fra det ble innført 1 juni 2020 så skal det vare i tre år, hva som skjer etter det er derimot usikkert.

For en bedrift som f.eks. driver med varelevering i Oslo har dette mye å si, hvor bompenger kan være mange tusen kr i måneden. Vær oppmerksom på at du fortsatt må ha en Autopass avtale.

Elvarebiler parkerer også avgiftsfritt på kommunale parkeringsplasser, utennom de kommunale parekingsplassene som også er ladeplasser.


Andre Fordeler med elvarebil – Det er mulig å søke støtte fra Enova til kjøp av elvarebil, men det må være en ny bil og søknaden sendes av forhandleren på vegne av bedriften din.

Poenget med støtten fra Enova er at den skal utligne kostnadsforskjellen i forhold til hva en varebil med diesel eller bensin motor vill kostet bedriften. Det er mulig å få støtte opptil 50 000 kr og for kjøp av elbillader.

Legg igjen en kommentar

Skroll til toppen