Sykkelstativ til bil uten hengerfeste? Bakluke montert sykkelstativ!

Hjem » Blog » Tester » Biltilbehør » Sykkelstativ til bil uten hengerfeste? Bakluke montert sykkelstativ!

Med stadig flere elbiler på markedet har det dukket opp en problemstilling som ofte gjaldt for mindre biler tidligere. Nye biler, ofte større elbiler også som ikke har tilhengerfeste.

På noen biler så er det ikke mulighet for tilhengerfeste i det hele tatt, da er det andre patenter som blir løsningen med mindre du kan ha sykler på taket.

Hvordan ha sykler bak på bilen uten hengerfeste – Bakluke sykkelstativ

De fleste av oss opplever det nok som best å ha syklene bak bilen, i motsetning til oppe på taket. Her trenger du ikke å tenke på høyden, som nesten blir dobbelt så høy på en personbil. Du ser også syklene i speilet fra inne i bilen, når de er på taket mister du den muligheten.

Det er noen firmaer som leverer «kulefester» som ser helt like ut som til tilhengerfeste som de leverer, dette har ofte vært til biler som Tesla Model S og Nissan Leaf. Det er derimot vanskelig å si hvordan dette vil påvirke garantien osv.Hvis du vurderer dette så er det viktig at du sørger for at det blir gjort av en seriøs bedrift, og alt blir gjort på en lovlig måte. Det vil typisk være en maksvekt på ca 80 kg også.

Når du frakter sykkel bak på bilen, uansett om det er med hengerfeste eller med andre varianter hvor du ikke bruker hengerfeste så vil sjeldent skilt og baklys være synlig. Og på biler uten hengerfeste er det sjeldent noe opplegg for uttak til lys bak på bilen.

Det finnes kit til noen biler, ellers blir det ofte en jobb du må overlate til forhandler eller et annet verksted. Hvor vanskelig jobben er kommer mest an på hvilken bil du har, til noen biler er det en ganske grei jobb. Finner du en fin instruksjon er dette noe mange vil klare fint å få til selv også.

For de som ikke har hengerfeste så finnes det sykkelstativ som monteres ved magneter over takluken, så festes selve sykkelstativet til bakluken. Dette er en løsning som fungerer bra, og den er også laget av annerkjente produsenter som Thule Outway Hanging.

Denne løsningen gjør derimot at det kan bli tungt å åpne bagasjeluken. Her burde du også ofte ha en skiltplate bak siden syklene som regel vil blokkere for skiltet og lysene bak på bilen.

Har du tilhengerfeste anbefaler vi å investere i et sykkelstativ som kan tiltes bakover mens det er montert på hengerfeste. Det er spesielt viktig hvis du trenger å komme til bagasjerommet mens du har syklene bakpå, ellers må sykkelstativet og syklene av hver gang du må ha noe i bagasjerommet.

Kjøp baklukemontert sykkelstativ på nett!

Universale sykkelstativ for baklukemontering
Sjekk utvalget!
Stort utvalg baklukemonterte sykkelstativ – Norsk nettbutikkOutnorth
Sjekk utvalget!

Fordeler og ulemper med å ha sykler på taket av bilen

Det å ha sykler på taket fungerer ganske bra, men du må først sjekke i vognkortet at du faktisk har lov til å ha takvekt på bilen din. Noen biler har 0 kg taklast, andre har så lav som 35 kg. Heldigvis er det mange biler som har fra 75-100 kg taklast, og da skal det endel til før vekt blir et problem når du skal ha sykler på taket.

Hvor mange sykler du kan ha på taket. Dette begrenses mest av hvor stor syklene du har er, mange vil kunne få plass til 4 sykler på taket. Det som derimot kan begrense om du kan ha fire sykler på taket er maks taklast tillat for bil, men også maks vekt for selve takstativet.

Det er ingen fasit på hvordan syklene burde stå for at du får plass til flest mulig sykler på taket, for lengden på syklene kan gjøre at forskjellige varianter passer best for din bil. Det som derimot pleier å fungere best er at de står annenhver motsatt vei, altså at de står anføtes.

Hvis du har en høy bil som en SUV så vil det å ha sykler gjøre at bilen totalt blir veldig høy. Selv med vanlige personbiler så vil sykler på taket gjøre at du ofte ikke får kjørt inn i parkeringshus. Det går ofte greit, bare husk på at du ikke! Kjører inn når du har sykler på taket. Mange har gjort det, og det koster veldig mye, ofte flere titusener når det skjer.

Les mer om hvordan å velge riktig type takboks her!

Det er også veldig lurt å måle hvor høyt opp lasten på taket faktisk går. Det er ofte skiltet hvor lavt det er under, og da vet du om det går. Er du usikker så ikke ta noen sjanser på dette.

Hvordan feste takstativet – Det er ikke så mange biler lenger som har åpne takrails. De fleste har enten punkter (fix point) hvor det er en luke du åpner for å skru fast takstativet. Lave takrails er også veldig vanlig, disse går langs bilen i flukt med taket og takstativet festes til dette.

Endel biler har ikke noe feste for takrails i det hele tatt. Det som gjelder da er som oftest at du kan feste takstativ i mellom dør og taket. Har du derimot glasstak så gjelder det å sjekke opp mer forhandler om det er greit å benytte seg av denne metoden. Endel biler som har glasstak gjelder det spesielle løsninger for, og for all del ikke åpne takpanelet før du er helt sikker på at det er nok plass. Du risikerer faktisk å knuse hele glasstaket hvis det kolliderer med takstativet.

Feste av takstativ med sugekopp er best hvis du ikke har noen annen løsning, men sjekk at du faktisk har lov til å ha taklast. Det å feste disse er veldig enkelt, men det er viktig at du rengjør godt så du er helt sikker på at du ikke får noe riper.

Kjøp baklukemontert sykkelstativ på nett!

Universale sykkelstativ for baklukemontering
Sjekk utvalget!
Stort utvalg baklukemonterte sykkelstativ – Norsk nettbutikkOutnorth
Sjekk utvalget!

Frakte sykkel inne i bilen

Hvis det ikke er så ofte du trenger å ha med deg sykkel på tur, og det ikke er så mange sykler du skal ha med så er et alternativ å rett og slett ha den inne i bilen. Det krever endel plass, og de fleste må felle ned baksetene for at det skal være mulig. Det kan være at du til og med må ta av forhjulet på sykkelen.

Det kan derimot være en grei løsning hvis det ikke er så ofte du trenger å frakte sykkel med bilen, også er det en veldig rimelig løsning. Det er derimot litt jobb når du først må gjøre det.

Legg igjen en kommentar

Skroll til toppen