Test av Diagnoseverktøy – De 5 Beste på markedet! OBD2

Hjem » Blog » Tester » Biltilbehør » Test av Diagnoseverktøy – De 5 Beste på markedet! OBD2

Har du litt erfaring med å skru på bilen selv, eller nylig har fått opp en motorlampe så er ett diagnoseverktøy noe du burde ha. Selv for de som ikke skrur selv på bilen kan ett diagnoseverktøy være veldig nyttig!

Hva er OBD2 Diagnoseverktøy?

OBD2 eller OBDII som de ofte også kalles er «On-Board Diagnostics». Verktøyet gir deg mulighet til å scanne bilen for feilkoder, men også å lese ut sanntidsdata fra bilen. Verktøyet kobles til med en plugg som er standardisert og deretter kommuniserer det med datasystemet til bilen. Alle biler etter 1996 bruker OBD2.

Med all elektronikken som er på nyere biler, ja selv de fra 90 tallet så kommer du ikke så langt uten ett diagnoseverktøy. For det første gjør apparatet at du bruker mye mindre tid på feilsøking. Det er forskjeller mellom hvor avanserte de er, men selv de mindre avansarte diagnoseverktøyene kan spare deg for veldig mye tid. En annen faktor er at mange sparer faktisk mye penger ved at de ikke begynner å bytte ut deler som ikke er defekte. Avansert elektronikk gjør at det er fort gjort å starte i feil ende ved reparasjoner, med ett diagnoseverktøy blir du raskt ledet inn mot hva som faktisk er feilen.

Noen av bruksområdene til ett diagnoseverktøy er:

  • Diagnostisere og finne feil, både små og store
  • Sjekke utslipp bilen har før EU-Kontroll
  • Bekrefte kilometerstand – Kun for noen biler!
  • Slette feilkoder – Lurt for å se om de kommer tilbake

Ett diagnoseverktøy spares fort inn. Ett verksted som leser av en feilkode, sletter den og sier det ikke lenger ser ut til å være en feil på bilen koster for like mye som ett rimelig diagnoseverktøy. Ofte er jo feilkodene reelle, og hvis du ikke fikser det selv så må ett verksted uansett gjøre jobben. Om du ikke selv gjør noe på bilen så trenger du ikke ett avansert diagnoseverktøy. Hvis du gjør endel selv, og spesielt om du jobber på flere forskjellige bilmerker trenger du ett mer avansert diagnoseverktøy.

Vi har i testen valgt å fokusere på de diagnoseverktøyene som passer på de fleste bilmerker. Det finnes egne versjoner av de vi har testet som kun fungerer til VAG og andre merkekombinasjoner tilhører samme konserner. Disse er litt rimeligere, men du mister muligheten til å utføre diagnose på alle andre bilmerker! Det er også veldig viktig sjekke at de funksjonene du trenger faktisk fungerer på bilen du skal gjøre det på også. Endel funksjoner de opplyses om å ha vil ikke fungere på alle biler som verktøyet er kompatibelt med!

Best for de fleste! iCarsoft CR Plus

Med iCarsoft CR Plus får du muligheten til å utføre diagnose på de fleste bilmerker. CR Plus har støtte for disse 7 systeme: Motor, gir, ABS, airbag, DPF, antispinn, batteri, ABS bleeding og Injektor programmering.

Dette er den rimeligste versjonen, men som gir ekstremt mye funksjonalitet for hva du faktisk betaler. Denne sparer seg fort inn hvis du har en bil utenfor garantitiden og selv gjør litt for at skal være i god stand. Det følger med instruksjonsbok, CR Plus har 4.0″ og fysiske knapper som er veldig praktisk.

iCarsoft CR PlusSJEKK PRISEN

For Hobbymekanikeren – iCarsoft CR PRO

Hvis du skrur endel selv får du endel funksjoner her som du ikke får med CR Plus. Både CR Plus og Pro kan nullstille/ slette servicelamper, lese/ slette feilkoder på motor, ABS, airbag og gir. I tillegg tilbakestille elektronisk håndbrekk (EPS) og styresensor kalibrering (DSC). Det som skiller CR Pro spesielt ut fra CR Plus er at det har Dieselpartikkelfilter regenerering (DPF), Koding av startbatteri og Elektronisk gasspjeld kalibrering (ETC)

iCarsoft CR Pro har også bedre software og er mye nyere, hvor CR Plus har vært på markedet i mange år. Med flere avanserte funksjoner og ganske liten prisforskjell så er dette en oppgradering mange sterkt burde vurdere. Ved feilsøking vil du kunne få en mer detaljert diagnose, som igjen gjør at det blir mye enklere å finne feilen. På nyere biler med veldig mye elektronikk er man avhengig av så detaljert diagnose som mulig.

Test av iCarsoft CR Plus, iCarsoft Pro, iCarsoft CR MAXiCarsoft CR ProSJEKK PRISEN

Beste Bluetooth Diagnoseverktøy Android eller Apple- Budsjettklassen

Diagnose med Bluetooth er veldig praktisk for de som ønsker muligheten for å utføre diagnose på den rimeligste måten. Enheten kobles i OBDII porten og med en app på telefonen så snakker den med diagnoseverktøyet via bluetooth.

Det er også mulighet for å sende statusen når du ønsker en oversikt så du får tilsendt f.eks. på mail og kan printe det ut. Veldig nyttig for å huske feilkoder bilen har hatt. Fordelen med disse to er at de selges av Skruvat, for det finnes mye på utenlandske nettsider som lover mye, men noen ganger ikke engang fungerer i det hele tatt.

Det er mulighet for å slette feilkoder, og ikke minst få en oversikt over feilkoder. Her kan du få detaljerte feilkoder, og få bekreftet hvor stor en feil det egentlig er som ligger bak en feil. Det er ikke sjeldent at det er en sensor eller lignende som egentlig skyldes feilen, det kan man finne ut med ett diagnoseverktøy.

Siden dataene vises gjennom en app har denne også ekstra bruksområder som dyrere diagnoseverktøy ikke har. Her kan du få realtidsdata som km/t, temperatur eller drivstofforbruk som realtidsdata vist på en god visuell måte i appen. Sørg for at du velger riktig ut ifra om bruker Android eller iPhone!

Bluetooth OBD2 diagnoseverktøy for androidBluetooth ANDROIDSJEKK PRISEN
Bluetooth OBD2 diagnoseverktøy for iPhone / AppleBluetooth APPLESJEKK PRISEN

For verksted – Den seriøse Hobbymekanikeren – Ross-Tech

Dette er ett fantastisk verktøy, og brukes av verksteder over hele verden. Det er begrenset til VAG, utenom dette er det så godt som ingen begrensinger. Med mulighet til å lese/slette over 21000 feilkoder sier det seg selv at dette er ett meget avansert verktøy. Brukes enklest på en laptop, og med Windows. Ross-Tech VCDS HEX V2 har mulighet til å skanne alle styreenhetene! Det er forskjellige priser etter hvor mange VIN (antall) biler lisensen gjelder for (3, 10 eller ubegrenset antall).

VCDS HEX V2SJEKK PRISEN

Sørg for at du kjøper riktig Diagnoseverktøy

Ett diagnoseapparat kan være med deg i veldig mange år, men ikke alle dessverre. Sørg for at du kjøper fra en norsk leverandør som kan hjelpe deg i ettertid. Ett problem er at mange selger «kopi» varianter, spesielt i bluetooth versjoner. Disse fungerer ikke alltid i det hele tatt, eller at de slutter å virke ganske fort siden apper og software ikke blir oppgradert fra produsenten. Når du handler ett diagnoseverktøy fra en annerkjent produsent slipper du dette problemet.

Kompatibilitet – Dette er ett viktig punkt, for kjøper du til ett spesielt merke kan den bli ubrukelig neste gang du kjøper ny bil eller skal bruke den på en annen bil. Ofte koster det ikke mye for å få ganske mange flere funksjoner, og at verktøyet kan brukes på mange flere modeller.

Fordelen med bluetooth er at den enkelt alltid kan være koblet til, og du har ikke en kabel som begrenser rekkevidden i like stor grad. Med kabel er det begrenset hva du får gjort under panseret mens du utfører en diagnose.

Hva skal du bruke diagnoseverktøyet til – Om du ikke kommer til å gjøre noe på bilen selv, og du vet det helt sikkert må du ikke ha alle funksjoner som tilbakestille elektronisk håndbrekk og koding av startbatteri. Men dette er funksjoner du veldig fort vil trenge hvis du skrur litt på bil selv. Uten disse funksjonene må du inn til ett verksted selv for ganske små service/ reparasjoner som mange velger å gjøre selv.

Legg igjen en kommentar

Skroll til toppen