7 Tips for å velge takboks – Kjøpsguide for skiboks

Hjem » Blog » Tester » Biltilbehør » 7 Tips for å velge takboks – Kjøpsguide for skiboks

Takboks eller skiboks har mye å si for hvordan bilturen blir, og om man får med seg alt. I en bil som det sitter fem personer i får du som regel ikke inn ski uansett. Er dere færre kan det være du får plass, men det vil sjeldent være veldig trygt! Løse ski og staver i bilen er ikke lov, og det er livsfarlig.

Valg av riktig type skiboks er ikke så enkelt, spesielt når du har noen spesielle krav som mange ofte har. Det er ganske mange hensyn å ta, og de forskjellige type takboksene har hver sine fordeler/ulemper.

7 tips for å kjøpe takboks!

Dette er syv tips som hjelper deg på veien med å finne riktig type skiboks. Vi går ikke igjennom de forskjellige modellene i hver kategori, men hjelper deg med å finne hvilke type takboks som er riktig for ditt bruk.

1. Størrelse på skiboksen! Start med å finne hvor stor skiboks du kan ha

Det er to store begrensinger når det kommer til takboks. Høyden, altså den totale høyden bilen får med takboksen montert. Og hvor mye taklast bilen din har lov til å ha, sørg også for at takboksen er godkjent med minst like høy vekt som maks taklast på bilen din. Du finner maks taklast for bilen din i vognkort, på nett, eller fra bilprodusenten.

Har dere en SUV, kassebil eller annen høy bil så skal det ikke så mye til for at det er flere steder dere ikke får kjørt inn. På offentlig vei er det sjeldent noe problem, det er oftest i parkeringsanlegg eller i egen garasje det er ett problem. Du kan finne høyden på nett for både bilen og takboks, men det kan være forksjeller som felger osv. Det beste er derfor å måle høyden på bilen med vinterfelgene (hvis det er de som skal brukes) og måle hvor høyt det er opp til takstativet. Dette gir ett presist mål, men for de fleste vanlige biler er ikke høyden noe stort problem.

Når det kommer til skiboks så blir de ofte brukt til mye annet enn å bare ha ski i. Det er en grunn til at du ser flere som kjører med skiboks på sommeren også. Hvis høyden ikke er en begrensing kan det derfor være lurt å velge en som er høy, noen har f.eks. plass til barnevogn!

Produsentene har ofte oppgitt hvor mye lenger frem en frontvinduet skiboksen kan gå, typisk er det ikke mer enn 10cm. Det er på grunn av vinden, og derfor er det en viktig begrensning. Takboksen må heller ikke gå lenger bak enn bilen, det vil gi problemer med å åpne bagasjeluken.

3. Feste og montering av skiboks – Ikke like enkelt på alle biler

For det første, start med å finne ut om du har takrails eller festepunkter for takstativ, ellers er det vanskelig med skiboks. Det finnes noen universalløsninger, men de fungerer heller ikke på alle biler!

Noen biler som Tesla Model S uten panoramatak er det ikke mulig å få takstativ uten å gjøre store inngrep. Det er når du skal ha takboks, om du kun trenger festemulighet på taket så finnes det muligheter som sugekopper, magnet og stropper.

Les mer om frakt av kajakk på bil her!

Mange opplever at de bruker ganske mange tusenlapper når de kjøper en ny bil bare på å få riktig takstativ. Det er kjedelige penger, og ofte kan det løses ved å kjøpe mer universelle løsninger, eller å kjøpe brukt. Fordelen med å kjøpe originalt er at det ofte sitter bedre, spesielt med aerodynamisk og også gir mindre bråk inne i bilen. Dette er kun hva som gjelder takstativet, sørg også for at selve skiboksen er enkel å feste/ løsne ellers blir den veldig fort sittende på taket gjennom hele vinteren.

Usikker på om skistativ eller skiboks er best? Les vår Takstativ VS Skiboks test her!

4. Er det skiboks du burde velge? Det finnes noen alternativer

Mange tenker automatisk at skiboks er det de trenger, men det finnes alternativer som er mer tilpasset den aktiviteten du trenger takfeste til. Fordelen med en skiboks er selfvølgelig at du kan ha skiene trygt plassert på taket, men du kan også ha andre ting i skiboksen som holdes tørt.

Skal skiboksen brukes til kun ski, så kan mange heller velge ski/ snowboardstativ. Fordelen er at det er rimeligere, og veldig enkelt å komme til. Det er også lettere å montere/demontere for en person. Ulempen er at de blir utsatt for vær og vind, og kan være mer utsatt for tyveri.

Frakte sykkelstativ uten hengerfeste? Les hva mulighetene er her.

Det finnes også takbokser eller takbager som ikke er skibokser, fordi de ofte er kortere og høyere. Disse er veldig praktisk hvis du har større ting du trenger å frakte på taket og det må oppbevares tørt. Det kan derimot ikke være veldig tunge ting på grunn av vektbegrensning.

5. Materiale til skiboksen – Dette er de største forskjellene

Sikkerhet nevnes som en faktor for valget mellom plast eller glassfiber takboks som er de to vanligste materialene. I testen til NAF gjør glassfiber det best, men flere takbokser i plast gjør det også bra.

En glassfiber takboks er mer solid, lokket er stivere, de er dyrere og de veier mer. Skal vi skille mellom premium og økonomiklasse for takbokser så er glassfiber i klassen «premium» og plast takbokser i kategorien «økonomiklasse».

6. Lavtbyggende eller ikke? Fordeler og ulemper

Den viktigste grunnen til at mange kjøper lavtbyggende takboks er på grunn av designet, hvor de ligger lavere og nærmere taket til bilen. Formen er også ofte laget spesielt for å følge formen til taket. Utenom at det ser penere ut, så gir det også mindre luftmotstand og mindre støy i bilen. Lavtbyggende takbokser gjør også at bilen er lavere med takboks montert, derfor er det også det eneste alternativet for mange med høy bil som vil kunne kjøre den inn i garasjen.

Ulempen med lavtbyggende er at det er mindre plass, og det er mer jobb med demontering hver gang du skal ha av takboksen! Lavtbyggende takbokser er også vesentlig dyrere enn alminnelige plast takbokser.

6. Pris på takboks – Kjøpe brukt eller leie er også en mulighet

Takbag er praktisk og rimelig for transport av ting på taket

Fra rundt to tusen kroner finnes det takbager som faktisk har volum på 320 liter. Dette kan fungere bra hvis behovet er å ha litt større ting på taket. Gjerne hvis det ikke er så ofte, og du sjeldent skal så langt.

For veldig mange vil universal takbokser fungere bra. De har stort volum, og er enkle å montere/ demontere. Disse får du kjøpt nye fra 3.000-4.000 kroner, de kommer også i flere forskjellige former. Hvor noen er kortere og høyere for å transportere litt større ting en kun ski.

Universal takbokser er rimelige, enkle å montere og har stort volum

Hvor mye skiboksen brukes, og ikke minst hvor dyrt det som er i skiboksen er har endel å si. De litt dyrere modellene er også bedre sikret mot tyveri. Kjører du mye med skiboks så har også støy og ikke minst drivstofføkonomi en del å si. Dette er også gode grunner til at mange velger å legge endel penger i en skiboks!

7. Elbiler og skiboks – Ekstra hensyn du burde ta

Når du har skiboks på taket, har du også ofte full bil og det er midt på vinteren. Dette er kombinasjoner som går hardt utover rekkevidde på elbiler. Rent praktisk er det ganske likt med takboks på elbiler, men det kan være lurt å se litt mer på hvor mye redusert rekkevidde vil påvirke dere. Har dere en fast rute dere kjører med takboks, typisk til hytta så gjelder det å vite hvor mye rekkevidde dere har å gå på.

Er det knapt med rekkevidde så kan det være lurt å se på de takboksene som er laget spesielt for elbiler og er aerodynamiske. Det er ofte mange erfaringer å lese fra andre med samme elbil som dere har.

Kjøre trygt med skiboks

Kjører du med skiboks kjører du allerede tryggere en hva mange gjør. Det syndes mye med løse ski og staver i bil, dette er livsfarlig. Men det er også veldig viktig å pakke skiboksen trygg, for ved ulykker kan ski fyke rett ut av skiboksen!

Hvor fort er det lov å kjøre med skiboks er mest ett tema hvis du skal nedover Europa. Stort sett er det rundt 130 km/t som er grensen, men her må du sjekke hva som gjelder for din takboks. Bråbrems med takboks er risikosport selv i lave hastigheter, så det å holde ekstra god avstand og generelt kjøre mer forsiktig er lurt! For det første kan ødelegge det som i skiboksen. Ved høyere hastigheter kan det fly rett igjennom skiboksen, er det en bil eller noen andre foran så er dette livsfarlig.

Sørg alltid for at skiboksen er låst! Her skjer det uhell hvert år. Heldigvis skjer det oftest når bilen ikke kjører, og at vinden tar tak og åpner skiboksen. Det ødelegger fort skiboksen, og det som er inni. Skjer det i fart kan det veldig fort skje mye større ulykker.

Oppbevaring av skiboks

God oppbevaring er lurt av flere grunner! For det første er den kostbar og derfor burde den også oppbevares trygt og godt. Med en skiboksheis blir det mye lettere å ta skiboksen av/på og det er større sjanse for at den ikke blir værende på taket gjennom hele vinteren.

Tau for oppheng av takboks skiboksTau for oppheng av takboksSJEKK PRISEN

Dette er for de aller fleste den aller beste metoden for å oppbevare skiboksen også! Vask den sammen med bilen før du tar den av.

Legg igjen en kommentar

Skroll til toppen