Kajakk på taket – Hvordan frakte kajakk med bil – Og hvordan du kan gjøre det selv!

Hjem » Blog » Tester » Biltilbehør » Kajakk på taket – Hvordan frakte kajakk med bil – Og hvordan du kan gjøre det selv!

Det er flere måter å frakte kajakk på, hvis det er på bilen er det på taket som gjelder, eventuelt med tilhenger.

Har du din egen kajakk så er det fint å kunne ta den med på tur, og gjerne på ferien. Men de er lange, dog heldigvis ikke så tunge. Logistikkmessig kan det by på noen utfordringer, men for de fleste kan det løses ganske enkelt.

De fleste velger løsningen med å ha kajakken på taket, for noen kan derimot tilhenger være det beste. Skal du feste kajakken på taket så må du gjøre det på en forsvarlig måte, og det er ikke mulig uten å ha et feste som er ment eller laget spesielt for kajakk.

Skyll alltid av kajakken før du løfter den opp på taket, eventuelt tørk den godt, saltvann er ikke bra å ha på taket!

Hvordan frakte kajakk på taket

Husk å sjekk hva du har lov til å ha av taklast på taket ditt, du kan lese mer om forskjellige typer takstativ og finne et som passer til bilen din i denne artikkelen.  

Det finnes i hovedsak tre muligheter når du skal frakte kajakk på taket. Enten kajakkstativ som ligger fast og har en «krybbe» som kajakk kan ligge i og så stroppes fast. Ellers finnes det mer avanserte kajakkstativ som løfter kajakken ned for deg, det er perfekt for de som ikke så enkelt får kajakken opp og ned på egenhånd. Den siste muligheten er type skumgummiputer som legges over takstativet, så stroppes det rundt de med kajakken som ligger i skumgummiformene.

Skumgummi kajakkfeste

Skumgummi formene er det billigste alternativet, og for de fleste funker det også veldig greit. Som regel kommer de i to forskjellige varianter, enten for runde eller firkantede takstativ. Deretter løftes kajakken opp på taket så den ligger i formen, og du bruker en stropp på hver av skumgummifestene.

Kajakken sitter godt sikret med slike skumgummifester, og det er lett å ta de av. Det å sette de over på en annen bil er også veldig enkelt. Har du en SUV eller høy bil så er det alltid litt ekstra utfordrende, for stroppene må over kajakken også. Stabiliteten er ikke like god som med mer solide kajakkstativ. En annen fordel er at det er veldig lett å ta de av taket når du ikke kjører rundt med kajakken.

Vask skumgummi formen godt etter du har brukt de til kajakk, spesielt hvis du har vært i saltvann. Dette vil forlenge levetiden betraktelig, og la de få tørke ordentlig og ikke bare legg de bort mens de er fuktige. Men levetiden er uansett litt begrenset.

Kajakkstativ – Det beste for de fleste

Det vanligste er et typisk kajakkstativ. Disse finnes også i forskjellige varianter, hvor noen er mer avanserte og solide en andre. Noen av disse gjør også så kajakken ligger i litt vinkel på taket, det gjør den lettere å få ned/på taket.

De fleste kajakkstativ sørger for at kajakken ligger veldig solid, og selve kajakken ligger med fester rundt sidene. På denne måten er den sikret såpass godt at huller i veien eller kraftig sidevind ikke vil gjøre at den får beveget noe særlig på seg.

Det å løfte opp en kajakk på egenhånd er ikke noe alle klarer. Er man to så går det derimot enkelt for de fleste. En havkajakk er ikke så tung som den kan se ut som, typisk rundt 30kg men her er det forskjeller.

Thule Hull-a-Port XTR Black
Stativ som gjør at du får plass til to kajakker på taket siden kajakkene ligger på siden.
Outnorth
Sjekk prisen!

Kajakkstativ med arm

Har du i tillegg en høy bil så kan det by på litt utfordringer.  Noen kajakk takstativer har også armer som går ned sånn som Thule Hullavator Pro har. Denne løfter 18 kg av vekten fra kajakken for deg med en gassarm, og fungerer på kajakker opp til 35kg.

For de som ikke får padlet så mye som de gjerne skulle gjort fordi de må være to for å få kajakken på taket er dette den perfekte løsningen for.

Thule Hullavator Pro
Best for de som ikke klarer å løfte kajakken opp på taket selv!
Outnorth
Sjekk prisen!

Frakte kajakk med tilhenger

Hvis du av ulike grunner ikke får fraktet kajakk på taket, som at du ikke har lov til så høy vekt på taket eller trenger plassen til sykler så er en tilhenger det mest egnede.

Frakter du kajakk med henger så finnes det tilhengere som er laget spesielt for å ha mange kajakker i. Bruker du en slik tilhenger så er det gode festemuligheter fra før av. På en vanlig tilhenger derimot så avhenger det av lengden på den, og hvordan lemmene kan slås ned.

Les mer om hvordan å velge riktig takboks her!

Noen stropper er nødvendig uansett, på endel tilhengere så vil det også være smart å ha noe i underkant av kajakken for å få den sikret ekstra godt.

Frakte kajakk på en trygg måte

En kajakk er lang, og når du har den på taket har du ikke så mye oversikt over den. Du ser den i frontruten, og når du parkerer må du passe på og ikke kjøre for langt frem eller rygge for langt tilbake hvis den er lengre enn bilen.

Høyden kan også gjøre at du ikke kommer inn i parkeringshus, spesielt hvis du har en SUV. Det smarteste er å rett og slett måle hvor høy den er, så vet du sikkert om det går eller ikke.

De fleste har ikke noe ønske om å kjøre fort med kajakk på taket, men det å kjøre over fartsgrensen er ikke noe lurt. Sjekk at takstativ, og kajakkstativ ikke har noen begrensninger for hvor fort du kan kjøre (at det ikke er under maks lovlig hastighet).

Mange biler og takstativ har plass til to kajakker, men sjekk at takvekten og maksvekten til stativet også tåler så mye vekt.

Legg igjen en kommentar

Skroll til toppen