Kjøpsguide for barnesete – Hvordan velge riktig

Hjem » Blog » Tester » Biltilbehør » Kjøpsguide for barnesete – Hvordan velge riktig

Det er mange faktorer som spiller inn ved kjøp av barnesete. For det første må sikkerheten være førsteprioriteten. Men det er også en rekke andre faktorer, som komfort, pris, hvor godt den holder seg i verdi, og om det er mulig å kjøpe brukt.

Hvorfor riktig barnesete er så viktig for sikkerheten

Valget av riktig barnesete er en kritisk del av barnets sikkerhet på veien. Et godt barnesete vil beskytte barnet ditt ved en ulykke og sørge for en komfortabel reise.

Vi vil se på de ulike typene barneseter, aldersgrupper, sikkerhetsstandarder, monteringsalternativer, og hvilke som hva gjort det best i tester.

Barnesete Typer og Aldersgrupper

Bakovervendte seter for babyer

Bakovervendte seter skal brukes til babyer, da de gir bedre støtte for hodet, siden og nakken i en kollisjon. Babyer har tungt hode i forhold til resten av kroppen og derfor er det så viktig med ett bakovervendt sete.

Er mor og far, eller en av de høye er det en indikasjon på at barnet også muligens kommer til å vokse seg høyt. Bakovervendte seter er det tryggeste og anbefales å brukes frem til 4års alder i følge naf. Det beste er hvis barnet kan bruke bakovervendt sete frem til 6 år, men ofte vil de vokse seg ut av setet. Gå helst i en butikk så de kan vise flere faktorer som bestemmer når barnet har vokst ut av setet. Det gjelder spesielt for beltet, og det er ikke kun høyde og vekt som bestemmer det!

Forovervendte seter for småbarn og eldre barn

For barn som har vokst ut av bakovervendte seter, er forovervendte seter neste steg. Beltestoler er langt fra like trygge om barnet fortsatt kunne brukt bakovervendt barnestol, men etter ca 4-6 år er beltestol neste steget.

Beltestoler kan justeres ettersom barnet vokser. I denne alderen er det ofte at barnet vil ha med venner hjem også. Husk at du som sjåfør har ansvaret og det er din plikt at andre barn sitter forsvarlig sikret i bilen, uansett hva barnets venner sine foreldre sier at er greit.

Sikkerhetsstandarder og Godkjenninger

R129 vs R44 standard

R44 standarden er den gamle godkjenningen som ble brukt. R44 brukte vekt for å angi riktig bilstol. i-Size (R129) bruker istedenfor høyde, men også vekt for å velge riktig barnestol. I tillegg har R129 standarden bedre hode og nakke beskyttelse. For R129 er sidekollisjon også ett av test kravene som ikke var tilfellet med R44.

Det er fortsatt lov å bruke R44, men etter 1. september 2024 er det ikke lov å selge de i EU ifølge maxi-cosi. Det vil være lov å bruke de i minst 8 år etter siste dagen det er lov å selge de i EU.

Forståelse av sertifiseringer og reguleringer i Norge

I Norge må barneseter møte strenge sikkerhetsstandarder. Sørg for å velge et sete som er godkjent etter disse standardene.

Hvordan sjekke om et barnesete er godkjent

Du kan sjekke etiketten på barnesetet eller kontakte produsenten for å sikre at det er godkjent for bruk i Norge.

Ikke alle barneseter passer i alle biler. Sjekk bilens manual eller oppsøk en butikk som selger barneseter for å sikre at setet passer.

Noen biler har faktisk plass til tre barneseter! Se hvilke her.

Systemer av barnester

Barnestoler har ofte en base som kan brukes når du må endre fra bakovervendt til fremovervendt barnestol. Dette er noe du må ta hensyn til ved kjøp av den første bilstolen hvis du ønsker å holde deg til ett merke/system. Vi anbefaler å lese NAF sin test av barnestoler til de minste her.

Selv om det ofte er enklere å handle på nett er det lurt å gå innom butikker også for å se hvordan kvaliteten er på de bilstolene dere vurderer. Det er kostbart med barnestoler og derfor er det viktig å unngå ett bomkjøp.

Det finnes flere som lager barnestoler som er veldig gode, selv om det alltid kun er en testvinner. Kriteriet for komfort varierer etter bruker, derfor er det også vanskelig å si at en barnestol er den beste for absolutt alle! Dra til butikker, spør om hjelp, så er det mye lettere å ta ett godt valg!

Kjøpe brukt barnestol

I fasen hvor det skal kjøpes barnesete er det ofte også mange andre kostnader, derfor vurderer mange å kjøpe brukt barnesete. Det som gjør det problematisk er at du ikke kjenner historikken til barnesetet helt, spesielt om du kjøper av fremmede.

Det er spesielt to faktorer som er viktige, det er alder og at barnesetet ikke skal ha vært involvert i en ulykke. Alder kan man ofte finne ut med en kvittering, men om barnestolen har vært innvolvert i en ulykke vil du ikke kunne vite helt sikkert. Derfor frarådes det å kjøpe brukt barnestol, med mindre du helt sikkert kjenner til historikken.

Er du selv med i en ulykke og har barnestolen i bilen er det viktig at det meldes til forsikringen så det blir dekket og dere kan kjøpe ett nytt barnesete. Det gjelder uansett om det var noen i barnestolen eller ikke når ulykken skjedde!

Legg igjen en kommentar

Skroll til toppen