Hva gjøres på Bilservice? Komplett Guide for bileiere

Hjem » Blog » Bilhold » Service » Hva gjøres på Bilservice? Komplett Guide for bileiere

Det å eie en bil krever mer enn bare å fylle drivstoff og kjøre. En av de viktigste oppgavene for enhver bileier er å sørge for regelmessig service for å opprettholde bilens helse og sikre lang levetid. Denne artikkelen gir en fullstendig forståelse av hva som utføres i løpet av en bilservice og hvorfor det er så viktig.

Har du elbil? les guiden vår for service på elbil her!

Hva er en bilservice?

Service av bilen gjøres for å bytte deler som har begrenset levetid, og ikke minst for å sjekke bilens tilstand. Dette kan inkludere alt fra grunnleggende oljeskift til mer omfattende sjekker og utskiftinger. Formålet er å sørge for at bilen fungerer optimalt, forlenge levetiden, opprettholde verdien og forhindre dyre reparasjoner i fremtiden.

Vanlige typer service

Det er flere typer bilservice som hver har sitt eget sett med prosedyrer og sjekkpunkter. Her er noen av de mest vanlige:

Rutinemessig Vedlikehold

Dette er de grunnleggende servicene som alle biler trenger regelmessig. Det inkluderer oljeskift og bytte av oljefilter, skifte av luftfilter, samt kontroll og påfylling av væsker som kjølevæske, bremsevæske, kontroll av belysning, vindusviskere, batteri og dekk.

Storservice – Fullservice

En storservice er en mer omfattende type service som utføres etter en bestemt kilometerstand eller tidsperiode, ofte hver 40 000 – 60 000 km. Den inkluderer alt som er dekket av rutinemessig vedlikehold.

I tillegg blir det som regel sjekket forstilling, bakstilling, motor (tetthet og funksjon), multireim, registerreim osv. Hvor mye mer som gjøres avhenger av både verksted, men også hva bilprodusenten krever. De fleste av bilens funksjoner blir testet, spesielt de som er knyttet til sikkerhet.

Alle fossilbiler trenger denne type service, men hva bilprodusenten inkluderer i de kortere og større serviceintervallene varierer.

Tidsbestemt og kilometer styrte servicer

Det meste som som må byttes styres av hvor langt bilen har kjørt, og hvor lang tid det har gått, det er det som inntreffer først som gjelder. Dette inkluderer bytte av tennplugger og drivstoffilter (bensinfilter/dieselfilter), skifte av registerreim, vannpumpe, bremseklosser og bremseskiver, kontroll og eventuell utskiftning av slitasjedeler som støtdempere, foringer og drivknuter, samt dekkservice.

I serviceboken står det når bilen må på service, nyere biler varsler også om dette i apper og infotainment system. Hver gang bilen har vært på service er det veldig viktig at det dokumenteres i serviceboken.

Hvor lang tid tar en service

Tidsbruken for en bilservice kan variere avhengig av bilens tilstand, type service, og om det oppdages noen feil som krever ekstra arbeid. En service kan ta en til to timer, mens en mer omfattende storservice kan ta opptil en hel dag.

Hva som gjøres på service

Bilservice kan deles inn i to hoveddeler: inspeksjon og feilsøking, og vedlikehold og reparasjoner.

Inspeksjon og Feilsøking

Her utføres en visuell inspeksjon av bilens eksteriør og interiør, samt en sjekk av bilens elektriske systemer med diagnostisk utstyr. Målet er å avdekke eventuelle problemer som kan kreve reparasjon.

Vedlikehold og Reparasjoner

Basert på resultatene fra inspeksjonen, utføres nødvendig vedlikehold og eventuelle reparasjoner. Når det oppdages feil som ikke er en del av servicen vil det være opp til deg om du ønsker dette fikset. Det kan være alt fra små ting, til mer kostbare reparasjoner. Husk at du fortsatt har muligheten til å hente pristilbud fra andre verksteder før slike feil repareres. Ofte vil det på nyere biler også dekkes av nybilgaranti.

Hva skjer hvis du ikke tar service på bilen

Å hoppe over service kan ha alvorlige konsekvenser for bilen din. Det kan føre til redusert ytelse, høyere drivstofforbruk, og potensielt til alvorlige skader som kan være kostbare å reparere.

For biler som fortsatt har garanti er det veldig viktig at du tar service til riktig tid. Skjer det feil som produsenten kan si at muligens ikke ville skjedd om du tok garantien, så risikerer du å måtte ta regningen selv. Motorhavari skjer på nye biler også, det vil si at å ikke ta servicen fort kan koste deg enormt mye hvis du er uheldig.

Dette er også en av grunnene til at service ofte er inkludert i leasing avtaler. Tidligere var det ikke sånn, og det førte til at mange lot være å ta service på bilen.

Hvordan ta service på bilen selv!

Når bilen ikke lenger er dekket av garanti velger mange å ikke følge serviceprogrammet. Det blir en vurdering du selv må ta, ut ifra bilens verdi. Bytte av deler som kan føre til havari om det ikke byttes burde prioriteres, f.eks, bytte av registerreim. Andre deler som kun gjør at bilen en dag f.eks. ikke vil starte eller påvirker komforten kan heller utsettes. Bytte av motorolje og oljefilter er noe som burde gjøres årlig, men det kan du lese hvordan du gjør selv her!

Hvordan velge hvor du burde ta service

Når du skal velge en bilservice leverandør, er det viktig å vurdere faktorer som erfaring og kompetanse, pris og kvalitet på tjenestene, samt kundeservice og tilbakemeldinger fra tidligere kunder.

Du må ikke ta service hos ett merkeverksted, men du må bruke ett verksted som følger bilprodusenten sine krav til service og i tillegg er ett godkjent verksted. Det er alltid lurt å forhøre seg om dette før du inngår en avtale om service.

Alle biler må ha service – Velg hva som passer deg best

Å holde bilen din i topp tilstand krever regelmessig vedlikehold. Å forstå hva som skjer under en bilservice kan hjelpe deg å ta bedre vare på bilen din og sikre at den holder seg i god stand og verdi. Husk å alltid følge bilens serviceintervaller, og å velge ett godkjent verksted for å sikre best mulig resultat.

Legg igjen en kommentar

Skroll til toppen