Hva er problemet med E10 bensin?

Hjem » Blog » Bilhold » Hva er problemet med E10 bensin?

Bensin er ikke bare bensin, det finnes flere forksjellige varianter. Vet du egentlig hva slags bensin du fyller tanken med? E10 bensin har blitt et populært valg på bensinstasjoner over hele verden, men hvorfor? Og hva er utfordringene forbundet med E10?

Først og fremst – Hva er E10 Bensin?

E10 bensin er, enkelt forklart, en blanding av 10% etanol og 90% bensin. Denne kombinasjonen ble introdusert av flere grunner, og kom for fult på markedet i Norge i Mars 2023. Det som de fleste har tenkt på som vanlig bensin, nemlig 95 het faktisk 95 E5. Det er denne bensinen som erstattes av 95 E10, populært bare kalt E10. Dette er den vanlige bensinen som de aller fleste fyller, men hvilke konsekvenser får det når bensinen de aller fleste fyller forandrer seg? Les videre for å få med deg både de positive og negative tingene med E10 Bensin.

Hvorfor ble E10 bensin introdusert?

E10 ble først og fremst introdusert av miljøhensyn. Produsentene av bensin må stadig vekk gjøre endringer for å oppnå kravene til miljø som myndighetene setter. E10 bensin er en konsekvens av dette hvor det hovedsakelig tilsettes fornybar bioetanol.

Det er viktig å vite at selv om det står 95 som det alltid har gjort så vil det si at det ikke har blitt merket om enda! Dette er i realiteten E10 bensin!

Fordelene med E10 Bensin

Selv om det for noen er noen ulemper med E10 bensin så er det også positive miljøaspekter med E10 bensin isolert sett.

Reduksjon av CO2-utslipp

En av de største fordelene med E10 bensin er at den kan redusere skadelige klimagasser. Biodrivstoff er en fornybar ressurs, som betyr at CO2-utslippet det genererer når det brennes, i stor grad blir balansert av mengden CO2 som plantene absorberer under veksten. Biodrivstoff regnes derfor som null utslipp ifølge drivkraftnorge.

Problemer og bekymringer rundt E10 Bensin

Selv om det er noen fordeler med E10 bensin er problemet at E10 bensin erstatter den «vanlige» bensinen. Derfor har mange som ikke er klar over at det har skjedd endringer fått erfare de negative sidene ved bensinen også.

Hvordan vinterlagre bil!

Potensiell skade på eldre kjøretøy

Det er trygt å bruke E10 bensin på alle personbiler som bruker bensin og er laget etter 2011. Noen biler produsert før dette kan få problemer, men det gjelder spesielt biler laget før 2000.

Problemet er hovedsakelig knyttet til at etanolen tørker opp bensinslanger og deretter kommer det lekkasje. Dette er veldig brannfarlig og det har allerede ført til brann i kjøretøy.

Etanolen kan tørke opp alt av gummi men også gi utfordringer til andre deler som drivstoffet er i kontakt med som bensinfilteret.


Hvordan bytte bensinfilter selv!

Det er hovedsakelig to ting du kan gjøre for å unngå problemer med E10

Bytte deler – Dette er kostbart men effektivt. Ved å bytte deler og slanger som er i kontakt med drivstoff til deler som tåler etanolen vil problemet forsvinne. På gamle biler kan dette være vanskelig, siden det ikke alltid finnes nye deler som som tåler etanol til gamle biler.

Fylle 98 oktan – For det første er 98 oktan dyrere å fylle, men det er heller ikke alltid så enkelt å finne. Dette er uansett en effektiv løsning som gjør at man slipper kostbare reparasjoner for å bytte drivstoffsystemet.

Forbruk av drivstoff

Noen studier antyder at biler kan være mindre drivstoffeffektive når de kjører på E10 sammenlignet med ren bensin. Med E10 vil forbruket øke med ca 1,5%, ett regnestykke NRK har gjort viser at det gjør at en normal bensinbil med en vanlig årlig kjørelengde vil koster ca 170 kroner mer totalt i året.

Lagring av E10 Bensin

En annen bekymring er at E10 kan absorbere vann fra luften, noe som kan føre til separasjon over tid og potensielle problemer i motoren. Derfor frarådes det å lagre E10 bensin over lengre tid, fyll heller 98 hvis bilen eller motoren skal lagres.

Debatten rundt E10 Bensin

Som med de fleste miljøinitiativer, er det kontrovers rundt bruken av E10. Til vanlig bruk på nyere bensinbiler er det ikke noe problem i hverdagen. Problemet kommer først og fremst med andre type motorer som påhengsmotorer og andre motorer som tidligere kunne bruke vanlig bensin.

For eldre kjøretøy er det også ett problem. Løsningen for dette er stort sett å bruke 98 bensin. Det er viktig å være klar over at E10 bensin kan ødelegge motorer, og det er du som eier som aktivt må ta tiltak for å unngå det.

Det er mange bensinstasjoner hvor man også får kjøpt 98 Oktan bensin. Dette inneholder opptil 5% Etanol men i praksis er det mindre det inneholder.

Hvordan vite om bilen din er kompatibel med E10

Det er viktig å sjekke bilens manual eller merkinger for å sikre at den er kompatibel med E10. Mange moderne biler er designet for å kunne kjøre på dette drivstoffet, men det er alltid lurt å dobbeltsjekke. Er bilen nyere enn 2011 er det ikke noe problem.

Er bilen laget før dette så er det via forhandler eller importør du vil kunne få best mulig svar på om du trygt kan bruke E10 drivstoff.

E10 har kommet for å bli – Dette er mulighetene du har!

E10 bensin representerer et skritt mot en mer bærekraftig fremtid for bilkjøring. Men som med alle overganger, kommer det med utfordringer. Det er viktig for bilister å være informert om både fordelene og ulempene ved E10, og å sørge for at kjøretøyene deres er kompatible. Uansett hvor uenige mange er så er det dessverre ingen vei tilbake for den vanlige bensinen, den er byttet ut for godt.

Selv om den vanlige bensinen har blitt byttet ut fra E5 til E10 så er det fortsatt mulig å kjøpe 98 Oktan. Det er viktig å finne ut hva som gjelder for bilen din, og ikke minst for andre motorer du har som påhengsmotor, agregat osv.

Legg igjen en kommentar

Skroll til toppen