Egne regler som kun gjelder for veteranbiler

Hjem » Blog » Bilhold » Egne regler som kun gjelder for veteranbiler

Har du lenge gått å tenkt på å kjøpe deg en veteranbil? Det er endel regler som gjelder spesielt for veteranbiler. I denne artikkelen går vi igjennom regler som er spesielle for veteranbiler, og som du burde vite om før du bestemmer deg for om du skal kjøpe en veteranbil.

Hvor gammel må en bil være for å være veteran

Når bilen er 30 år regnes den som veteranbil. I følge toll og avgiftsdirektoratet gjelder dette for biler som ble førstegangsregistrert i Norge for 30 år siden. Eller 30 år etter produksjonsdatoen hvis bilen er importert til Norge.

Vær oppmerksom på at for biler registret for 20 år siden ble det fra 1. juli 2019 innført avgiftsfritak for disse bilene. Det vil si at hvis du importerer en bil som er eldre enn 20 år så gjøres det avgiftsfritt. Dette er litt av grunnen til forvirringen som gjør at mange kaller alle biler som er 20 år og eldre for veteranbiler.

Hva er en veteranbil

Veteranbil, eller veterankjøretøy som det egentlig heter som er 30 år eller eldre. Det har vært noe forvirring rundt om den nye regelen som ga 20 år gamle biler avgiftsfritak ville bety at kjøretøy ble regnet som veterankjøretøy etter 20 år. Det er ikke tilfelle og skatteetaten skriver fremdeles at veterankjøretøy er kjøretøy som er 30 år eller eldre.

Hva koster det å eie en veteranbil

Det vil være veldig individuelt hva det koster å eie en veteranbil. Eldre biler blir ofte brukt mindre, og gjerne kun på sommeren. Men veteranbiler er ikke kun en type bil, derfor er det umulig å si generelt hva en veteranbil vil koste deg.

Liker du å skru selv, har egen oppbevaring og har mulighet til å vente på bildeler så du kan bestille rimelig på nett så kan det være ganske rimelig å eie en veteranbil. Er det derimot bruksbilen din vil en 30 år gammel bil kunne by på endel problemer, og kostbart bilhold.

Er det på tide å realisere veteranbil drømmen? Det kan gjøres på veldig lavt budsjett, eller motsatt. For de fleste bilmerker finnes det veldig godt etablerte veteranbilmiljøer i Norge.

Veteranbilforsikring – Kan være veldig gunstig

De fleste forsikringsselskap tilbyr gunstige forsikringer for veterankjøretøy, dog med noen betingelser. Det er som regel knyttet til årlig kjørelengde og at kjøretøyet må være 30 år eller eldre. Typisk kan du kjøre 5.000-6.000 kilometer i året med veteranbilforsikring.

Vær oppmerksom på at du ofte må ha medlemskap i en bilklubb også. Ofte stilles det også krav til at veteranbilen din er i historisk korrekt tilstand, og minst 30 år gammel.

Hvor mange veteranbiler er det i Norge

Interessen for veterankjøretøy har økt betydelig de siste årene, det finnes over 200 000 veteranbiler i Norge. Det inkluderer alle veterankjøretøy, altså biler som er 30 år eller eldre.

Hvor gammel må en bil være for å slippe EU kontroll

Veterankjøretøy skal inn til EU kontroll hvert andre år. Unntaket er for bevaringsverdige kjøretøy, det er ikke sånn at alle veterankjøretøy nødvendigvis er bevaringsverdige. Bevaringsverdige kjøretøy mellom 30-50 år skal til EU kontroll hvert femte år. Når bevaringsverdige kjøretøy som er EU godkjent det året det fyller 50 år så skal det ikke inn til EU kontroll lenger.

Om du ønsker at ditt veterankjøretøy skal regnes som bevaringsverdig er det noen krav som må oppfylles for det, men viktigere er kanskje det at det gir også endel bruksbegrensninger. Det dreier seg om at bruken ikke skal kunne være til unødig fare eller ulempe for annen trafikk. Les deg derfor godt opp på temaet før du vurderer å registrere ditt veterankjøretøy som bevaringsverdig.

Veteranbilregler

Trafikkforsikringen for veterambiler er fra 1. mars 2021 496,- (1,36 kr per døgn) i følge skatteetaten. Avgiften endres litt hvert eneste år. Dette beløpet betales inn via bil forsikringen. Du kan ofte få rimelig veteranbil forsikring også, men vær obs på at forsikringsselskapene ofte har noen krav for å kunne til veteranbil forsikring.

Er veterankjøretøyet ditt klassifisert som bevaringsverdig kjøretøy så gjelder følgende unntak for EU kontroll:  Bevaringsverdige kjøretøy mellom 30-50 år skal til EU kontroll hvert femte år. Når bevaringsverdige kjøretøy som er EU godkjent det året det fyller 50 år så skal det ikke inn til EU kontroll lenger.

Kjøpe veteranbil fra utlandet

Etter at 20 års regelen kom så erstatter den det meste som gjaldt for at det tidligere var veldig gunstig å importere kun veteranbiler. Det er altså bare en fin ting, for nå er det til og med 20 år gamle biler som har avgiftsfritak. Hvis du velger å importere en 20 år gammel bil vil det ikke være stor forskjell på hva den koster deg i året kontra ett veterankjøretøy, det vil mest dreie seg om at forsikringen ikke blir fult så rimelig.

At du får avgiftsfritak på 20 år gamle biler har selvsagt veldig mye å si. Det er allikevel som oftest en stor innvestering og vi råder deg sterkt om å faktisk dra for å se på bilen selv hvis du ønsker å importere fra utlandet. Og ikke se deg blind på en spesiell bil, det finnes veldig mye utenfor Norges grenser. Både som er i veldig god stand og gode kjøp, men veldig mye som du kanskje heller burde overlate til andre å bruke en hel formue på.

Trenger du bilbelte i veteranbil

For at en veteranbil ikke skal ha krav om sikkerhetsbelte må den være registrert som bevaringsverdig kjøretøy. Hvis kjøretøyet ikke er bevaringsverdig kjøretøy vil det ikke kunne bli EU godkjent. Vær oppmerksom på at det er en søknadsprosess for å kunne registrere veteranbil som bevaringsverdigkjøretøy. Bevaringsverdige kjøretøy har noen bruksbegrensninger som du må være klar over før du vurderer om du ønsker ditt veterankjøretøy registrert som det. Det dreier seg om at de kun skal benyttes til f.eks. motorhistoriske samlinger eller løp, eventuelt når: «ellers leilighetsvis når bruken ikke er til unødig fare eller ulempe for annen trafikk»

Hvor gammel må en motorsykkel være for å være veteran

Motorsykler regnes som veteran når de er 30 år eller eldre. For motorsykler gjelder også avgiftsfritak etter 20 år som for veterankjøretøy. For forsikring gjelder det fortsatt at mc skal være 30 år eller eldre for å kunne oppnå veterankjøretøy forsikring.

Legg igjen en kommentar

Skroll til toppen