Skrue i dekk. Plugge dekk

Hvordan plugge bildekk – Hva er lov?

Ved en punktering finnes det mange forskjellige løsninger. Nye biler har sjeldent ett reservehjul, det betyr at hvis du vil fikse det selv midlertidig er det ofte plugging av dekket eller bruk av dekkskum som er løsningen for å komme seg videre.

Hva er plugging av dekk

Å plugge et dekk betyr å tette en punktering ved å sette inn en «plugg» i hullet for å hindre luftlekkasje. Dette er en midlertidig løsning som lar deg kjøre bilen til du kan få en permanent reparasjon. Pluggen erstatter fremmedlegemet som var i dekket med en plugg som gjør at luft ikke kommer ut av dekket lenger. Typisk er det en skrue eller en spiker pluggen erstatter.

Hvordan plugge et dekk selv?

Plugging av dekk er ikke vanskelig. Hvis det derimot ikke kun er ment som en midlertidig reparasjon kan det være vanskeligere. For det er ikke så lett å vite når plugging av dekk er en god nok reparasjon. Har dekket blitt kjørt med mens det har vært helt flatt vil ikke plugging være en god nok langsiktig reparasjon.

Er det en større rift eller punkteringer er på sideveggen av dekket skal det ikke plugges. Det skjer heldigvis sjeldent at ett dekk revner så mye. Det er som regel en spiker, stein, glass, skrue eller lignende som kommer i den delen av dekket som kan plugges.

Trinnvis veiledning

Finn punkteringsstedet. Rengjør dekket og se etter fremmedlegemer som spiker eller skrue. Om du ikke finner punkteringen kan du pumpe opp hjulet og spraye vann på for å finne hvor det siver ut luft.

Fjern objektet som har forårsaket punkteringen med en tang. Er det en skrue så er det best å skru den ut.

Det er heller ikke alltid at du trenger å ta av hjulet for å gjøre denne reparasjonen, det kommer an på hvor enkelt det er for deg å komme til.

Start reparasjonen – Først skal det brukes den delen som har ett bor. Det gjør at hullet blir klart for å plugges. Bruk kraft og dra boret inn og ut av hullet til det glir lettere. Deretter skal en av pluggene føres inn i hullet på verktøyet. Det skal inn ca 3/4 av hullet så det bare er litt som er igjen på enden av pluggen. Drei verktøyet enn kvart runde motsatt vei av den du har skrudd det inn, og så dra det raskt ut av hullet.

Kjøp Stanley sitt dekkreparasjonsett hos StayPro.no!

Med denne metoden er dekket nå plugget. Bruk gjerne en tang til å klippe av restene som stikker ut fra dekkpluggen. Pump hjulet opp, det er luft å ha en kompressor liggende i bilen til dette formålet.

Test av kompressor til bil!

Sjekk for luftlekkasjer og pump opp dekket til riktig trykk.

Stanley sitt dekkplugg verktøy er veldig enkelt å bruke. I enden av verktøyet som pluggen føres inn med er det mellomrom som gjør at verktøyet kan trekkes ut mens pluggen blir værende i dekket.

Verktøy og utstyr

For å plugge et dekk selv trenger du et dekkreparasjonssett som inneholder pluggingverktøy, plugger og en kompressor for å fylle luft. Disse settene er ofte rimelige og kan kjøpes i de fleste biltilbehør butikker.

12V kompressor er kjekt å ha i bilen for å pumpe opp bildekk. Kan også brukes til sykkeldekk, fotballer og masse annet!

Dekkskum til å fikse punktering

Ett alternativ til å plugge dekket er å bruke skum som dette fra CRC. Fordelen er at det også pumper opp dekket så du ikke trenger å ha en kompressor i bilen! Sjekk ut dekkskummet her! Om du ikke ønsker å plugge, eller det ikke er mulig er dette noe du alltid burde ha liggende i bilen.

Er det lov å plugge dekk?

Det er lov å plugge dekk, men det er viktig å understreke at plugging kun er en midlertidig løsning. Hvis dekket ditt har blitt plugget, bør du få det inspisert av en profesjonell for å vurdere om det krever en mer permanent reparasjon eller utskifting.

Les mer om alle mulighetene som finnes når du har punktert her!

Bilverksteder vil sjeldent plugge dekket utenfra. Men ta dekket av bilen for å kunne inspisere dekket før de avgjør hva riktig metode for å reparere skaden er.

Kostnad ved å plugge et dekk

Å plugge et dekk selv er ganske rimelig, spesielt hvis du allerede har nødvendige verktøy. Hvis du velger å få det gjort av en profesjonell, kan prisene variere basert på verkstedet, men ligger ofte på mellom 200 og 500 kroner. Men er dekket skadet og må erstattes blir det betydelig dyrere alt ettersom hvor kostbare dekk du har.

Kan man kjøre med plugget dekk?

Ja, man kan kjøre med et plugget dekk, men det er anbefalt å begrense hastigheten og avstanden du kjører. Et plugget dekk bør betraktes som en midlertidig løsning inntil du kan få det ordentlig reparert eller erstattet.

Plugging av dekk fra utsiden er den mest vanlige metoden for plugging av dekk som gjøres av eieren selv. Prosessen er rask og effektiv, men som nevnt tidligere er det viktig å huske på at dette bare er en midlertidig løsning.

Spiker i dekk og forsikring

Noen bilforsikringer dekker skader forårsaket av punkteringer som følge av spiker. Det er lurt å sjekke forsikringsavtalen din for å se hva den dekker i slike situasjoner.

Hvor lenge kan man kjøre med plugget dekk?

Selv om det ikke finnes en fastsatt grense, anbefales det å begrense kjøringen til kortere avstander og lavere hastigheter. Få dekket ditt sjekket av en ekspert så raskt som mulig.

Hvordan ta dekkskifte på bilen selv!

Selv om plugging av dekk kan være en hendig midlertidig løsning, er det viktig å forstå begrensningene og vurdere en mer permanent reparasjon eller utskifting når det er nødvendig. Pass alltid på å følge sikkerhetsanbefalingene og kjøre forsiktig med et plugget dekk.

Legg igjen en kommentar

Skroll til toppen