Dekkskift – Hvordan gjøre det selv! En trinnvis guide

Dekkskift er noe alle kunne før, men som langt fra alle kan lenger. Å lære å skifte dekk selv kan spare deg for tid og penger, og gi deg en følelse av mestring. Å kunne skifte dekk er noe alle egentlig burde kunne, for du får plutselig bruk for det. Punkterer du en dag, eller snøen kommer veldig plutselig er det veldig kjekt å kunne skifte hjul selv!

Vi vil her gir deg en detaljert, trinnvis guide til hvordan du kan ta hjulskift på egen hånd, og tips og triks for å gjøre prosessen enklere og sikrere.

Forberedelser før dekkskifte

Før du begynner med dekkskiftet, er det viktig å forberede seg godt. Dette er noe av det du må tenke på.

Dekkskift må gjøres til riktig tid! Du må også måle at de har nok mønsterdybde. Kravet er 3mm på vinteren, og 1.6mm på sommeren. Vinteren defineres som 1. november til første søndag etter 2.påskedag, i følge statens vegvesen.

Kontrollere dekkenes tilstand og mønsterdybde. Undersøk dekkene nøye for tegn på skader, som sprekker, buler eller ujevnt slitasjemønster.

Hvordan kjøpe dekk på nett!

Verktøyet du trenger

  • Jekk
  • Bukker
  • Hjulmutternøkkel- eller muttertrekker
  • Momentnøkkel
  • Sesongklare felg/dekk

Trinnvis guide for dekkskift

Parkere bilen på et trygt og flatt underlag. Sett bilen i gir eller «park» (for automatgir), og trekk håndbrekket.

Bruk hjulmutternøkkel, latmannsarm, eller muttertrekker til å løsne boltene litt, men ikke fjern dem helt ennå.

Jekke opp bilen og sett støttebukker under. Plasser jekken under bilen på det anbefalte jekkpunktet (se bilens instruksjonsbok), og løft bilen til dekket er løftet fra bakken. Sett bukkene under bilen for ekstra sikkerhet. Du kan også legget ett hjul under bilen langs siden, det vil hjelpe mye for å minimere skaden om jekken skulle svikte.

Aldri brukt en jekk? dette er hvordan du bruker den

Når bilen er jekket opp så kjenn etter at bilen står trygt. Hvis du ikke har sikret bilen tilstrekkelig skal du aldri ha kroppsdeler under bilen. Skru hjulboltene helt av og ta av hjulet. Sitter hjulet fast? Les hvordan du får det løst her!

Pass på at du ikke snurrer rundt på bremseskiven, om du har gjort det så snu den så du kan sette bolter inn igjen. Løft hjulet opp å skru fast boltene så hjulet sitter fast. Skru inn alle boltene så hjulet sitter fast, men de skal ikke strammes helt til før bilen er jekket ned igjen. Sørg for at du setter hjulene med riktig rotasjonsretning!

Det er mange som smører inn hjulbolter, men det skal du ikke gjøre! Sjekk i det minste instruksjonsboken til bilen din før du gjør det. Grunnen er at boltene utsettes for høy varme!

Fjern søttebukkene, og senk bilen sakte ned igjen. Bruk momentnøkkelen til å stramme hjulboltene i kryssmønster, med den anbefalte momentinnstillingen (se bilens instruksjonsbok).

Gjenta prosessen for alle fire hjulene.

Puss hjulnavet med en stålbørste! Det gjør at det blir enklere å bytte hjul neste gang også!

Etter dekkskiftet

Kontroller dekktrykket, og juster det om nødvendig

Sørg for å alltid ha riktig dekktrykk! Test av kompressor til bil

Oppbevare de gamle dekkene korrekt: Lagre dekkene du nettopp har tatt av på et tørt, mørkt og kjølig sted, helst i dekkposer. Merk dekkene med posisjonen de hadde på bilen (for eksempel «foran venstre»), slik at du kan rotere dem neste gang de skal monteres.

Sikkerhetstips og forholdsregler

  • Bruk alltid verneutstyr som hansker og vernesko når du skifter dekk.
  • Sørg for at bilen er stabil og trygg på jekken og bukkene før du arbeider under eller rundt den.
  • Unngå å skifte dekk i dårlig vær eller på steder med dårlig sikt.
  • Følg alltid bilprodusentens anbefalinger for jekking, momentinnstillinger og dekktrykk.
  • Ikke bruk jekk som følger med bilen, kjøp en garasjejekk!

Ta vårvask av bilen samtidig som dekkskifte!

Det er lurt å lære seg å skifte dekk selv!

Å lære å skifte dekk selv er en verdifull ferdighet som kan spare deg for tid og penger. Ved å følge denne trinnvise guiden og ta nødvendige forholdsregler, vil du kunne utføre dekkskiftet på en trygg og effektiv måte. Husk å alltid holde dekkene i god stand og å skifte dem i henhold til sesong og slitasje, slik at du sikrer best mulig ytelse og sikkerhet på veien.

Uheldig å har punktert? Gjør dette!

Legg igjen en kommentar

Skroll til toppen