Hvordan løsne hjul som sitter fast – uten å ødelegge

Hjem » Blog » DIY – Guider – Reparasjoner » Felger og Dekk » Hvordan løsne hjul som sitter fast – uten å ødelegge

Det å ha løsnet alle boltene for så å oppleve at hjulet sitter helt fast kan være en frustrerende øvelse. Dette skjer oftest med lettaluminiums felger, men kan skje med andre typer felger også.

Navet som hjulet festes i er laget av stål, og når felgen er laget av aluminium gir dette en kombinasjon som kan gjøre at  det oksiderer (ruster) mellom felgen og navet.

Hvordan løsne hjul som sitter fast

Det er ikke så vanskelig å få hjulet løst, det er derimot ikke alltid så lett uten at du ødelegger noe. Å slå på selve hjulet er ikke så smart, det er bedre å slå på selve felgen. Jekk bilen opp med en jekk som står godt, og bruk gjerne ekstra jekkfester så du er sikker på at bilen står sikkert. Siden du kommer til å måtte slå litt på felgen er det viktig at du sikrer at bilen står ekstra godt fast.

Hvordan skifte dekk selv!

Har du en gummihammer kan du prøve å slå litt med den først. Klarer du på en sikker måte å komme til fra baksiden av hjulet er det den beste måten å gjøre det på. Skru inn noen bolter så hjulet ikke flyr av gårde når det løsner.

Har du ikke noe veldig egnet å slå med kan du bruke en planke til å ta litt av støyten fra slagene. Legg planken foran hjulet så slå på den til hjulet løsner. Og slå med en hammer rett på felgen er ikke lurt, så finn en planke eller noe annet som kan absorbere slagene.

Sitter hjulet fortsatt veldig godt fast må du bare gå litt hardere til verks med slagene. Pass også på at boltene du satt inn for at hjulet ikke skulle fly av gårde sitter så godt skrudd inn at hjulet ikke har plass til å bevege seg når du slår på det.

Les hvordan å kjøpe dekk på nett her!

Har du ikke sjans til å få av hjulet så er det bedre å ta det med til et dekkverksted enn at du prøver med så mye makt at du ødelegger noe.  

Supertrikset for å få løs hjul som sitter fast

Dette trikset er veldig effektivt men det gjøres også på eget ansvar. Sørg for at du gjør dette på ett sted hvor det ikke går andre i nærheten.

Metoden er veldig enkel, men det burde være siste utveien etter du har prøvd de andre metodene. Løsne boltene litt, og deretter gjør en oppbremsning. Som du sikkert forstår kan dette føre til skader, derfor er det viktig at boltene bare er løsnet litt.

Jekk opp bilen og løsne boltene mer for å se om det var nok til å få hjulet løsnet.

Unngå at hjulet setter seg fast

Når du har fått hjulet løst er det lurt å legge inn en liten innsats for å unngå at du får samme problem igjen neste gang du skal skifte hjul.

Stort utvalg av stålbørster
Sjekk utvalget!

Se etter hvor det er rust på navet (der hvor hjulet festes på). For å unngå at hjulet sitter fast igjen må du fjerne det som er der av rust og skitt. Bruk helst en stålbørste og rens det skikkelig. Det tåler at du bruker litt kraft når du pusser det. På innsiden av felgen er det også lurt å pusse med en stålbørste.

Når du har pusset det kan du gå over med en klut for å fjerne alt som er igjen av støv og rester fra du pusset med stålbørste. Det viktigste nå er få smurt inn navet med fett. Bruk egnet fett, feks hjullagerfett/kobberfett. Dette vil sørge for at det ikke ruster mellom navet og felgen igjen, så hjulet blir enkelt å få av neste gang det skal byttes.

Det er en fordel å bruke momentnøkkel når du skal stramme hjulboltene så de blir skrudd med riktig moment, og glem for all del ikke å etter stramme hjulboltene etter ett par mil.

Husk å monter hjulene med riktig rotasjonsretning! Les mer om det her!

Vedlikehold av hjul og felg

At hjulet sitter fast er et problem som må løses umiddelbart, men du burde også tenke på hvorfor det har skjedd. Vedlikehold, som å pusse hjulnavet og senter av innsiden på felgen er noe som burde gjøres hver gang hjulet skal skiftes. Samtidig å smøre inn med hjullager/kobberfett.

Har du punktert? Dette er hva du kan gjøre for å komme deg raskest på veien igjen, les her!

Gi også litt oppmerksomhet til hjullene og felgene når du først er i gang. Vask de godt før de skal stå lagret i et halvt års tid. Og lagre de på et egnet tørt og mørkt sted. Er hjulboltene slitt blir de ikke bedre til neste gang du skal skifte hjul, og slitte hjulbolter er ikke noe morsom jobb å få løs. Så bytt det som er slitt med engang så blir det mye lettere for deg selv neste gang hjulene skal skiftes.

Hvordan vaske dekk og felger!

Legg igjen en kommentar

Skroll til toppen