Motorvask – Hvordan vaske motorrommet

Hjem » Blog » Detailing » Motorvask – Hvordan vaske motorrommet

Å holde motorrommet rent er en viktig del av bilvedlikeholdet. Vi vil her guide deg gjennom alt du trenger å vite om motorvask. Det kan virke litt skummelt, men med noen tips og triks kan alle trygt ta motorvask selv.

Hvordan ta motorvask selv!

Før motorvasken er det noen forberedelser du burde gjøre. Samle nødvendige produkter og verktøy, som motorvask spray, avfetting, børster, hansker og øyebeskyttelse. Finn et egnet sted for motorvasken, helst på et flatt underlag og utenfor direkte sollys.

Spesielt på eldre biler kan det ofte bli med mye oljesøl og annet som man ikke vil ha på gårdsplassen. Bruk enten noe til å samle opp med, eller stå et sted hvor det er oljeutskiller. Påselvvaskeanlegg er det oljeutksillere.

Beskytt elektriske komponenter: Dekk til elektriske komponenter som batteriet, dynamoen og sikringsboksen med plastfolie eller plastposer for å forhindre vannskader. Sørg for at motoren er kald!

Det er store forskjeller i mellom hvor godt elektronikk, dynamo osv er beskyttet med plastdeksler. På mange biler kan du fint spyle hele motorrommet, mens gjerne på litt eldre biler så må du være mer forsiktig.

Påfør avfetting: Spray avfetting på hele motoren og la det virke i noen minutter. Følg produsentens anbefalinger for virketid. Du skal ikke fjerne noen deksler, det kan gjøre at du kommer til steder hvor vann naturlig ikke ville kommet til ellers.

Skumkanon: Har du skumkanon så bruk den med bil såpe. Eventuelt bruk en bøtte med vann, og bland inn såpe ment for bilvask. Gjør dette når avfettingen har fått virke så lenge den skal.

Hvordan skumvaske bilen!

Skrubb og rengjør: Bruk børste for å skrubbe av smuss og olje fra motorens overflater. Vær forsiktig rundt elektriske komponenter og ledninger. Sørg for at du får børstet godt over såpen så det blir ordentlig rent når det skal skylles bort!

Skyll: Skyll motoren med lavt vanntrykk for å fjerne smuss og avfettingsmiddel. Unngå å bruke høyt vanntrykk, da det kan skade elektriske komponenter og presse smuss inn i vanskelig tilgjengelige områder.

Tørk og inspiser: Tørk av overflødig vann med en mikrofiberklut, og inspiser motoren for å sikre at den er ren. Gjenta prosessen om nødvendig.

Vurder også Turtle Wax Engine Clean, den er laget spesielt for motorvask!

Fjern beskyttelsesdeksler: Fjern plastfolien eller plastposene fra de elektriske komponentene når motoren er tørr.

La motoren tørke: La motoren tørke helt før du starter den. Når du først starter bilen etter motorvasken burde den få kjøre seg driftsvarm før du skrur av motoren.

Motorvask med høytrykkspyler

Bruk av høytrykkspyler for å vaske motoren kan være fristende. Høyt vanntrykk kan skade elektriske komponenter og presse smuss og vann inn i vanskelig tilgjengelige områder. Mange bruker høytrykkspyler uten problem, men er du usikker på hva de forskjellige delene er som dynamo osv kan det være lurt å heller la være. Om du bruker høytrykkspyler så sørg for at den hele tiden er i bevegelse så du ikke får spylt direkte inn noe steder. Hold også veldig god avstand!

Motorvask for elbiler

Elbiler krever litt ekstra forsiktighet når det gjelder motorvask, ettersom de har flere elektriske komponenter og høyere spenning. Det er viktig å følge bilprodusentens anbefalinger for rengjøring av elbilens motor. Hvis du er usikker, bør du kontakte et autorisert verksted for å få bilen din sjekket og rengjort av en profesjonell.

Det er også store forskjeller mellom elbiler, hvor noen har motorrom som ser ganske tradisjonelt ut og andre ikke har det synlig i det hele tatt. Hyundai f.eks. anbefaler kun å bruke en lett fuktet klut på elbil til å vaske motorrommet.

Motorvask for Dieselbiler

Dieselmotorer kan bli ekstra skitne og kreve litt mer innsats for å bli rene, ettersom de produserer mer sot og har en tendens til å samle opp mer olje og fett. Bruk et kraftig avfettingsmiddel og vær grundig med skrubbingen for å fjerne all smuss og olje fra dieselmotoren.

Motorvask for Hybridbiler

For hybridbiler gjelder både det som er for elbiler, og for forbrenningsmotorer. Sørg for å overholde det produsenten anbefaler, ellers kan det føre til store problemer. Utvis generelt større forsiktighet med vask at hybridmotorer, nettopp fordi de er mer kompliserte og har flere komponenter som kan skades.

Trygg motorvask

For å utføre en trygg motorvask, er det viktig å følge disse tipsene:

  • Beskytt elektriske komponenter ved å dekke dem med plastfolie eller plastposer.
  • Bruk lavt vanntrykk for å unngå skader på elektriske komponenter og ledninger.
  • Bruk miljøvennlige og trygge rengjøringsprodukter som ikke vil skade motoren eller omgivelsene.
  • Følg bilprodusentens anbefalinger og retningslinjer for motorvask og vedlikehold.

Motorvask om vinteren

Motorvask om vinteren kan være utfordrende på grunn av lave temperaturer og risiko for frost. Det er viktig å utføre motorvasken på et sted som er beskyttet mot vær og vind og har god drenering. Ikke la motoren stå uten å blitt tørket utendørs når det er minusgrader etter motorvask! Vann som fryser ekspanderer og det kan føre til skader og lekkasjer.

Er motorvask nødvendig?

Motorvask er ikke alltid nødvendig, men det kan være en god idé å gjøre det regelmessig for å holde motoren ren og i god stand. En ren motor vil fungere mer effektivt og ha bedre kjøleevne, noe som kan forlenge motorens levetid. I tillegg kan en ren motor gjøre det enklere å oppdage eventuelle oljelekkasjer eller andre problemer tidlig, slik at de kan repareres før de blir alvorlige. Motorvask kan også være med på å forhindre brann i motorrommet!

Hvordan ta vårvask av bilen!

Pris for motorvask

Motorvaskpriser varierer avhengig av om du velger å gjøre det selv eller få det gjort av en profesjonell. En profesjonell motorvask koster typisk mellom 500 og 1500 kroner, avhengig av verksted og området du befinner deg i. Hos de som driver profesjonelt med detailing kan prisen også være betydelige høyere.

Når du først vasker bilen selv tar det kort tid å vaske motorrommet samtidig, og du sparer deg litt penger!

God motorvask er bra for bilen!

Motorvask er en viktig del av bilvedlikeholdet som bidrar til å holde bilens motor ren og i topp stand. Å utføre motorvasken selv kan være en kostnadseffektiv måte å holde motoren ren på, men det er viktig å følge trygge prosedyrer og bruke riktige produkter for å unngå skader på motoren og elektriske komponenter. Husk å ta hensyn til hva produsenten av bilen din anbefaler, og utfør motorvasken regelmessig for å unngå at den rekker å bli veldig skitten.

Legg igjen en kommentar

Skroll til toppen