Hvordan skumvaske bil – Skånsom og grundig vask

Hjem » Blog » Detailing » Hvordan skumvaske bil – Skånsom og grundig vask

Skumvask er en effektiv og skånsom metode for bilvask som har blitt stadig mer populær de siste årene. Detailing av bil er ikke noe alle driver med, men skumvask er noe som har blitt veldig vanlig. Dette er hvordan du kommer i gang med skumvask selv, og noen tips og triks for best mulig resultat!

Fordeler med skumvask

Skumvask har flere fordeler sammenlignet med den mer tradisjonelle metoden som er å bare blande bilshampo ut i vannet i en bøtte. Dette gjøres også når du har en skumkanon, men du får på såpe før du tar berøringsvasken!

Skummet løsner og fjerner skitt og smuss fra bilen. Den største fordelen er absolutt at når du tar berøringsvasken er det mye mindre sjanse for at du får riper. Om du kun spyler med vann vil det fortsatt være mye igjen som vil føre til riper om du går rett på å vaske med svamp.

Vasker du bilen jevnlig holder det også noen ganger å kun bruke skumkanon uten at du trenger å ta berøringsvask i det hele tatt!

Hvordan komme i gang med skumvask

Skumvask krever ikke veldig mye, og har du ikke høytrykkspyler er det alternativer vi også går igjennom. Det meste av utstyret og produktene kan også brukes mange ganger.

Hva du trenger for skumvask

Skumkanon eller skumsprøyte: Dette er det som gjør det mulig med skumvask, det er hovedsakelig to metoder. Det finnes ulike typer på markedet, de som kobles til en høytrykkspyler og andre fungerer ved at du selv pumper opp trykket i en skumsprøyte.

  • Bilshampo laget for skumvask
  • Vaskehanske eller svamp
  • Tørkehåndkle

Velg en sjampo som er spesielt laget for skumvask, siden disse produktene produserer rikelig med skum og har gode rensegenskaper.

For å vaske bilen grundig burde du noen ganger også ta en berøringsvask.

Skumvask med høytrykkspyler

En høytrykkspyler kan gjøre jobben enklere og mer effektiv, men det er ikke helt nødvendig. Fordelen er at du enklere får bort mer skitt og smuss, og at du kan bruke en skumkanon. Har du allerede en høytrykkspyler burde du absolutt vurdere en skumkanon! Den kan legge et tjukt skum over bilen som forhindrer riper når du senere tar berøringsvasken.

Bruk en skumkanon som er laget for å vaske biler, som Turtle Wax Snow Foam Cannon. Den får du også adapter til så den kan brukes til Kärcher, AVA, Nilfisk, KEW, Alto, Black & Decker og Bosch.

Skumvask uten høytrykkspyler

Det er flere grunner til at vask med høytrykkspyler ikke alltid er så enkelt å få til. Noen har ikke høytrykkspyler, mens andre ønsker bare ett alternativ når høytrykkspyleren er pakket bort for vinteren.

Med en skumsprøyte pumper du opp trykk selv, og du kan fortsatt legge et tjukt skumlag på bilen. Det er mange fordeler med dette, blant annet at du ikke trenger strøm til høytrykkspyler. Passer også veldig godt når du bare skal vaske felger eller sykkelen og ikke vil ta frem skumkanonen.

Du kan fint ta en fullverdig skumvask på hele bilen ved bruk av skumsprøyte. Det er viktig at skummet får virke lenge nok. Når du skyller av med kun hageslangen må du passe ekstra godt på at du får skylt godt nok, spesielt om du skal ta berøringsvask etter skumvasken.

Hvordan skumvaske bilen

Finn et egnet sted for bilvasken, helst i skyggen eller på en overskyet dag for å unngå at skummet tørker på bilen.

Hvordan fikse falmede plastdetaljer!

Skumvask er en forvask for skitten bil, og vasker du ofte kan skumvasken fungere som en fullverdig vask.

Følg produsentens anbefalinger for blanding av bilshampo og vann i skumkanonen eller skumsprøyten. Spesielt om du bruker en høy alkalisk bilshampo er det ekstra viktig at du følger dette grundig. Mange produkter som brukes til bilvask er veldig sterke, derfor kan feil bruk fort føre til ett resultat som kan ødelegge eksteriøret!

Påføre skum: Bruk skumkanonen eller skumsprøyten til å påføre skummet på bilen, og jobb fra topp til bunn. Pass på å dekke hele bilen, inkludert hjulbuer og felger. La skummet virke i noen minutter, men ikke la det tørke på overflaten.

Hvordan vaske felger og dekk!

Skylling: Skyll bilen med rent vann, enten ved hjelp av en høytrykkspyler eller vannslange. Pass på å fjerne alt skum og såperester fra bilens overflate. Dette gjøres før berøringsvasken for å bli kvitt alt det skummet/såpen har løsnet, og på den måten unngår riper.

Når du har en god rutine på skumvask trenger du ikke alltid å ta en berøringsvask etter skumvasken. Sørg også alltid for at du er helt sikker på at bilen er ren nok før du går videre til neste steg, berøringsvasken.

Berøringsvask: Bruk en vaskehanske, svamp eller mikrofiberklut til å vaske bilen grundig, fortsatt fra topp til bunn. Pass på å skylle vaskehansken, svampen eller kluten regelmessig for å unngå å dra smuss og skitt over lakken.

Tørking: Bruk et tørkehåndkle til å tørke bilen grundig, slik at du unngår vannflekker og striper. Start fra toppen av bilen og jobb deg nedover. Hvis du ikke har hatt berøringsvask må du være forsiktig med dette. Les mer om hvordan og hvorfor tørking av bilen er viktig!

Etterbehandling: For å gi bilen ekstra beskyttelse og glans, kan du vurdere å påføre et lag med voks eller forsegling etter vasken. Følg produsentens anvisninger for påføring og herding av produktet.

Hvordan keramisk lakkforsegle!

Tips for skumvask

  • Velg en bilshampo med gode skumegenskaper og som er skånsom mot bilens lakk. Det er ikke nødvendig å legge veldig tjukt lag med skum.
  • Vær forsiktig med å påføre for høyt trykk nær lakken, spesielt hvis du bruker en høytrykkspyler.
  • Unngå å vaske bilen i direkte sollys eller på varme overflater, da dette kan føre til at skummet tørker for raskt og etterlater flekker.

Skumvask er veldig skånsomt og effektivt

Skumvask er en effektiv og skånsom metode for å vaske bilen, uansett om det er for forvask eller vedlikeholdsvask. Skumvask forbindes mest med bil, men det er nesten ingen begrensninger for hva som kan skumvaskes. Motorsykler, campingvogn, sykkel, båt, hus og hytte er bare noe av det som skumvasken sin skånsomme vaskemetode kan brukes til.

Legg igjen en kommentar

Skroll til toppen