Vask av tekstil og gummimatter

Hjem » Blog » Detailing » Vask av tekstil og gummimatter

Noen liker å bruke tekstil eller gummimatter året rundt, mens mange også liker tekstilmatter om sommeren og gummimatter når det er våtere, kaldere og snø ute. De har hver sine egenskaper, men gummimattene er spesielt gode når du kan dra med deg vann inn i bilen om vinteren.

Vaske tekstilmatter

Start med å ta ut alle tekstilmattene fra bilen og bank de godt så det groveste kommer ut. Støvsug deretter alle mattene så de er så rene som mulig før du begynner å vaske de.

Stor Bilstøvsuger test: De 7 beste støvsugerne for bil!

Fukt alle tekstilmattene med rennende vann. Du kan bruke en høytrykkspyler også men kun for å få de våte så ikke ha på noe særlig trykk. For å få det rent er det flere metoder å bruke.

Om du har en tekstil/ teppevasker så er det veldig bra å bruke til dette formålet. Sjekk gjerne om tekstilmattene har vaskeinstruksjoner men stort sett er det veldig trygt å bruke produkter som passer til tekstilrensere.

Et produkt som fungerer veldig bra til formålet er Turtle Wax Power Out Carpet & Rubber Cleaner. Fordelen er at TurtleWax har laget produktet nettopp for dette formålet, hvor det også følger med en børste.

Produktet er veldig likt skum og skal børstes inn i tekstilmattene. Du vil ofte veldig fort se at det er mye skitt som kommer ut fra mattene dine! Når de er godt vasket med skummet så bruk helst en høytrykkspyler når du skal skylle de av. Fordelen er at de blir ekstra godt renset på grunn av høytrykk, og ikke minst veldig godt spylt av.

Hvordan skumvaske bilen!

Fukt i bilen er et typisk problem mange får om vinteren. Mattene du har i bilen kan være en av årsakene, les mer om hva du kan gjøre med fukt i bilen her!

Om du ikke har det så sørg for at du får skylt av såperestene veldig nøye. Tekstilmattene kan godt lufttørke utendørs om det er varmt ute. Prøv å få så mye fuktighet ut av de før du henger de til tørk, bruker du hånda de eller en skrap på en skånsom måte klarer du å få ut det meste av vannet.

For best mulig resultat burde tekstilmattene impregneres etter vask med f.eks. Colourlock waterproofing spray.

Vaske gummimatter

Fordelen med gummimatter er at vann og søle blir liggende oppå matten, men det betyr også at de blir enda mer skitne. Vask av gummimatter burde gjøres flere ganger i løpet av vinteren.

Før du starter å vaske gummimattene så tørk bort det verste av skitt på de. For å få bort møkk så bruk en avfetting, i og med at gummimattene er petroleumsbasert er det viktig å bruke en avfetting som ikke er det. Vannbasert avfetting fungerer veldig bra til gummimatter som er petroleumsbaserte. Børst avfettingen godt inn i mattene, du kan bruke en svamp også men en litt stivere børste vil gi et bedre resultat.

Hvis det tørker ut kan du bruke likt mot likt, altså påføre mer avfetting. Det beste er at du får spylt bort avfettingen før det rekker å tørke ut!

Du kan også bruke Turtle Wax Power Out Carpet & Rubber Cleaner  på gummimatter! Fordelen er at produktet er utviklet nettopp for dette, og det er med en veldig praktisk børste!

Shine opp/ bytte ut bilmatter

Tekstilmatter burde impregneres etter de har blitt vasket! Ved å jevnlig vaske mattene vil de de også holde seg mye lengre. Impregneringen burde alltid gjøres etter mattene har blitt vasket. Bruk f.eks. Colourlock waterproofing spray for å impregnere tekstilmattene. Sprayen Kan brukes for å impregnere både skinn, stoff alcantra, semsket skinn osv.

Når du først er i gang med å vaske bilen ordentlig så vask setebeltene også! Les mer om hvordan du gjør det her!

Gummimatter kan behandles veldig forsiktig med en plastikkfornyer. Her skal du være veldig sparsom og kun bruke 1-2 spray for ellers kan mattene bli veldig glatte! Gjør det heller flere ganger en å bruke for mye plastikkfornyer i første runden.

Bytte matter i bilen etter sesong

De fleste kjører rundt med de samme mattene året rundt, har du gummimatter så er det ikke et problem å gjøre det. Har du tekstilmatter som du kjører med året rundt burde de impregneres! Dette burde gjøres på nye biler også.

Fordelen med å bytte ut mattene i bilen etter sesong er flere, om vinteren er gummimatter veldig praktisk spesielt om du har med passasjerer som ikke er like forsiktige med å få med seg fukt inn i bilen.

Vårvask av bilen! Guide for grundig vårrengjøring av bil

Tekstilmatter tar seg veldig godt ut, ønsker du å shine opp bilen litt er det å kjøpe inn et sett med nye tekstilmatter noe som kan heve inntrykket av bilen flere hakk!

Legg igjen en kommentar

Skroll til toppen