Vaske bil i minusgrader? Ja! – Så lenge du gjør det riktig!

Hjem » Blog » Detailing » Vaske bil i minusgrader? Ja! – Så lenge du gjør det riktig!

Om vinteren er det selvsagt fint å ha en ren og pen bil, men det er ikke hovedsakelig derfor det er ekstra viktig å vaske bilen om vinteren. Har du tid og elsker å vaske bilen så vet du sikkert allerede hva du må gjøre. I denne artikkelen vil vi fokusere mer på de som ikke er så glad i å vaske bilen i minusgrader, men allikevel gjør det for å ta vare på bilen.

Derfor er det ekstra viktig å vaske bil om vinteren

Hvis du ikke vasker bilen gjennom vinteren så vil små partikler, og større som sand og rester etter steinsprut ligge å irritere lakken gjennom hele vinteren. Og under bilen vil småsteiner slå i mot og skrape opp mekaniske deler. Etterhvert vil vann og salt også blande seg der det er skader i lakken, det er sånn biler får rustskader. Er lakken allerede veldig skadet så må det utbredes, og det kan ikke bare vaskes bort. Derfor er det ikke så mye for at bilen bare skal se pen ut at det er viktig å vaske bilen om vinteren, men for å unngå at lakken blir ødelagt. Vinteren er en tøff årstid for lakken og bilen, og derfor er det så viktig at den blir vasket godt igjennom hele vinteren.

Det er dessverre ikke uvanlig å se selv ganske nye biler med overflaterust. Dette skyldes ofte dårlig lakk i utgangspunktet, når det kombineres med at bilen ikke vaskes om vinteren kommer rusten fort. Selv om du kanskje ikke ser rusten før til sommeren, så er det som regel fravær av vasking om bilen som skaper rusten.

Selvvask eller vaskehall

Vaskehall har ikke så godt rykte på seg, mange er redd for å få riper. Skulle skaden skje så er det mye som kan poleres opp. Og hvis du faktisk får riper så kan du også få erstatning, men hvor enkelt det er i virkeligheten er en annen ting.

Husk at uansett hvor du velger å vaske bilen så er det vann som sitter igjen i lister og lignende. Derfor burde du smøre opp lister med en silikonstift som er laget for det. Det beste er å tå bilen tørket, men husk at du kun skal gjøre det hvis du har tatt håndvask av bilen ellers er den ikke ren nok for å tørkes. Hvis bilen får kjørt seg en tur, eller i det minste stått med varme på inne i bilen en stund etter du har vasket den så hjelper det mye. Får du parkert bilen ett sted hvor det er tørt så er det enda bedre, selv i ett åpent garasjeanlegg vil det hjelpe mye for at den ikke blir helt frossen til neste gang du skal bruke bilen.  

Det er bedre å kjøre bilen igjennom bilvaskemaskin enn at bilen ikke blir vasket i det hele tatt om vinteren. Husk det er for å unngå rust og skader at det er viktigst å vaske bilen om vinteren. Det er også veldig mye mer slistasje for lakken på vinteren enn om sommeren. En fordel med Bilvaskemaskinene er at de kan spyle bilen godt underfra, det er veldig viktig at du får gjort om vinteren.

Les mer om underspyling, og hvordan du kan gjøre det selv her!

Fordelen med å vaske bilen selv i vaskehall er at du kan spyle den helt til at du er helt sikker på at det er trygt å starte med berøringsvask. For det er når du begynner med svampen eller vaskehanske at ripene kommer. Hvis det skjer så skyldes det at du ikke har spylt den godt nok og ikke brukt skum eller bra nok avfetting. Det er fint mulig å spyle bilen ren nok til at du ikke kan få riper av berøringsvasken. Husk også at når du tar svampen opp og ned av bøtta så er det fort å få med noe skitt fra vannet i bøtta. Det løses enkelt ved å bruke to bøtter, en til å skylle den først, og så en til å ha såpevann i. Bruk også en rist i bøtta, den er en god sikkerhet for å unngå å få med noe på svampen som du ikke burde ha med ut av bøtta.

Hvordan skumvaske bilen!

Vaske bilen i minusgrader – Forhåndsregler

Finn en fin vaskehall du kan stå innendørs – For du skal helst ikke vaske bilen utendørs når det er minusgrader. Det er litt forskjellige regler som gjelder i vaskehaller, i noen kan du ha med bøtte, svamp og alt du trenger, mens i andre får du ikke ta med deg noe selv. De fleste er derimot ikke så strenge på det uansett, spesielt hvis du kommer når det ikke er så mange der.  

Kjør gjerne bilen varm før du starter med å vaske bilen, og skru på varmen inni bilen (også hvis du har elbil). Start med å spyl vekk alt av snø og slaps. Ikke bruk noe annet enn høytrykkspyleren til å få vekk alt av snø, da blir det for riper. For å få vekk alt som er av skitt på bilen trenger du en god avfetting som du sprayer på bilen. Det er forskjell på de som er gode på våte og tørre biler, denne fra Koch-Chemie er god på både tørre og våte biler.

Skumkanon – Spyl over avfettingen med skumkanonen. Når skummet har fått stått og virke litt uten at det rekker å tørke ut så spyler du det vekk med høytrykkspyleren. Spyl nedenfra og oppover, både for å ha ett system men også fordi bilen er mest skitten lengst nede.

Hvordan vaske hjulbuer for å unngå is og slaps!

Nå har bilen blitt nokså ren – Og den viktigste jobben er gjort. Hvis du derimot ønsker det beste resultatet så må håndvask til. Vær oppmerksom på at hvis du ikke håndvasker bilen så skal du heller ikke tørke den, for den er ikke helt ren når du ikke har håndvasket den og da fører tørking fort til riper.

Håndvaske bilen – Bruk såpe i bøtten, du kan godt bruke varmt vann. En vaskehanske gjør det mye enklere enn med en svamp. Vask bilen godt ovenfra og ned, og skyll vaskehansken i bøtta ofte. Det er nå bilen virkelig blir helt ren.

Forsegling – Når du først har tatt deg tid til å vaske bilen er det veldig lurt å legge en forsegling. Den holder bilen fin og renere mye lengre. Har du aldri prøvd en god forsegling før så blir du nok overrasket over hvor godt det fungerer.

Enormt utvalg av bilpleieprodukter!
Alt du trenger for å vaske bilen gjennom vinteren!
Ny høytrykkspyler? Sjekk utvalget!

Tørke bilen – Det gjøres av flere grunner, du ser resultat av hvor ren bilen har vært. Og så fester det seg ikke noe til den våte lakken med engang, men du unngår også at man ser at bilen nylig har vært vasket. Den vil se mye bedre ut når vannet ikke må stå op lufttørke på bilen. Og når det er kalt ute så slipper du også å komme ut til en bil som er helt nedfrosset som du ikke får åpnet dørene på en gang. Får du ikke vasket bilen så hjelper det mye at du får tatt en kjøretur med bilen etter vask istedenfor. Som nevnt tidligere er en silikonstift lurt å bruke på lister så dører ikke frosser seg fast.

Bruke høytrykkspyler hjemme gjennom hele vinteren

Når det blir kuldegrader kan du ikke stå med høytrykkspyleren hjemme på gårdsplassen og vaske bilen. Er det rett rundt 0 grader så kan du gjøre det, men det vil muligens bli en skikkelig skøytebane rundt der du har vasket bilen. Det som avgjør om du kan vaske bilen hjemme er om vannet fryser eller ikke. Er det flere minusgrader ute så fryser vannet og da vil du skade lakken hvis du prøver å vaske bilen. Når det derimot ikke er minusgrader men fortsatt kaldt ute så er det ikke noe i veien med å vaske bilen hjemme med høytrykkspyler.

Blir det mer enn 10-15 minusgrader ute anbefaler vi at du venter med bilvasken uansett. Unntaket er hvis du ikke trenger å kjøre bilen ute før den har fått tørket. Når det er minusgrader ute må du tørke dører, håndtak, lykter osv som vil skape problemer hvis det får fryse ett islag over.

Fryst dørhåndtak

Vask dekkene oftere enn du vasker bilen

Du tenker kanskje at du må ha piggdekk for å komme frem, men ofte kan det faktisk være fordi dekkene ikke blir vasket at du ikke kommer deg frem. Bruk helst spray laget for å vaske dekkene, dette er de beste.

Når du vasker dekkene om vinteren vil du få mye bedre veigrep, det å ikke gjøre det er faktisk trafikkfarlig. Du burde helst vaske dekkene minst en gang i uka om vinteren.

Legg igjen en kommentar

Skroll til toppen