Hvordan vaske og vedlikeholde hjulbuer – Unngå is og slaps!

Hjem » Blog » Detailing » Hvordan vaske og vedlikeholde hjulbuer – Unngå is og slaps!

Betydningen av å vaske hjulbuer er ofte undervurdert, det er faktisk med å på forebygge skader. For det første er det visuelt pent med rene hjulbuer, men det å vaske de riktig gjør også at du unngår mye is og slaps som fester seg. Vi vil også se på hvordan du selv kan vedlikeholde de, blant annet bytte ut ødelagte klips, og ikke minst fordeler/ulemper med skvettlapper.

Hvorfor det er viktig å vaske hjulbuer

Hjulbuene er utsatt for mye grus, søle, veisalt, is og slaps som etterhvert fører til slitasje. Ved å vaske hjulbuene regelmessig kan du beskytte dem mot disse påvirkningene og forlenge levetiden til hjulbuene.

Når hjulbuene sprekker opp eller løsner så beskytter de ikke lengre det bak hjulbuene som de skal, og det kan veldig fort føre til skader som er veldig kostbare. Sjansen for rustangrep øker også veldig fort når hjulbuene ikke lenger er tette.

Hvordan vaske hjulbuer

Stort sett vaskes hjulbuene mens hjulene er på bilen, men ønsker du å være ekstra grundig er det lurt å gjøre det når hjulene ikke er montert også.

Hvordan vaske hjulbuer med hjulet montert

For å vaske hjulbuene trenger du riktige rengjøringsprodukter. Du bør velge en effektiv hjulbuerengjøring eller avfetting, samt en børste eller svamp som er egnet for å komme til de trange områdene i hjulbuen.

Vask av hjulbuer tar ikke lang tid, spesielt om du uansett skal vaske bilen. Hjulbuene trenger ikke å vaskes oftere enn bilen, men spesielt om du vasker bilen på vinteren er det ekstra lurt å alltid vaske hjulbuene også.

For å rengjøre hjulbuene så start med avfetting, sørg for at du ikke sprayer det på dekket. Avfettingen sprayes på mens bilen er tørr. Bruk deretter en skumkanon om du har det, eller bland ut alkalisk bilsåpe med vann og påfør dette over avfettingen når den har fått virke lenge nok ifølge anvisningen. Avfetting skal typisk virke ett par minutter før du kan ta på såpe eller spyle den bort.

Hvordan skumvaske bilen!

Bruk børsten eller svampen til å skrubbe hjulbuene grundig, og pass på å komme til alle kriker og kroker.

Bruk helst en høytrykkspyler for å spyle vekk avfetting og såpe, eventuelt kan du skylle av med hageslangen.

Når du har gjort dette skal du bruke en gummifornyer/forsegler som kan brukes på våte hjulbuer. Dette er det som gjør at det ikke vil samle seg like mye slaps og is i hjulbuene gjennom vinteren!

Vaske hjulbuen grundig uten hjulene – Gjøres ved dekkskift

Når du skal ta dekkskift er det en god anledning til å vaske hjulbuene uten at hjulene er montert. Det gjør det enklere å komme til, og du kommer mye bedre til!

Vask av hjulbue uten hjulet montert

Prosessen er den samme, men du kommer generelt bedre til. Vurder å bruke støttebukk når du gjør dette, i det minste som en ekstra sikkerhet. Det er også lurt å dekke til jekken så den ikke får sterke kjemikaler på seg, bruk en jekk.

Når du har hjulene av er dette hvordan du tar dekkvasken!

Vask av hjulbuer av filt

Det er ikke så vanlig, men endel biler har hjulbue av filt. Det ser du fort, ellers kjenner du det hvis du stryker hånda over og du merker det ikke er helt glatt plastikk. Her kan du bruke en fabric guard som er en forsegler for utendørs tekstil. Dette gir også samme effekten mot issvuller vinterstid.

Vedlikehold – Fikse løse eller ødelagte klips

Løse eller ødelagte klips kan føre til at hjulbuen vibrerer og lager lyder mens du kjører. Det kan også føre til at hjulbuen blir skadet over tid. For å fikse løse klips, inspiser hjulbuene nøye og stram eller bytt klipsene om nødvendig.

Dersom hjulbuen er ødelagt, bør du vurdere å bytte den for å unngå ytterligere skader og forlenge levetiden til hjulbuene. Ser du at noen av skruene, som ofte er torx er slitt er det lurt å bytte de ut. Dette er ofte universale skruer. Hos Bildeler kan du også sjekke med registreringsnummeret ditt.

Bytte skadet hjulbue

Hjulhus/hjulbuer blir utsatt for store påkjenninger og derfor er det ikke uvanlig at de etterhvert må byttes ut. Det er stort sett en veldig enkel jobb, men sjekk at du ikke har fått skader og rust som følge av at hjulbuen har vært ødelagt. Prisen for hjulbuer varierer fra noen hundrelapper og oppover. Skruvat har hjulbuer til stort sett alle biler.

Skvettlapper – fordeler og ulemper

Skvettlapper kan ha både noen fordeler og ulemper. Den største fordelen er ekstra beskyttelse mot steinsprut, søle og veisalt og ikke minst redusert slitasje på hjulbuer og karosseri. Ulempen med skvettlapper er monteringen for noen, men dette kan du også få ett verksted til å gjøre for deg. Stort sett er dette noe de aller fleste veldig enkelt klarer å montere selv.

Hvordan fikse falmede plastdetaljer!

Gjør vask av hjulbuer til en fast rutine

Å vaske hjulbuer er en viktig del av bilvedlikeholdet, og det bidrar til å beskytte bilen din mot rust og korrosjon. Ved å følge trinnene i denne guiden kan du enkelt vaske hjulbuene selv og opprettholde bilens utseende og verdi. Pass også på å reparere løse eller ødelagte klips og vurder å installere skvettlapper for ekstra beskyttelse. Skvettlapper var noe veldig mange hadde før, og det er ikke uten grunn de har begynt å komme tilbake på nyere biler. Dessverre er det sjeldent produsentene selv tilbyr dette, og de må derfor kjøpes fra tredjepartsleverandører.

Legg igjen en kommentar

Skroll til toppen