Hvordan bytte sikkerhetsbelte – Vedlikehold

Hjem » Blog » DIY – Guider – Reparasjoner » Sikkerhetssystemer » Hvordan bytte sikkerhetsbelte – Vedlikehold

Det er flere grunner til at sikkerhetsbelte må byttes ut. Har det vært i en kollisjon så skal det byttes ut etter det, fordi det kan ha mistet noen av egenskapene sine. Det samme gjelder hvis det rett og slett er slitt eller har fått rifter i seg.

Noen ganger kan det også være andre grunner som at det er vanskelig å vaske det rent, at du vil ha annen farge setebelte eller at det er selve holderen til setebelte som må byttes ut.

Om setebeltet ikke ruller tilbake riktig kan noen ganger en rens av setebeltet være nok, les mer om hvordan du vasker setebeltet her!

På en eldre bil klarer de fleste enkelt å bytte ut sikkerhetsbelte, men om du er usikker er det bedre å la være nettopp fordi de har en så viktig sikkerhetsfunksjon. På nyere biler er du mer avhengig av å vite fremgangsmåten for akkurat din bil.

Hvordan bytte setebelte

Selve jobben med å komme til for å bytte ut sikkerhetsbelte er sjeldent vanskelig på litt eldre biler, men på nyere biler er det også mer elektronikk og sikkerhetsfunksjoner som kan  gjøre at det kan bli en større jobb.

Finn derfor først ut om det er noe spesielt som gjelder for din bil, ofte vil det være en reklamasjonssak hvis det er en nyere bil. På noen biler skal du også koble fra batteriet og jording om du har automatisk setebeltestrammer. Er du usikker så vil det uansett være lurt å koble fra batteriet.

Demontere – Start med å fjerne gummilister i dør og paneler foran beltet. Så fort det er demontert så husk å ta bilder av hvordan alt er montert. For å ikke knekke plastklips kan du med fordel bruke dekselspaker når du demonterer plastpanel.

Et pipesett er som regel det du trenger for å få jobben gjort. Demonter beltet forsiktig og sørg for at du dokumenterer det så du kan montere det nye beltet på akkurat samme måte. Husk også å føre beltet igjennom panelet før du monterer det igjen.

Boltene må strammes godt når du fester det nye sikkerhetsbelte!

Dette er når du ikke har andre sikkerhetsfunksjoner til beltet. Har du airbager og andre sikkerhetsfunksjoner må du finne ut akkurat hva som gjelder for din bil! Finner du det ikke på nett kan du ofte finne det i en Haynes Reparasjonsbok.  

Dette må du passe på når du skal bytte sikkerhetsbelte

Sikkerhetsbelte er en av de aller viktigste tingene for sikkerhet i bilen din, derfor er riktig montering også så viktig.

Mange bilopphuggere selger bilbelter, dette er også ofte den rimeligste måten å få tak i originalt setebelte på. Om du velger å gjøre det så er problemet at du ikke vet med sikkerhet om bilen har vært i en ulykke hvor beltet har blitt belastet. Dette burde du høre om hvis du skal kjøpe det!

Du må bruke sikkerhetsbelter som er godkjent. Både for at det skal være lovlig, men ikke minst fordi det også skal være så trygt som mulig!

Har du en nyere bil som har utløsere i beltet må du ikke begynne å bytte ut dette uten at du er helt sikker på at du gjøre det på riktig måte. Det kan være direkte farlig!

Hvis bilen din har vært i en ulykke så burde du passe på at det blir vurdert om et verksted også skal bytte ut setebeltet som har blitt brukt under en ulykke.

Legg igjen en kommentar

Skroll til toppen