Vårvask av bilen! Guide for grundig vårrengjøring av bil før sommeren

Hjem » Blog » Detailing » Vårvask av bilen! Guide for grundig vårrengjøring av bil før sommeren

Våren er tid for fornyelse og opprydding, og det gjelder også for bilen din. Etter en lang og skitten vinter er det viktig å gi bilen en grundig rengjøring, både innvendig og utvendig. I denne guiden vil vi ta deg gjennom trinnene for en effektiv og grundig vårrengjøring av bilen din, og forklare hvorfor det er så viktig å vedlikeholde bilen din jevnlig.

Vårvask er ekstra viktig – Lag en årlig rutine

Fjerner veisalt og smuss som kan skade lakken og underdelen av bilen. Forlenger levetiden på bilens komponenter og materialer. Faktisk kan en skikkelig vårvask gjøre at rusten ikke får utviklet seg mye mindre. Er du glad i å vaske bilen lar du den nok aldi bli skikkelig skitten. Men det er mange som etter vinteren har en bil hvor du nærmest ser at den er klar til å begynne å ruste. Hvis bilen ikke har blitt vasket igjennom vinteren er det veldig viktig å gi den en skikkelig vårvask!

Gir deg også en god anledning til å inspisere bilen for eventuelle problemer eller skader!

Dette er hva vi anbefaler at vårvasken består av

 • Forberedelse
 • Utvendig vask
 • Steg-for-steg guide for utvendig detailing
 • Vask og rengjøring av interiøret
 • Vask av motorrom
 • Gummilister og plastdetaljer
 • Sjekkliste for vårens bilvedlikehold

Start med en god plan og gode forberedelser!

Før du begynner vårrengjøringen av bilen, sørg for at du har alt du trenger.

 • Bøtte med rent vann
 • Bilshampo
 • Såpevann
 • Svamp eller vaskehansker
 • Mikrofiberkluter
 • Vindusrens
 • Interiørrens
 • Støvsuger
 • Felgrens
 • Dekkglans
 • Gummifornyelsesmiddel eller silikonbasert smøremiddel

Det er også viktig å finne et egnet sted for bilvask og rengjøring, helst et skyggelagt område for å unngå at såpe og vann tørker for raskt på bilens overflater. Unngå både direkte sollys og høye temperaturer når du vasker bilen utendørs! Det gir stygge skjolder.

Utvendig vask:

Rengjøring av felger og dekk

Påfør et egnet felgrensemiddel på felgene og la det virke i henhold til produsentens anbefalinger.

Bruk en felgbørste eller en gammel tannbørste til å skrubbe felgene, og sørg for å komme til mellom eikene og rundt kantene for å fjerne bremsestøv og veismøkk.

Skyll grundig med rent vann, og tørk deretter felgene med en mikrofiberklut. De fleste tar også vårvasken når de bytter til sommerdekk. Sørg for at du vasker de godt, og ikke minst at vinterdekkene blir vasket godt samtidig før de blir satt til lagring!

Avfettig og forvask av bilen – Uten fysisk berøring

Du trenger ikke alltid å bruke en avfetting, for det er veldig kraftig. Når du tar vårrengjøringen anbefaler vi at du bruker en avfetting. Den påføres på tørr lakk, du skal derfor gjør dette før du vasker bilen. Turtle Wax Extreme Nano-Tech Prewash-T løsner salt, smuss, tjære. La den virke i 2-5 minutter før du spyler den av.

Skyll bilen med en hageslange eller høytrykkspyler for å fjerne løst smuss og sand. Start fra toppen og arbeid deg nedover. Det er viktig at bilen blir helt ren for partikler som senere kan føre til riper ved berøringsvask. Det er mulig uten høytrykkspyler, men det er vanskelig å få spylt bort like mye uten!

Du kan også bruke en skumkanon med såpe som du lar virke på bilen, og spyler av før du tar berøringsvasken. Fordelen med dette er at du minimerer sjansen for riper ved berøringsvasken.

Hvordan skumvaske bilen!

Det er hovedsakelig to måter bilen blir ripete på når du vasker den. Enten ved at svampen ikke er ren, eller det ligger noe i bøtta du har såpevannet i. Den andre muligheten er at bilen ikke er ren nok når du starter berøringsvasken. Ligger det f.eks. sandkorn eller annet smuss og du drar det utover lakken med en svamp fører det fort til riper!

Berøringsvask – Helt nødvendig for vårvasken

Før du gjør dette skal du se over at det ikke ligger igjen noe smuss. Hvis det ligger igjen i lakken vil det føre til riper!

Fyll en bøtte med vann og såpe, og en annen med rent vann for skylling, svampen skyller du i bøtten med rent vann før du tar den i såpevannet. Dette gjøres for å unngå at det blir sittende partikler i svampen eller vaskehansken som igjen kan føre til riper. Bruk en svamp eller vaskehanske til å vaske bilen fra topp til bunn, og skyll av såpen med rent vann etter hvert som du går. Vi anbefaler alltid å helst bruke en god vaskehanske!

Vask av motorrom

Slå av motoren og la den kjøle seg ned før du begynner å rengjøre motorrommet.

Dekk til elektriske komponenter og luftinntak med plastposer for å beskytte dem mot vann.

Bruk en mild såpevannsblanding og en pensel eller børste for å rengjøre motorrommet forsiktig. Unngå å bruke høytrykkspyler for å forhindre skade på elektriske komponenter. Det finnes også egen motorvaskspray fra Turtle!

Skyll motorrommet med lavt trykk og tørk av med en mikrofiberklut. Er du usikker på om du vil dette kan du stå over. Men motorromsvask kan gjøres på en trygg måte, og løfter helhetsinntrykket av bilen betraktelig!

Hvordan vaske motorrommet!

Skylling og tørking

Skyll bilen grundig med rent vann for å fjerne all såpe og smuss. Start fra toppen og arbeid deg nedover.

Tørk bilen med en mikrofiberklut eller tørkehåndkle for å unngå vannflekker og striper. Tørking av bilen gjør at bilen ser mye bedre ut! Aldri hopp over dette steget når du først har gjort berøringsvask.

Steg-for-steg guide for utvendig detailing

Clay bar-behandling for å fjerne fastsittende smuss.

Kna en clay bar til en passende form og bruk den til å forsiktig gni over bilens lakkerte overflater for å fjerne forurensninger. Clay baren vil fjerne smuss og forurensninger som ikke ble fjernet under vasken.

Tørk overflaten med en mikrofiberklut når du er ferdig.

Polering for å fjerne riper og oksidasjon

Påfør en egnet poleringsmiddel på en applikator pad eller poleringsmaskin, og arbeid i små områder av gangen.

Bruk overlappende bevegelser for å spre poleringsmiddelet jevnt over lakken. Legg merke til at polering kan gjøres for hånd eller med en maskin, avhengig av dine preferanser og erfaring.

Tørk av poleringsmiddelet med en ren mikrofiberklut når du er ferdig med hvert område.

Voksing eller forsegling for å beskytte lakken

Påfør en kvalitetsvoks eller forsegling på en applikator pad og spre den jevnt over bilens lakkerte overflater. Følg produsentens anbefalinger for tørketid.

Buff av voksen eller forseglingen med en ren mikrofiberklut for å få en dyp glans og beskyttelse mot UV-stråler, smuss og forurensning.

Interiørrengjøring

Støvsuging av seter, bagasjerom, gulv og tepper:

Fjern løse gjenstander og søppel fra bilen før du begynner å støvsuge. Bruk en støvsuger med passende munnstykker for å rengjøre setene, gulvteppene og bagasjerommet. Les den store bilstøvsuger testen vår!

Rengjøring av dashbord, konsoll og dørpaneler:

Påfør en interiørrens eller en mild såpevannsblanding på en mikrofiberklut og tørk av dashbordet, midtkonsollen og dørpanelene. Sørg for å komme til i alle kriker og kroker for å fjerne støv og smuss.

Bruk en tannbørste eller en liten børste for å rengjøre ventilasjonsåpninger og andre vanskelig tilgjengelige områder.

Organisering og rengjøring av bagasjerommet:

Fjern løse gjenstander og søppel fra bagasjerommet.

Støvsug teppet og rengjør eventuelle plast- eller metallflater med en klut og såpevann.

Organiser bagasjerommet ved å plassere nødvendige gjenstander og verktøy på en ryddig og systematisk måte. Har du spade, kjetting og annet som kun brukes om vinteren er det fint å ta ut dette av bilen under vårrengjøringen.

Vindusvask innvendig

Spray vindusrens på en ren mikrofiberklut og tørk av vinduene innvendig. Unngå å bruke for mye vindusrens, da dette kan etterlate striper.

Tørk av vinduene med en tørr mikrofiberklut for å fjerne eventuelle rester og få en klar og stripefri overflate.

Rengjøring og pleie av seter (stoff, vinyl eller lær):

For stoffseter, bruk en egnet stoffrens og en myk børste for å fjerne flekker og smuss. Tørk av med en ren klut og la setene tørke helt før du bruker bilen.

For vinylseter, bruk en mild såpevannsblanding eller en vinylrens og en klut til å tørke av setene. Tørk deretter av med en tørr klut og påfør en vinylbeskytter for å forhindre sprekker og falming.

Hvordan vaske setebelte!

For skinnseter, bruk en skinnrens og en mikrofiberklut for å rengjøre og beskytte overflaten. Påfør deretter en skinnbalsam for å holde skinnet mykt og smidig.

Gummilister og plastdetaljer

Rengjøring og beskyttelse av gummilister! Bruk en klut og mild såpevann for å rengjøre gummilister rundt dører og vinduer.

Tørk gummilistene med en ren klut og påfør deretter et gummifornyelsesmiddel eller silikonbasert smøremiddel for å forhindre sprekker og holde dem smidige.

Fornyelse og beskyttelse av plastdetaljer, rengjør plastdetaljer med en klut og mild såpevann.

Påfør en plastfornyer eller beskyttelsesmiddel som er spesielt laget for plastdeler. Dette vil bidra til å gjenopprette fargen og beskytte mot UV-stråler og værforhold. Sørg for at du bruker riktig for utvendig og innvendig plast. Mange biler har utvendige plastdetaljer som virkelig trenger litt fornying!

Vask av tekstil og gummimatter!

Sjekkliste for vårens bilvedlikehold!

Kontroller dekkene for slitasje og skader, og skift til sommerdekk. Det beste er å kombinere med vårvasken, så får du vasket både sommer og vinterdekkene ordentlig. Sørg for at hjulene har riktig lufttrykk og at du etterstrammer hjulboltene.

Hvordan skifte dekk selv!

Kontrollere væskenivåer (motorolje, kjølevæske, bremsevæske, vindusspylervæske)

Sjekk motoroljenivået ved hjelp av peilepinnen og fyll på om nødvendig. Dette er hvordan du bytter motorolje og filter selv!

Kontroller nivåene av kjølevæske, bremsevæske og vindusspylervæske, og fyll på om nødvendig.

Hvordan sjekke og bytte bremsevæske!

Inspeksjon av bremser, lys og viskerblader

Kontroller bremseskiver, klosser og væskenivå for å sikre at bremseanlegget fungerer som det skal.

Sjekk at alle lys fungerer, inkludert hovedlys, fjernlys, blinklys, bremselys og baklys.

Inspiser viskerbladene for slitasje eller skader, og bytt dem ut om nødvendig for å sikre god sikt under regnvær.

Oppsummering av vårvask og vårrengjøringstips

Ved å følge denne grundige guiden for vårrengjøring av bilen, vil du bidra til å beskytte bilens lakk, forlenge levetiden på materialer og komponenter, og opprettholde bilens verdi. Det er viktig å vedlikeholde bilen din jevnlig for å sikre optimal ytelse og sikkerhet på veien.

Hvordan vaske hjulbuene!

Dette er noen av fordelene med en grundig vårrengjøring

 • Forlenger levetiden på bilens komponenter og materialer
 • Opprettholder bilens verdi og estetiske utseende
 • Forbedrer sikkerheten og ytelsen på veien
 • Gir deg en god anledning til å inspisere bilen for eventuelle problemer eller skader

Husk at regelmessig vedlikehold og rengjøring av bilen din er en investering i bilens levetid og verdi. Ta deg tid til å følge denne guiden og gi bilen din den omsorgen den fortjener denne våren.

Legg igjen en kommentar

Skroll til toppen