Dugg og fuktighet i bil – Slik blir du kvitt kondens i bil

Hjem » Blog » DIY – Guider – Reparasjoner » Dugg og fuktighet i bil – Slik blir du kvitt kondens i bil

Opplever du at det dugger mye i bilen etter det har regnet, eller at du må skrape vekk is fra innsiden av frontvinduet?

Det er ikke bare irriterende, men det betyr at det er fukt inni bilen og bortsett fra det visuelle problemet det gir når det dugger så er det heller ikke bra for bilen at det er dugg innvendig. Det kan føre til problemer for det elektriske anlegget og det kan oppstå mugg etterhvert. Derfor må fuktigheten bort for at problemet skal forsvinne.

Dugg og is på innsiden av rutene og spesielt frontruten

Dette er ett veldig vanlig problem, og har vanligvis helt naturlige årsaker til at det oppstår. Når sommeren er over og høsten setter inn blir det fuktigere utendørs, denne fukten slipper sakte men sikkert inn i bilen når du f.eks. tar med deg en paraply inn i bilen eller setter deg inn med våte klær. Og når vinteren kommer blir det enda mer dugg siden bilen aldri rekker å bli helt tørt innvendig, spesielt hvis du ikke står i en oppvarmet garasje.

Det første du kan gjøre er å unngå å ta med unødvendig fukt inn i bilen, det er å f.eks å banke skoene godt av før du setter deg inn. Rist mattene godt hvis de har blitt fuktige, gjerne ta de med inn også. Mattene i bilen er de som blir utsatt for mest fuktighet som kommer utenfra, og det er et godt sted å starte for å forhindre fukt i bilen. Hvis mattene ser fine og hele ute, og det er matter som er ment for vinterhalvåret kan du riste de godt og sørge for at de er tørre. Hvis mattene er utslitte så er det veldig lurt å kjøpe nye, for de sørger for at vann ikke renner inn i teppet under mattene og videre inn til karosseriet. Hvis vann kommer til under mattene kan det forårsake store utgifter, rust og problemer med elektronikk.

Det neste er å vaske frontrute og andre ruter som dugger. Vask rutene innenfra med en glassrens, det er fordi ruten har fett og annet belegg at fukten fester seg til ruten.

En god vask innvendig av ruten kan gjøre underverker, men når du først er i gang er det lurt å gå litt grundigere til verks. Når ruten er vasket godt med ett glassrens middel er det nemlig nå du kan gjøre det som gjør at ruten holder seg duggfri lengst mulig. Det er å smøre den inn med antidugg middel. Dette finnes i mange forskjellige varianter og de fungerer veldig godt til formålet!

Det finnes en del gode kjerringråd for dugg i bilen, det beste av disse er kattesand som du heller i en sokk og legger f.eks. under sete i bilen. Etter at duggen har forsvunnet trenger du ikke å fjerne sokken med kattesand, for du kommer garanter til å dra med deg fuktighet inn i bilen igjen i løpet av vinteren. Istedenfor kattesand finnes det også avfuktere som ser ut som små puter som er spesielt laget for jobben.

Dugg på speil i bilen innvendig behandles likt som med frontruten, men tørk godt over etter du har vasket det så du ser godt i speilet etterpå. Dugg på speil utvendig forhindres ved å sette varme i speilet, som regel er det knappen til varme i bakrute som skrur på varme i speilene også.

Fuktighet i bilen

Har du fått mye fuktighet i bilen er det viktig at du finner ut hvor den kommer fra. Er det ikke på grunn av lekkasje men fuktighet du selv har tatt med inn i bilen som snø fra sko og lignende kan du som regel klare å tørke det ut selv. Fjern matter og legg avispapir over mattene for å trekke til seg fuktigheten, du kan også bruke en varmvifte og gjerne parker bilen i en oppvarmet garasje. Det er veldig viktig at du får tørket det opp helt, ellers kommer det sannsynligvis til å lage problemer i fremtiden.

Hvis teppet i bilen under mattene er våte så må det utbredes. Hvis bilen er ganske ny så er muligens en reklamasjonssak avhengig av hvor vått det er og hva fuktigheten skyldes.

Er det såpass vått at du tror det skyldes noe annet enn fuktighet som har kommet når du har gått inn og ut av bilen så er det viktig at du lokaliserer hvor det kan ha rent inn vann. Soltak og dørkarm er typiske steder hvor det kan lekke inn vann. Gå grundig igjennom og se godt etter fuktighet, er det en eldre bil kan du ofte utbedre skadene selv ved å legge nye gummilister. Du kan gjøre det selv på en nyere bil også, men fuktighet kan ha mye og si for andrehåndsverdien på bilen så det kan være lurt å få ett verksted til å gjøre jobben hvis det ser ut som en litt større jobb.

Er det lenge siden sist du har byttet kupefilter? Det kan også gjøre at det blir mer fuktighet i bilen. Les mer om hvordan du bytter kupefilter her.

Generelt vedlikehold for å forhindre dugg og kondens i bil

En ren og ryddig bil vil være med på å holde den duggfri, våte jakker og lignende som ligger i bilen er grunner til dugg i bilen. Jevnlig vasking og støvsuging av interiør i bilen er en god rutine som vil hjelpe mye, og ikke minst tørke og riste mattene i bilen. Mange biler har også egne matter for bruk vinterstid, husk og bytt til vintermattene i tide.

Og gå over lister i dører en gang i året før vinteren er ikke dumt, og da vil du også se hvor god tilstanden til de er. Hvis de begynner å bli dårlige burde de smøres inn og i verste fall byttes før vinteren.

Legg igjen en kommentar

Skroll til toppen