Hvordan bytte luftfilter og kupefilter selv

Hjem » Blog » DIY – Guider – Reparasjoner » Hvordan bytte luftfilter og kupefilter selv

For det første, kupefilter og luftfilter er ikke det samme. Luftfilteret renser luften som skal inn i motoren, mens kupefilteret renser luften som skal inn i kupeen.

Bytte av luftfilter er noe du enkelt kan gjøre selv uten å dra til ett verksted. Det er ikke mye verktøy du trenger, og delene kan du få kjøpt enkelt på nett. Deler som luftfilter og kupefilter er deler som ikke trenger å være originaldeler, men de må være laget av en annerkjent produsent og laget spesielt så de passer til bilen.

For din egen del er det lurt å skrive ned i servicehefte eller en notatblokk som du har i bilen når delene er byttet. Det vil også være positivt når du en dag skal selge bilen.

Hvordan bytte luftfilter

Følger du regelmessige servicer på bilen din så blir det gjort av verkstedet, men du kan allikevel gjøre det selv for at servicen skal bli rimeligere. Har du derimot en eldre bil og ikke følger jevnlige servicer så er skifte av luftfilter en enkel jobbdu gjøre selv. Det å bytte luftfilteret i tide er faktisk veldig viktig.

Som regel er det ganske enkelt å finne boksen til luftfilteret. Start med å se hvor luftinntaket ved grillen er, så følger du det til du ser luftfilter boksen. Hvis du ikke finner det så vil ett raskt søk på nett vise deg hvor det er på bilen din. På dieselbiler vil du også ha en luftmassemåler på luftfilteret, sørg for at du kobler den skikkelig på igjen når du monterer luftfilteret.

Fjern overgangen som er til selve luftfilterboksen som vist på bilde, og deretter skru løs skruene så luftfilterboksen kan åpnes. Ta gjerne et bilde så du husker hvordan riktig montering skal gjøres. Ta ut det gamle luftfilteret å bytt med det nye. Som regel sitter luftfilterboksen kun festet med klips eller noen skruer, noen ganger trengs også en tang. Selve jobben tar deg ikke mange minutter og er noe alle kan få til.

Ett tett luftfilter er ikke bra for motoren, etterhvert vil du faktisk få mindre effekt fra motoren og redusert akselerasjon. Noen sier at luftfilteret skal byttes etter 40 000 km, og eller etter 1-2 år uansett. Et sånt intervall er fint å ha, det er noe som uansett koster lite å bytte og går veldig fort å skifte selv. Finn luftfilter til din bil her!

Når luftfilteret ser ut som dette vil det påvirke motoren negativt

Hvordan vaske frontruten!

En god vane er å inspisere luftfilteret hvert år. Luftfilteret har kortere levetid hvis det kjøres steder hvor det er mye støv, som grusveier. Derfor er det lurt å sjekke tilstanden til luftfilteret en gang i året, og skift det ut allerede etter ett år hvis det ikke ser bra ut.

Bruk gjerne en støvsuger og fjern alt som ikke skal være der av støv, tørk over med en klut til slutt.

Kjøp luftfilter på nett!

Søk med Reg. NrSjekk pris og utvalg!
Prisgaranti!
Stort Utvalg!

Hvordan bytte av Kupefilter

Kjært barn har mange navn, kupefilter kalles også for pollenfilter og støvfilter. Dette er filteret som renser luften som kommer inn i kupeen.

Pollenfilteret burde helst skiftes hvert år, og det er heller ikke en stor eller kostbar jobb å gjøre det. Det sørger for at luften som kommer inn i kupeen blir renset for smuss, støv og ja pollen. I tillegg hjelper faktisk kupefilteret mot dugg inni bilen, så hvis du plages med is på innsiden av rutene så kan det å bytte kupefilter hjelpe.

Ofte så sitter kupefilteret festet bak et deksel i fotbrønnen på passasjersete. Dette fjernes som regel uten noe problem, og det nye settes i samme formen som det gamle var i før du monterer det igjen. På noen biler er kupefilter under panseret, da er det gjerne helt oppe mot vinduet. Et raskt google søk viser deg hvor det er på bilen din, eller i instruksjonsboken.

Plasseringen av kupefilteret kan variere litt, som her hvor det er i hanskerommet

Jobben tar kun noen få minutter, og dette er en jobb alle klarer å få til.

Kjøp kupefilter på nett!

Søk med Reg. NrSjekk pris og utvalg!
Prisgaranti!
Stort Utvalg!

Lønner det seg å bytte kupefilter og luftfilter selv?

Om du uansett har bilen på service, og du ikke bryr deg om at det koster noen hundrelapper ekstra for jobben er det like greit å la verkstedet gjøre jobben for deg. Å sette bilen på verksted for å kun bytte kupe og luftfilter derimot er ikke nødvendig, det er en såpass enkel jobb at alle får det til selv. Kjøper du luftfilter og kupefilter på nett kan du spare endel penger på deler også.

Når du først er i gang kan du også bytte olje selv, les mer om hva du kan ta av service på egen bil her! Det er også veldig mye penger å spare det mens du blir kjent med din egen bil.

Legg igjen en kommentar

Skroll til toppen