Hvordan ettermontere tilhengerfeste

Hjem » Blog » DIY – Guider – Reparasjoner » Hvordan ettermontere tilhengerfeste

Behovet for tilhengerfeste melder seg en gang i blant, og det er endel biler som ikke har tilhengerfeste. Ikke alle biler kan på lovlig vis få ettermontert tilhengerfeste heller.

Et nytt hengerfeste koster ikke allverden, selv til nye biler kan du få kjøpt tilhengerfeste for rundt 5000 kr hos skruvat.no. Men vær oppmerksom på hvilken vekt som ettermontert hengerfeste tilbys med til din bil.

Du kan ikke montere tilhengerfeste på alle biler, bilen må være godkjent for bruk av hengerfeste. Til endel nye elbiler så er det eneste som finnes av tilhengerfester egentlig ikke det som vanligvis forbindes med tilhengerfeste. De ser helt like ut som vanlige tilhengerfester, men de er kun laget for å ha en veldig lav vekt, typisk rundt 75 kg. Disse er kun egnet til å ha for f.eks. sykkelstativ som brukes rett på tilhengerfeste.

Husk at med selv de ettermonterte tilhengerfestene som kun er laget for rundt 75 kg så er det som regel også nødvendig å legge opp kabler for å koble til skiltlys. Dette er ofte en større jobb en det å ettermontere et hengerfeste.

Ettermontering av tilhengerfeste selv

Dette kommer veldig an på hvilken bil du har, hva slags tilhengerfeste du ønsker å ettermontere og ikke minst hvor vanskelig det er å legge opp kabler for lys til tilhengerkontakten.

På eldre biler kan du være heldig og finne en oppskrift på hvordan du ganske enkelt kan få koblet opp strøm til kontakten for tilhengerlys. På nyere biler derimot kreves det som regel at dette kodes inn i bilen. Hvis det ikke gjøres så er det ikke bare at det ikke fungerer, men du kan forstyrre signaler i bilen som i verste fall kan ødelegge eller bare gjøre at lysene ikke fungerer som de skal. Generelt er det enklere å ettermontere hengerfeste på eldre biler.

Hvis bilen ikke kan fås med originalt tilhengerfeste er det heller ikke mulig å ettermontere et hengerfeste som kan trekke en tilhenger (og ikke kun for veldig lav vekt som ikke kan trekke tilhenger).

Selve prosessen med å montere tilhengerfeste er ikke så veldig komplisert, og er du litt handy så er det noe de fleste klarer å få til. På nyere biler er det ofte mer klips og litt mer komplisert.

For å ettermontere tilhengerfeste så tas bakfangeren ut. Her er det en bjelke som må byttes ut. Selve bjelken sitter på tvers og dekker nesten hele lengen av bakenden på bilen. Denne bjelken byttes så ut med en bjelke hvor det kan skrus på tilhengerfeste, dette gjelder også hvis det er avtagbart. Skal du derimot har elektrisk tilhengerfeste så kreves det enda litt mer jobb.

Prosessen kan variere fra bil til bil, og på noen biler er det vesentlig mer jobb en på andre. At du må løsne eksospotten litt er også som regel nødvendig, så pass på at bilen ikke er varm. Finn også ut hvilket moment bjelken skal skrus fast med, og bruk en momentnøkkel for å skru den inn.

Finner du en god instruksjon er det gull verdt, har du elektronikk i bakfanger som ryggesensorer så er det noen biler som vil slå seg vrange hvis du ikke får de innstilt for at bilen har fått hengerfeste.

Det å koble opp det elektriske derimot kan være veldig vanskelig, og for mange vil det ikke la seg gjøre på egenhånd. Sjekk opp på forhånd hvor mye jobb det er på bilen du har, og kjøp et ferdig sett med elektronikken. Selv om du kjøper et ferdig sett så vil det fortsatt kreves at det kodes inn på mange nyere biler.

Det å droppe dette er heller ikke veldig lurt. Tilhengerkontakten blir sjekket på EU kontroll, og det må også være en godkjent kontakt som tilhengerfeste selvsagt også må være.

OBS – Uansett om du ettermonterer selv, eller via forhandler så må du kun benytte deg av godkjente deler. Og hvis vekten det kan trekke er lavere en hva bilen din kan trekke så er det den laveste vekten som gjelder!

Tilhengerfeste

Hvor mye koster ettermontering av tilhengerfeste

Det koster endel å få kjøpe ettermontering av tilhengerfeste, ofte veldig mye mer en det koster hvis du kjøper det nytt med bilen.

Fordelen er at du vet at det blir gjort på en ordentlig måte, og du trenger ikke å få problemer med å montere det elektroniske. Det er elektronikken de fleste får mest problemer med selv, og det er pga dette at det koster endel å få det gjort hos verksteder også.

Hør rundt på forskjellige verksted, og hos forhandler for best mulig pris. Du må fort betale fra 10.000 og opp mot 25-30 tusen kroner for ettermontering av tilhengefeste. Er elektronikken på bilen din enkel å jobbe med for å koble opp det elektriske kan du komme litt under 10.0000.  

Har du en nyere bil så kan det å demontere bakfanger som det er parkeringssensorer i være litt vrient. Får du et verksted til å gjøre jobben for deg så vet du helt prisen helt sikkert, og trenger ikke å bekymre deg for om du ødelegger noe.

Verkstedene kjenner også til de spesielle tingene som gjelder for noen biler, og hvis du velger å gjøre jobben på egenhånd må du sette deg godt inn om det er noe spesielt som gjelder for din bil!

Får du ettermontert hengerfest i Sverige eller i et annet europeisk land kan du nok få det gjort rimeligere. Men det er fortsatt like viktig at alt blir gjort så det er godkjent, og at du ikke får problemer i tollen.

Ettermontering av tilhengerfeste kan vanskelig forsvares som en god investering med at det øker bruktbilverdien. Grunnen til det er mest at nordmenn er veldig glad i tilhengerfeste, og veldig mange biler har det. Og siden det koster mer å få ettermontert tilhengerfeste, en det koster som nytt bestilt med bilen vil du ikke få tilbake hele beløpet det koster å ettermontere hengerfeste. Du kan derimot få en bil som er lettere å selge. Det å ikke trenge å selge en bil som du egentlig er fornøyd med for å kjøpe en som har tilhengerfeste vil for mange også være verdt en del.

Legg igjen en kommentar

Skroll til toppen