AC rens og vedlikehold av AC – Varmt i bilen? Hvordan feilsøke og vedlikehold Air Condition i bil!

Hjem » Blog » DIY – Guider – Reparasjoner » Klima og Kjøling » AC rens og vedlikehold av AC – Varmt i bilen? Hvordan feilsøke og vedlikehold Air Condition i bil!

De fleste biler har heldigvis AC, og det selges så godt som ingen uten lenger. Har du satt deg inn i en bil med skinnseter om sommeren uten AC så vet du godt hvor viktig det er. Faktisk så er AC ikke kun for komfort, det gjør at sjåfører blir bedre sjåfører, for det å kjøre rundt i en varm bil er ikke bra på noen måte.

Det kan faktisk bli 80-90 grader inne i bilen på en sommerdag når bilen står parkert i sola. Selv når du står parkert i skyggen kan det for bli over 40 grader inne i bilen. For å få behagelig temperatur inne i bilen raskt er AC nødvending. Derfor er det viktig at den er i god stand.

Rense Aircondition i bil – AC Rens

Dette gjelder for hva du kan gjøre selv utenom service av AC gass. Det er endel ting du burde gjøre for å sørge for at AC i bilen din fungerer så bra som mulig.

Det finnes flere typer ac rens som er ment for å rense ac anlegget på egen hånd. Disse er enkle i bruk, men fungerer på litt forskjellige måter. Noen av de skal bare stå i koppholderen eller i fotbrønnen mens klimaanlegget står på med lukkede dører. Så sirkuleres gassen fra denne gjennom ac anlegget og renser det.

Disse fungerer ganske bra, men min erfaring er at de som brukes der hvor kupefilteret er fungerer enda bedre. Det krever at du tar bort kupefilteret, men det burde uansett skiftes årlig så det er like greit å gjøre samtidig.

Når du har fjernet kupefilter (pollenfilter) så sørg for at bilen er avslått og du ikke har nøkler i tenningen. Sjekk at det ikke sitter noe i kanalen når du har fjernet kupefilteret, og rist boksen med ac rens godt. Det skal følge med en slange som settes på boksen med ac rens.

 Nå skal slangen til boksen føres 30cm inn i kanalen, spray helt til boksen er tom. (les bruksanvisningen nøye).  Etter ca 30 minutter så har skummet blitt til væske inne i kanalen. Da skal vinduene i bilen åpnes, og klimaanlegget settes på. Bytt mellom de forskjellige innstillingene for hvor luften går på klimaanlegget, da blir væsken spred godt rundt.

Har du en vond lukt i bilen fungerer dette veldig effektivt, men det avhenger av at lukten faktisk kommer fra ac anlegget. Vask innvending i kupeen regelmessig, og sjekk at det ikke ligger ting under seter og lignende som kan være årsaken til vond lukt.

Kjøp AC-Rens på nett!


Sjekk prisen!

Sjekk prisen!

Hvordan Aircondition virker

Når du starter bilen så er det multireimen/viftereimen som driver kompressoren. Den sitter ofte fremst i motorrommet og driver ofte dynamoen og andre ting (varierer fra bil til bil). Når du starter AC fra klimapanelet så skrus kompressoren på og kraften for å drive den får kompressoren fra multireimen. Hvor mye trykk og temperaturen på AC systemet avhenger av hvilke temperaturer som er utendørs.

Aircondition anlegget i bilen din består faktisk av mange deler, og av egne systemer i bilen er det faktisk et av de mest avanserte. Av de viktigste delene for AC anlegget så har vi kompressoren, kondensator og fordamper.

Kondensatoren ser ut som en radiator, men fungerer litt annerledes. Det som kommer inn i den er under trykk, og varmt. Kondensatoren fanger opp denne varmen og fører den ut av AC systemet. Det kommer også luft utenfra, som er med på å kjøle ned og kondensere. Når det kommer ut av kondensatoren så er det i væske form og har lavere temperatur en før det kom inn i kondensatoren. Kondensatoren i tillegg til tørkeren og kompressoren er en del av det som er under høy trykk.

Av det som er under lavt trykk så er det ekspansjonsventilen og fordamperen.

Fikse/ feilsøke Aircondition i bilen

Hvis AC ikke blåser kaldt i bilen, så er det første som burde sjekkes når det sist ble fylt på AC gass. Det finnes forksjellige kit for å feilsøke AC, da er det som regel for lekkasje man søker etter.

Jeg vil derimot ikke anbefale å gjøre dette selv med mindre du vet hva du driver med. Det er trykk, og gassen kan skade deg. Det beste er å ta med bilen til ett verksted for å la de finne feilen.

Måten det gjøres på er å fylle på AC gass mens man sjekker trykket samtidig, når man feilsøker så brukes ofte gass med UV tilsetning. Her er det veldig viktig å sjekke hele tiden at det ikke blir for høyt. 

Kjøp AC rens her!

Gasslekasjer er vanskelig å se, derfor brukes UV lys for å lyse. Når AC gassen har UV tilsetning i seg vil man kunne finne aircondition lekkasjen med et UV lys. Det burde være mørkt, ellers kan det fort være at du ikke ser lekkasjen uansett.

Det er sjeldent at lekkasjen er i et rør. Som regel er den i en kobling, og da gjerne en pakning/ O-ring som er ødelagt. Hvis det er lekkasje i et rør så er det som regel fra en ytre påvirkning at skaden er fra.

Bruk av aircondition

AC systemet i bilen den er ganske så smart, men det er noen ting du burde huske på for å utnytte det best mulig. Faktisk er det sånn at AC anlegget fjerner den varme luften, så det blir kjølig i bilen. Derfor er det lurt å lufte bilen litt selv på en varm sommerdag, da blir det raskere kaldt inne i bilen.

I de fleste biler så styres AC automatisk, og det skrus på når du skrur på bilen. Er det veldig kaldt ute derimot så kan det være at sensorer forhindrer AC i og skru seg på. Som det meste annet av mekanikk så har ikke AC h eller godt av å ikke bli brukt.

Det er derfor du alltid burde ha AC skrudd på, hvis du har en egen knapp for å skru av/på. Det er ingen grunn til å noen gang skru av aircondition i bilen. Og hvis du har elbil så ikke skru av AC for å spare strøm, i hvert fall ikke på regelmessig basis. Det er dyrt å fikse AC anlegg, så det vil ikke lønne seg i lengden å skru det av for å få mer rekkevidde.

Service/ påfyll av AC gass

Lekkasjer fra AC anlegget er langt fra uvanlig, og de fleste AC anlegg lekker faktisk ut endel gass i løpet av årene. Derfor blir det også ofte testet for lekkasjer ved en AC service.

Sevice/etterfyll årlig eller annethvert år er fornuftig intervall. Går det lengre tid enn dette risikerer man at kompressor og andre komponenter slites og at drivstofforbruket økes unødvendig.

De som jobber med å etterfylle AC gass er trent for å gjøre det, og det er de samme som utfører AC service, så det å benytte seg av noen som kan det godt er verdt noen hundrelapper ekstra.

Typisk koster en service av AC systemet 1500-2000 kr, men her vil bilmodell og tilstanden til AC anlegget være avgjørende. Ønsker du kun påfyll av AC gass kan du som regel slippe litt rimeligere unna, men mange tilbyr også kun service inkludert påfylling.

Kjøp AC rens her!

Det er alltid lurt å forhøre seg rundt på forhånd om pris, og at det er gass for påfyll inkludert. Som regel kan du se ved radiatoren eller under selve panseret hvilken gass AC anlegget ditt bruker.

Regn rundt 45 min til en time for service hvis det ikke er noe som er ødelagt, men her vil det også være forksjeller mellom verkstedene etter kapasitet osv.

Legg igjen en kommentar

Skroll til toppen