Hvordan fjerne rust fra verktøy – Vedlikehold verktøy!

Hjem » Blog » Verktøy » Hvordan fjerne rust fra verktøy – Vedlikehold verktøy!

Har du skrudd på bil en stund så bygger samlingen av verktøy seg fort opp. Noe glemmer du kanskje litt at du har, mens andre ting brukes ofte. Det du bruker oftest burde selvfølgelig alltid ligge lett tilgjengelig, men ingenting er kjedeligere enn når du trenger ett verktøy du ikke har brukt på en stund for så å oppdage at det er ødelagt.

Generelt vedlikehold av verktøy

Det beste er å bruke noe som er smørende som wd40 på verktøyet for så å tørke det av med ett kjøkkenhåndkle eller lignende. Gjør du det etter du har brukt verktøyet så vil det holde seg godt veldig lenge, og se så godt som nytt ut. På verktøy som har bevegelige deler kan du gjerne bruke litt olje så det ikke setter seg fast, dette trenger du ikke gjøre hver gang du har brukt verktøyet men det burde gjøres noen ganger i året.

Ønsker du å beholde chrome finishen som er på verktøyet så er en chrome polish genial å bruke,  da vil du få frem den finishen det hadde når verktøyet var nytt.

På verktøy som har gummihåndtak som ikke er helt glatte så burde du ikke bruke sterke midler. Gummien suger til seg vesken og ødelegger gummien etterhvert, men tørk håndtaket godt etter du har brukt verktøyet uansett.

Har verktøyet rustet? Fjern rusten selv!

Det meste av rust på verktøyet ditt kan du faktisk fjerne med ett vanlig produkt de fleste har i husholdningen. Hvit eddik er veldig effektivt for å fjerne overflaterust på verktøy, og på andre ting også.

Har du mye verktøy som er rustent kan du legge det i ett kar med hvit eddik, da vil du fort se at mye rust forsvinner fort. Er det kun ett verktøy du trenger å få fjernet rust fra så er det ikke mye hvit eddik du trenger. En tannbørste er som regel alt du trenger for å skrape vekk det siste av rusten som ikke løsner av seg selv i eddiken. Eddiken skal ikke være blandet ut, bruk helt vanlig hvit eddik.

Hvis rusten sitter godt kan du bruke en metallbørste eller et stemjern til å skrape vekk rusten, da vil eddiken kunne virke bedre og ta det siste laget med rust. Har verktøyet vært mye brukt og blitt noen år gamle så kan det være en god forklaring på hvorfor det har rustet. Hvis det derimot skyldes at du har brukt en tang på fisketur i saltvann eller lignende så vil å skylde det i vann etter bruk hjelpe veldig mye mot rust i fremtiden.

Gir du verktøyet 24 timer på å ligge i eddiken så vil det aller meste av rusten ha løsnet, det kan ta mye kortere tid også avhengig av hvor rustent det er. Har du dårlig tid vil det meste av rusten være ganske lett å skrape vekk etter det har ligget i hvit eddik i kort tid.

Verktøyet har veldig godt av å få litt smørende middel på seg som WD40 for å unngå rust i fremtiden.

Husk at selv skikkelig kvalitetsverktøy kan ruste, det handler mer om hva det blir brukt til. Mye verktøy har belegg og det vil bli slitt bort etterhvert når det får hard medfart. Selv om det har vært rustent så blir det godt så godt som nytt igjen så fort det får en god behandling med hvit eddik. Og med jevnlig vedlikehold så kan du slippe at verktøyet blir rustent i det hele tatt.

Organiser verktøyet

Vi vet alle hvor fort verktøyet kan få nye plasser, og når du trenger noe så finner du det ikke. Litt organisering av verktøyet gjør det også lettere å gjøre jevnlig vedlikehold av det, for da vet du hva som brukes mest og hvor det er.

Det verktøyet du bruker mest er veldig kjekt å ha samlet, gjerne i en verktøytralle, skap eller det som passer deg best. Verktøyet du ikke bruker så ofte kan godt ligge litt gjemt så lenge det er godt organisert. Det viktigste er at når det blir lagt bort så er det gått over med ett kjøkkenhåndkle så det er tørt og rent. Sprayer du det i tillegg med WD40 eller lignende og tørker det av så ligger det ikke å ruster heller til neste gang du skal bruke det.

Legg igjen en kommentar

Skroll til toppen