Unngå/ bli kvitt mus i bilen! – Effektive tiltak

Hjem » Blog » DIY – Guider – Reparasjoner » Unngå/ bli kvitt mus i bilen! – Effektive tiltak

Det er lite som er mer kjedelig en å komme til bilen og oppdage at den har blitt invadert av mus. Ikke bare er det lite hyggelig å ha mus i bilen, men gnagerne kan ødelegge for flere titusener.

Unngå at mus kommer seg inn i bilen

Det beste er alltid å være føre var. Noen ting kan du gjøre for å unngå mus, men det er faktisk ikke alltid så lett.

En ren bil uten matrester i er det viktigste. Det å aldri la søppel ligge i bilen er en god vane, men det gjør også at bilen blir mindre fristende for musen. Jevnlig støvsuging av bilen er også viktig for at det ikke ligger matrester som er fristende for små gnagere.

Du kan få mus i en bil som ikke har masse søppel i seg, men har du søppel liggende i bilen så øker sjansen betydelig for at du får mus inn i bilen. I motorrommet kan du få det uansett, men der finnes det andre ting du kan gjøre hvis du har store problemer med mus der du parkerer.

Er det i en garasje du parkerer så burde det første tiltaket være å hindre mus å komme seg inn i garasjen. For det å hindre at musen kan gjøre skade på bilen selv om musen ikke kommer seg inn i bilen er ikke så lett. Det finnes noen ting som kan prøves, det dreier seg mest om å bruke lukt eller lydskremmere.

Lagrer du bilen inne om vinteren, eller en campingvogn/ bobil burde du passe ekstra godt på. Det er spesielt om vinteren at musen ønsker seg et fint sted å bo. Mus som har fått herje fritt over en lengre periode kan gi skader for flere hundretusener.

Unngå helst å ha varme på i bilen, selv et varmt motorrom er ekstra fristende for musen. Siden musen endrer litt atferd om vinteren og ønsker seg et fint og varmt sted å oppholde seg så vil det å ikke ha på varme i bobil/ bil om vinteren være en fordel hvis den står for lagring.

Så lenge du jevnlig sjekker i garasjen kan du godt ha på varme. Problemet blir størst hvis du sjeldent sjekker garasjen men har på varme.

En mus trenger ikke mye plass for å komme inn i bilen. Ofte er det hvis paneler eller at det er åpninger som ikke skal være der at mus kommer seg inn i bilen.

Sørg for at det tettes igjen hvis du har gummilister som mangler. Ta en sjekk av at alle deksler sitter som de skal, og hvis de mangler må de erstattes. Spesielt ventilasjonssystemet kan ofte være en årsak. Derfor er det viktig at alt settes tilbake riktig ved bytte av luftfilter/kupefilter osv.

Hvilke skader mus og gnagere kan gjøre på bilen

Det vil variere hvor mye skade mus kommer til å gjøre, og hvor mye skade de kan gjøre. Alt av ledninger, slanger er veldig utsatt for skader. Men også mye annet som pakninger og andre ting kan fort gnages i stykker.

Selv om du har mus i motorrommet så betyr ikke det at de nødvendigvis har ødelagt noe. Er du derimot veldig uheldig så kan de gjøre veldig stor skade.

Er du usikker på om de har gjort noe skade så start med å sjekk for lekkasjer før du prøver å starte bilen. Sjekk gjerne at alle væskenivåer er som de skal også før du starter bilen.

Får du musen inn i bilen så blir det for veldig mye skader på hele interiøret. De gnager sjeldent kun på ett sted. Ofte kan alle stoler, konsoller og dørpaneler være gnagd i stykker.

Det kan for mange bli ett spørsmål om det idet hele tatt er lønnsomt å fikse skadene hvis det har vært flere gnagere på uvelkomment besøk i bilen.

Er det kun utvendig, og i motorrom du har fått skader kan du godt inspisere dette selv. Men koble gjerne fra strømmen hvis du ser at det tydelig har vært gnagd på kabler hvis du har tenkt til å inspisere for skader på egenhånd.

Moderne biler har veldig mye elektronikk i seg. Har musen gnagd mye på kabler så er det noe som du oftest må få profesjonelle til å ordne for deg.

Bli kvitt mus/ gnagere fra bilen din

Som nevnt, en ren bil er det aller viktigste du kan gjøre for å unngå at musen blir fristet til å komme inn i bilen.

Har du musefeller i bilen så må du sjekke disse også, for det er ingen god lukt å ha i bilen. Bruker du musegift så risikerer du at musen dør på et sted hvor du ikke finner den i bilen din, og det vil du etterhvert lukte.

Ved å tette garasjen og ikke gjøre den attraktiv for mus så gjør du det enda enklere for deg selv. Det er ikke noe særlig å ha mus i garasjen heller og derfor burde det være det første du gjør for å unngå mus.

Det sies at både peppermynte og eddik skal være effektivt for å jage bort musen. Det er verdt å prøve, men kjører du bilen jevnlig så vil lukten og smaken av produktene forsvinne etterhvert.

Sjekk jevnlig i bilen, spesielt hvis den står til lagring. Inspiser også rundt i garasjen for å se om det er noen antydninger til gnagere. Ikke la vinduer eller dører stå på gløtt i bilen, musen trenger ikke mye plass for å komme seg inn i bilen.

Forsikring ved mus i bilen

En kaskoforsikring vil som regel dekke slike skader, men sjekk din egen forsikring. Er du i tvil er det best å høre med forsikringsselskapet ditt.

Så lenge du har tatt vare på bilen din og ikke vært uakstom så vil det som regel dekkes. Problemet er hvis det oppstår tvil om du egentlig har tatt vare på bilen din.

Det er flere faktorer som spiller inn, og det vil ofte heller dreie seg om en avkortning på forsikringen istedenfor at ikke noe dekkes.

Du som bileier kan ikke la bilen stå uten tilsyn i flere uker, med en bil som innbyr mus til å komme seg inn i den. Hver sak vil ofte være forskjellig og så lenge du har tatt hensyn og gjort ditt for å ha en ren bil som mus ikke enkelt kommer seg inn i, og hatt tilsyn til bilen med jevnlig mellomrom så vil det som regel dekkes.

Unntaket er hvis du ikke har denne typen bilforsikring. Ofte vil du også måtte betale egenandel, men det er lite i forhold til hva slike skader kan koste forsikringsselskapet ditt.

Legg igjen en kommentar

Skroll til toppen