Hvordan bruke støttebukker – Viktig!

Hjem » Blog » Verktøy » Hvordan bruke støttebukker – Viktig!

Om du ikke har en løftebukk så trenger du støttebukker om du skal gjøre noe på bilen din selv. Om du bare skal skifte hjul så er faktisk støttebukker noe du burde bruke. Støttebukker brukt på riktig måte er mye tryggere en kun å bruke en jekk.

Skal du inn under bilen så må du ha støttebukker, og du skal være helt sikker på at det er trygt! Det skjer stadig ulykker på grunn av dette, og det er livsfarlig når det ikke gjøres på riktig måte.

Bruk riktige støttebukker

Støttebukker må for det første tåle nok vekt, her er det like greit å sikre seg med god margin og velge noen som tåler mer vekt en hva du kommer til å utsette de for.

Hvordan jekke opp bilen trygt? Les her!

Har du noen støttebukker stående i garasjen så inspiser de godt før bruk. Det har vært tilfeller med støttebukker hvor det har kommet rust der hvor de er sveiset, så sjekk at de er i god stand før de brukes.

Støttebukker som har en ekstra låsepinne gir en god sikkerhet. Du kan kjøpe støttebukker fra mange forskjellige steder, men det å kjøpe noen fra en kjent leverandør er lurt. Kjøper du støttebukker fra en utenlandsk nettside så pass godt på at de er av god kvalitet og godkjent for bruk i Norge. Bruk av dårlige støttebukker er livsfarlig, så her er det lurt å være ekstra forsiktig.

Jekke opp bilen for å sette den på støttebukker

Skal du sette bilen på støttebukker så må underlaget være helt rett! Grunnen er at støttebukkene stilles med samme høyde, så hvis underlaget er ujevnt vil ikke bilen stå trygt på støttebukkene.

Når du skal jekke opp bilen for å sette den på støttebukker så kan du ikke bruke de vanlige jekkfestene, for støttebukkene skal bruke de. For å kun bruke jekkfester når du jekker kan du ofte klare å sette støttebukker på samme side som du jekker opp. Altså hvis du jekker opp venstre bak kan du sette støttebukken på venstre jekkfeste foran. Med denne metoden må støttebukkene være lavt innstilt.

Pallebukker som disse har en ekstra sikkerhetssplint, og er godkjent for 3 tonn. Sjekk de ut her!

Det de fleste gjør er å finne punkter under bilen som kan tåle å bli jekket opp. Det kan være der hvor slepe/tauekrok festes f.eks. Med denne metoden får du satt støttebukk på begge sider samtidig der hvor jekkpunktene er. Om det ikke står i instruksjonsbok eller på annen måte fra produsent er det en viss risiko med å gjøre dette, spesielt om du er usikker på punktet du bruker. Aldri bruk et punkt som enten er bevegelig eller har en funksjon som oljepanna.

Det er når bilen jekkes opp og når jekken senkes igjen for å settes på støttebukkene at det er størst sjanse for at noe kan skje. Alltid vær klar for å trekke unna å la bilen falle hvis det først skjer noe. Når bilen står på støttebukkene kan du gi dytte den litt for å kjenne at den står godt.

Bruke støttebukker som ekstra sikkerhet

Når du skal gjøre arbeid som ikke krever at du må under bilen, som å skifte hjul på bilen så er det fortsatt lurt å bruke støttebukker som en ekstra sikkerhet.

Når bilen er jekket opp så plasser støttebukker under punkter som kan tåle det, du kan også plassere de langs kanalen. Selv om det kan gi skade om jekken svikter så vil det gi mindre skade en hvis bilen faller ned på bakken! Når du bruker støttebukker kun som en ekstra sikkerhet som på denne måten er det ikke trygt nok for at du kan gjøre noe arbeid under bilen.

Legg igjen en kommentar

Skroll til toppen