Pigg eller piggfritt på elbil

Hjem » Blog » Elbil » Pigg eller piggfritt på elbil

Med god grunn velger 2/3 av alle piggfrie dekk. Det er noen fordeler og ulemper med både pigg og piggfritt. Har du en elbil så er det to viktige faktorer som har mye å si for mange. Det første er å få lengst mulig rekkevidde, det andre er at de ofte kjører en mye tyngre bil nå en hva de har vært vant med tidligere.

Sikkerhet – Er det egentlig nødvendig med pigg?

Det er mest blant de som bor nord i landet eller langs kysten at piggdekk er mest aktuelt. Når det er is, sørpe eller begge deler så er piggdekk best, men dette er ikke daglige forhold for de fleste som kjører på veier i Norge.

Start med å kartlegge hvor du kommer til å kjøre, og hvem som kommer til å kjøre bilen. For en erfaren såfør er heller ikke behovet for piggdekk like stort, nettopp fordi en erfaren sjåfør lettere klarer å tilpasse seg forholdene.  Kjører du med piggdekk kan du heller ikke være like fleksibel med når du skifter til vinter/ sommerhjul siden det er faste datoer for når det er lov å bruke piggdekk.

Piggdekk er bedre på is og hardpakket snø, men det betyr heller ikke at du må ha det for å komme deg frem! Uansett hva du velger så er det viktigste at du faktisk har gode dekk! Og at de heller ikke er gamle. Er uhellet ute og du har satt deg fast? Les om hvordan du kommer deg på veien igjen her!

Kjøpe piggdekk for å komme opp den siste bratte bakken til hytta? Mange kjøper også bil med firehjulsdrift nettopp på grunn av dette. Det er selvfølgelig opp til hver enkelt, men de fleste kunne heller vasket dekkene godt før de kjører opp den siste bratte bakken. Strødd den, tatt på kjetting eller gått opp den bakken! Poenget er at å kjøre rundt hele vinteren med piggdekk kun for å komme opp den bakken er egentlig ikke nødvendig for de aller fleste.

Det som kan gjøre det enda litt vanskeligere å velge når du har en stor og tung elbil er at det faktisk kan være en god grunn til å velge piggdekk. Grunnen er at for en stor og tung bil er det enda viktigere å ha godt grep. Å tilpasse kjørestilen etter forholdene er uansett det aller viktigste.

Miljø

En stor elbil på flere tonn som kommer helt lydløst igjennom byen med piggdekk er ikke helt i takt med hva elbilene ellers prøver å symbolisere. Piggdekk river opp asfalten rundt 20 ganger mer en hva piggfrie dekk gjør i følge forskning.no. Det er spesielt lokalt og i byer denne forurensningen er et stort problem, derfor har mange byer også piggdekkgebyr.

Ikke velge piggdekk på grunn av miljø? Til slutt blir det opp til deg som sjåfør, for du skal jo også føle deg trygg når du kjører. Kjører du mye i byen burde det være en god grunn til å vurdere og velge piggdekk.

Har dere to biler hvor den ene brukes mest til hytta eller steder hvor det kan være mye is kan det gi mer mening å ha piggdekk på en bil og piggfritt på bybilen. Les mer om hva du burde ha i bilen her!

Behov – Dette er det mest avgjørende

Et godt piggfritt dekk blir aldri like bra på is som et med pigger, men mange kjører også rundt med dekk som kunne fungert mye bedre en de gjør!

Ved å vaske dekkene når det er ekstra utfordrerne kjøreforhold, og ikke minst sørge for riktig luftrykk har du allerede gjort dekkene mye bedre en hva mange kjører rundt med. Bruk av kjetting kan være redningen de dagene det er veldig ille forhold, men husk at du typisk maks kan kjøre ca 50 km/t når du bruker kjetting.

Les hvordan å kjøpe dekk på nett her!

Piggdekk gir også merkbart mer støy som er sjenerende hvis du kjører mye. At elbilene veier mye er også en fordel siden vektfordelingen som regel er god. Det gjør også at du får godt grep, problemet er hvis du først mister grepet. Rekkevidden med piggdekk blir også kortere, men at du ikke velger store vinterhjul er det aller viktigste! Les mer om økonomisk kjøring med elbil her!

Tilpasser du deg forholdene, kjører med gode dekk og har med deg grus eller hurtigkjetting i bilen vil de aller fleste klare seg veldig fint med pigfritt til elbil.

Legg igjen en kommentar

Skroll til toppen