Dette er hva du må ha i bilen – og burde ha

Hjem » Blog » Bilhold » Dette er hva du må ha i bilen – og burde ha

Noen ting er du faktisk pålagt å ha i bilen, mens andre ting er bare veldig lurt å ha bilen. Det er også endel ting du burde ha i bilen om vinteren, men som du godt kan ta ut av bilen om sommeren. Vi går gjennom hva du må ha, burde ha, og hva du burde ha tilpasset for sesong.

Dette er hva som er påbudt å ha bilen

 • Refleksvest (Denne skal ligge lett tilgjengelig for føreren. Og husk at den er viktig hvis du får stopp ett sted hvor det er trafikkert, så sørg for at den faktisk passer til deg). Du burde ha refleksvest til alle passasjerene i bilen også.
 • Varseltrekant (Den skal stå minst 150 meter før bilen. Men hvis det er en sving burde du sette den enda lengre unna så andre bilister blir varslet i god nok tid).

Utsyret du alltid burde ha i bilen – Som ikke er påbudt

 • Lommelykt
 • Startkabler/ Startbooster
 • Spylervæske (ha alltid ekstra mye i bilen om vinteren)
 • Førstehjelpsett
 • Jekk, bolter og hjulkryss
 • Reservedekk eller annet for å kunne fikse punktert dekk
 • Slepetau (les hva som er lov)

Dette er utstyr vi mener du som et minimum burde ha i bilen året rundt. Men vær oppmerksom på at det er ofte litt sent å finne ut hvordan du skal bruke utstyret når du først trenger det, jobben blir mye enklere hvis du har prøvd det før.

Dette er hvordan og hva du trenger for å fikse ett punktert dekk selv!

Noe som ikke er lovpålagt i vanlige personbilerer nødhammer, og da gjerne en som har en beltekutter. Det er en grunn til at du finner de i større kjøretøy. For hvis du ikke kommer deg løs fra beltet, eller ikke får åpnet dørene kan en slik en faktisk redde livet ditt. Om du derimot ønsker å ha en i bilen er selvsagt opp til deg selv. Hvis du velger å ha en i bilen så må den være veldig lett tilgjengelig, for du klarer ikke bevege deg mye når du får bruk for den.

Jekken som følger med i bilen din er ikke den beste. Det er som regel saksejekker, og de er mye mindre stabile en garasjejekker. Punkterer du langs veien kan du godt bruke den, men sørg for at du har et godt underlag som du bruker saksejekken på. Støttebukker er veldig lurt å ha bilen, men det er noe de færreste kjører rundt med. Legg reservedekket under bilen mens du jekker den opp, da blir skaden mindre hvis uhellet først skjer. Også legger du det punkterte dekket under bilen (rett ved jekken) når du skal jekke bilen ned igjen.

Finn alt utsyret du trenger å ha i bilen på nett!

Størst i Norden!
Stort Utvalg!

Bolter og hjulkryss – Hjulkrysset må du ha for å få byttet hjul, så sørg for at det alltid ligger i bilen. I endel biler, og spesielt i nye biler så er det ikke reservehjul. Sørg da for at du gjør deg kjent med hva som faktisk er bilen før du punkterer. Det er heller ikke alltid du vil klare å fikse hjulet selv med de kittene som ofte følger med i biler. Det beste hvis du har plass er absolutt et reservehjul. Mange biler har et reservehjul som er mye smalere og lettere en de vanlige hjulene. Du kan ikke kjøre så fort med dette hvis det er det du har, men du kommer deg i det minste frem til et verksted eller får kjørt hjem. Hjulboltene er greit å ha i bilen, da har du i tilfelle dine ikke er så gode. Og i tillegg så vet du at de alltid er i nærheten hver gang du skal legge om til vinter eller sommerhjul.

Ha gjerne startkabler i bilen, men det er tryggere å bruke en startbooster. Hvis du velger å gi strøm til noen, eller selv få strøm må du vite rekkefølgen de skal brukes på. Konsekvensene hvis du bruker startkabler kan bli enorme, og det er kjedelig å få fordi du skulle være snill å gi strøm til noen.

Bensinkanne burde egentlig ikke være nødvendig å ha liggende i bilen. Men du skulle jo selvfølgelig hatt det hvis du en dag går tom for drivstoff. Så her burde du tenke om det er noe du sannsynligvis kommer til å gjøre en gang. Og i så fall er den ikke så dum å ha i bilen. Men vær oppmerksom på at det er forskjellige drivstoffblandinger for sommer og vinter.

I hanskerommet burde du ha en lader til telefon, og gjerne en (full oppladet) powerbank, solbriller, klut og våtservietter.

Test av kompressor til å ha i bil!

Det er ikke dumt å ha et slepetau i bilen, men du burde vite hva du gjør før du setter i gang med det. Og ikke bruk noe annet en slepetau, for det første så ryker de fort. Også får du riktig lengde med et slepetau. Hvordan du tauer noen på riktig måte kan du lese mer om her.

Utsyret du bure ha liggende i bilen om vinteren

 • Spade
 • Isskrape med kost
 • Kjetting (eventuelt autosokk)
 • Varme klær
 • strøsalt

Hvis du først setter deg fast, eller det har snødd en halvmeter om natten så er en måke eller spade det som gjelder for at du skal komme deg løs. De aller fleste har en isskrape i bilen til envher tid, men det å ha en god en med kost på gjør ting mye enklere. Trekk til å ha foran rutene gjør at du slipper å skrape rutene på bilen, dette er også kjekt å ha i bilen om vinteren. Men det blir endel fuktighet på det, så det burde tørkes så du ikke tar med deg fuktighet inn i bilen.

Firehjulsdrift er fint, men kjetting kan løse problemene uansett. Det finnes alternativer som autosokk. Tradisjonelle kjettinger er veldig bra, men du burde øve deg på å sette de på en gang før du trenger de. Det er litt teknikk, men når du har gjort det en gang så kan du det.

Ofte når du skal på litt lengre turer så har du uansett pakket med deg godt med klær. Men det er jo som kjent når det helst ikke skal skje at uhell inntreffer. Er det kaldt ute og du får stopp på bilen din og ikke noe varme i den blir det fort veldig kaldt. Derfor burde du faktisk ha varme klær i bilen liggende klart. Er det noen minusgrader ute så blir det fort veldig kaldt. Litt ull klær, tepper og sånt tar heller ikke mye plass.

Endel av disse tingene er kun for vinteren, og det er ikke noe poeng at du kjører rundt med det året rundt. Du kan derfor med fordel ha det i en bag, og når vinteren er over kan du ta det ut og sjekke at det er i orden før du legger det inn igjen for vinteren. Men ikke pakk alt under lokket i bagasjerommet, for da blir det en skikkelig jobb å få det ut når du har en fullpakket bil og trenger noe fra under der.

Finn alt utsyret du trenger å ha i bilen på nett!

Størst i Norden!
Stort Utvalg!

Når du ikke kommer deg frem på isen er strøsalt veldig effektivt. Det virker raskt og ofte kommer du deg ut igjen med engang. Det er ikke så mye du trenger, og de selges i mindre poser også som du kan ha liggende i bilen.

Ingenting er kjedeligere en hvis nøkkelhullet er frosset igjen, da er låsolje veldig kjekt. Bare husk at hvis du har den inni bilen er det ikke sikkert at du får åpnet bilen når du trenger den. Ha også en silikonstift i bilen, den bruker du i dørene, spesielt etter du har vasket bilen om vinteren.

Legg igjen en kommentar

Skroll til toppen