Induksjonsvarmer – Fordeler, ulemper og alt du trenger å vite

Hjem » Blog » Verktøy » Induksjonsvarmer – Fordeler, ulemper og alt du trenger å vite

Induksjonsvarmere har endret hvordan mange mekanikere jobber, spesielt når det kommer til skruing på biler og andre kjøretøy. Induksjonsvarmere brukes av profesjonelle når det er vanskelige bolter og det man skal løsne sitter fast. Men dette er ett verktøy som etterhvert begynner å bli mer vanlig at hobbymekanikere også bruker.

Hva er en induksjonsvarmer?

En induksjonsvarmer har vekselstrøm i selve kabelen som gjør at det skapes vekslende magnetfelt. Dette gjør det mulig å varme opp bestemte deler av en metallgjenstand meget raskt og presist, noe som kan være svært nyttig i mekaniske og reparasjonsjobber.

Hvorfor bruke induksjonsvarmer?

Effektivitet og hastighet

Å bruke induksjonsvarme betyr at du kan varme opp en bolt eller en annen metallgjenstand på kort tid. Dette er spesielt nyttig hvis du prøver å løsne en rusten bolt, da varmen vil utvide metallet og gjøre det enklere å fjerne. Det finnes mange andre måter å løsne vanskelige og rustne bolter på også. Noe av det beste med å bruke en induksjonsvarmer er at det er veldig trygt siden det kun er ett lite område som trenger å varmes opp. Mange bruker varme fra f.eks. gass som gir en åpen flamme, dette er langt fra like trygt og enkelt.

Presisjon

Fordi induksjonsvarmere varmer opp spesifikke deler av et objekt, er det mindre sjanse for skade på omkringliggende materialer eller komponenter.

Sikkerhet

Til forskjell fra bruk av åpen flamme, gir induksjonsvarming en mye tryggere arbeidsmetode. Det reduserer risikoen for brann og skade på andre komponenter. Det er også ett godt alternativ når man skrur på litt eldre maskiner/kjøretøy hvor boltene sitter godt fast. Med en induksjonsvarmer tar det kort tid å å varme opp, og man slipper mange bolter som blir skrudd over fordi man «bare» skal prøve på vanlig måte først.

Ulemper med induksjonsvarmere

Pris

Kvalitetsinduksjonsvarmere kan være dyre, spesielt når sammenligner med tradisjonelle metoder som bruk av varme fra gassbrennere. Selv indukjsonsvarmere til hobbybruk er ofte kostbare og koster fra rundt 3.000 kroner.

Til profesjonelle og verksteder koster en induksjonsvarmer typisk fra 10.000 kroner og oppover.

Opplæring og riktig bruk av induksjonsvarmer

Det kan ta tid å bli vant til hvordan induksjonsvarming fungerer, spesielt for de som er vant til mer tradisjonelle metoder. Det er allikevel ett verktøy som er enkelt å bruke så lenge man vet når det kan brukes og hvordan det fungerer.

Hvordan løsne bolter som sitter fast!

Begrensninger

Ikke alle metallgjenstander kan varmes opp med induksjonsvarming, spesielt hvis de er for små eller har en uvanlig form. Det kan i noen tilfeller hvis det f.eks. er trangt være vanskelig å komme til. Men av andre muligheter vil det veldig ofte være nettopp induksjonsvarmer som fortsatt er lettest å bruke.

Når bør du vurdere å bruke en induksjonsvarmer?

Hvis du ofte jobber med rustne bolter eller trenger en rask og presis varmekilde, kan en induksjonsvarmer være et verdifullt verktøy i verkstedet ditt. De er også spesielt nyttige for mekanikere som jobber med biler og andre kjøretøy, hvor det ofte er behov for å varme opp spesifikke deler uten å skade omkringliggende komponenter.

Varme med åpne flammer som vist på bilde fungerer bra i noen situasjoner. Men veldig ofte trengs det steder hvor du har noe rundt som enten kan skades av varmen/flammene eller er brannfarlig.

Stort test av pipesett!

Trenger du en induksjonsvarmer

Induksjonsvarmere tilbyr en unik kombinasjon av hastighet, presisjon og sikkerhet som gjør dem til et uunnværlig verktøy for mange mekanikere. Selv om de krever litt opplæring og har en høyere pris enn tradisjonelle metoder, er fordelene de gir ofte verdt investeringen. Uansett om du er en profesjonell mekaniker eller en hobbymekaniner, er det verdt å vurdere å investere i en induksjonsvarmer

Legg igjen en kommentar

Skroll til toppen