Kameraspeil – Er det verdt det? Fordeler/Ulemper

Hjem » Blog » Bilhold » Ekstrautstyr » Kameraspeil – Er det verdt det? Fordeler/Ulemper

Kameraspeil, også kjent som digitale speil, er en relativt ny og spennende teknologi som erstatter de tradisjonelle sidespeilene på bilen. Det har vært mulig å bestille i noen år til noen biler, men mange er fortsatt veldig ukjent med det. Nå begynner det å komme flere biler hvor det kan bestilles til, og derfor lurer mange også på om det faktisk er verdt det.

Fordeler med kameraspeil

For det første er det ganske store forskjeller mellom kameraspeil, både hvordan de takler elementene utendørs som regn og frost. Men også plasseringen av skjermen innvendig i bilen er annerledes mellom produsentene. Det var Audi e-tron som først kom med kameraspeil, i følge motor valgte hele 4 av 5 e-tron eiere å heller gå for tradisjonelle speil.

Det er ganske stor forskjell på hvor skjermen er plassert, og noen kan vise dybde også. Vi anbefaler derfor å prøvekjøre en bil med kameraspeil før du bestemmer deg. Siden teknologien fortsatt er såpass ny har ikke produsentene helt rukket å kopiere de gode løsningene fra konkurrentene. Derfor vil det bli bedre løsninger ganske fort.

Bedre sikt og eliminering av blindsone

Kameraspeil i seg selv eliminerer ikke blindsone, men noen har ekstra teknologi som gjør det mulig. Dette finnes også i kombinasjon med tradisjonelle speil, og kamera. Når blinklyset skrus på, så endres visningen og man kan lettere se blindsone.

Redusert vindmotstand og bedre drivstoffeffektivitet

Kameraspeil er mer aerodynamiske enn tradisjonelle sidespeil, noe som reduserer vindmotstanden og dermed forbedrer drivstoffeffektiviteten. Dette kan også bidra til lavere CO2-utslipp og et mer miljøvennlig kjøretøy. Les mer om hvor mye kameraspeil reduserer luftmotstand her!

Bedre nattsyn og justerbar lysstyrke

Kameraspeil kan tilby bedre nattsyn enn tradisjonelle speil, det gjelder også når det regner ute. I tillegg kan lysstyrken på skjermen justeres for å minimere blending fra biler bak.

Med kameraspeil har sjåføren muligheten til å tilpasse visningsvinkelen, noe som kan være spesielt nyttig når man kjører med forskjellige laster eller når man parkerer. Det er fortsatt veldig lik vinkel du kan få som med tradisjonelle speil.

Ulemper med kameraspeil

Kostnad og tilgjengelighet

En av de største ulempene med virtuelle speil er den høyere prisen sammenlignet med tradisjonelle sidespeil. Foreløpig er kameraspeil primært tilgjengelig på dyrere bilmodeller og som ekstrautstyr. Dette gjør også at det fortsatt ikke er mulig ekstrautstyr for mange bilkjøpere.

Potensielle tekniske problemer og vedlikehold

Som med all teknologi, er det en risiko for tekniske problemer og ekstra vedlikehold med kameraspeil. For eksempel kan kameraer bli skitne eller isete, noe som reduserer synligheten. Elektroniske feil og skader kan også føre til at kameraspeil ikke fungerer som de skal.

Tilpasning til ny teknologi for sjåfører

Det har vært mange meninger om kameraspeil, hvor veldig mange har vært negative. Poenget er at det blir erstattet av noe som er dyrere, og ikke fungerer bedre. Noen ønsker alltid å prøve det nyeste, for de er kameraspeil perfekt. For de som er skeptiske kan det i det minste være en tilvenningsperiode.

Selv om kamerateknologien i seg selv ikke er så revolusjonerende så er det fortsatt en ny måte å se i speilet på. I og med at flere produsenter kommer med dette som ekstrautstyr så er det nok også noe vi kommer til å se mere av fremover. Det vil også gjøre at teknologien blir bedre.

Hvilke biler kan bestilles med kameraspeil

Kameraspeil er foreløpig mest utbredt på luksusbiler og elbiler, men blir stadig mer vanlig også på mer konvensjonelle modeller. Noen eksempler på biler som kan bestilles med kameraspeil inkluderer Audi e-tron, Lexus, Honda e og Hyundai Ioniq 6. Flere bilprodusenter har også planer om å introdusere kameraspeil på kommende modeller, så det forventes at tilgjengeligheten vil øke i fremtiden.

Ettermontering av kameraspeil

Det er foreløpig ingen av produsentene som offisielt tilbyr ettermontering av kameraspeil. Vi tviler nok også på at det kommer, på grunn av kostnadene. Om du angrer deg vil det nok ofte heller lønne seg å bytte/selge bilen.

Hvorfor kameraspeil er utbredt på lastebiler

Kameraspeil har blitt særlig populære på lastebiler, og det er flere grunner til dette.

Lastebiler har generelt større blindsone enn personbiler, noe som gjør at kameraspeil kan bidra til betydelig bedre sikt og økt sikkerhet for sjåfører og andre trafikanter. Lastebiler bruker betydelig mer drivstoff enn personbiler, og derfor er det potensial for store besparelser i drivstoffkostnader ved å redusere vindmotstanden med kameraspeil.

Vil kameraspeil bli standardutstyr?

Kameraspeil representerer en spennende teknologi som kan forbedre sikt, sikkerhet, og drivstoffeffektivitet i biler og lastebiler. Mens det fortsatt er noen ulemper, som høyere pris og potensielle tekniske problemer.

Tradisjonelle speil fungerer veldig bra for de fleste, og de fungerer stort sett altid. Derfor vil det nok ikke skje noen stor revolusjon med det første. Dette er også en god mulighet for produsentene til å tjene penger på ekstrautstyr, derfor vil de nok ikke forsvinne heller!

Legg igjen en kommentar

Skroll til toppen