Verditap bobil – Dette er hva du kan forvente

Hjem » Blog » Bobil » Verditap bobil – Dette er hva du kan forvente


Er det noe de fleste kjøretøy har til felles så er det verditap, og dette gjelder for bobiler også. Mange har en stor drøm om en bobil, flytte hele hjemmet sitt med seg langs hele norskekysten eller kjøre igjennom hele Europa.

Verditap er noe som ikke kan unngås, og drømmer skal oppfylles. Men det å ha ett bevist forhold til bobilen vil gjøre at dere slipper unna søvnløse netter. På mange måter kan verditapet ganske nøyaktig kalkuleres på forhånd, og da kan man ta en veloverveid avgjørelse. Det gir også en viktig mulighet til å se at det er store forskjeller i verditap på forskjellige bobiler. Les mer om de forskjellige type bobilene her!

Verdifallet på nye bobiler er størst

At verditapet er størst de første fem årene gjelder for de fleste kjøretøy. Med en bobil derimot er investeringen såpass stor at dette blir ekstra aktuelt. I følge Santander kan man regne med rundt 35% verditap de fem første årene før det flater ut.

Det er fort gjort å kun tenke på prosenten, men husk at dette er hva som gjelder generelt. Ønsker du ett mer nøyaktig estimat så gjelder det å se på nybilpris, og sammenligne med hva lik modell blir solgt etter så mange år som du har tenkt til å ha bobilen. Kjøper du en bobil som ikke er helt ny vil du raskt se at verditapet potensielt kan bli langt lavere. Hvis bobilen er over fem år gammel vil dette verditapet bli enda lavere.

Det er ikke kun verditap som er aktuelt, for hvis bobilen er eldre kan ofte det bety at driftskostnadene og vedlikeholdet også blir dyrere. Når det ikke lenger er garanti på bobilen så blir den også verdt mindre penger. En bobil har utenom service og vedlikehold kostnader som en vanlig bil også endel ekstra som er knyttet til selv bo delen av bilen. Så lenge dette er godt ivaretatt og man unngår skader som fuktskader vil verditapet holdes lavt når bobilen blir eldre.

Frihetsfølelsen koster dyrt

Det å eie istedenfor å leie betyr også at det er du som står ansvarlig for verditapet. Hvor lurt det er avhenger av blant annet hvor mye bobilen blir brukt, og ikke minst hvor viktig denne friheten er for dere. For mange ville det ikke blitt det samme om de ikke eide bobilen, for det er friheten til at man har ett hjem på hjul man kan ta med seg akkurat når og hvor man vil som er viktig for mange.

Er dere usikre på om dere skal velge campingvogn eller bobil? Les hvordan dere velger her!

Hvordan begrense kostnadene

Det er flere måter verditap kan begrenses. Alt fra å velge riktig type bobil, for det er store forskjeller i hvor stort verdifall det er mellom forskjellige modeller. Den letteste måten å finne ut av dette er å se på de bobilene som er aktuelle for dere, og deretter se på hvilke av de som holder bruktprisene best. Utenom å begrense verditapet er det også flere måter å begrense de faktiske kostnadene deres, som igjen gjør at bobileierskapet ikke blir mer kostbart enn hva dere har råd til.


Noen har også mulighet til å kjøpe en bobil som kan erstatte den bilen de allerede har. Det gjør at dere samlet sett vil få lavere utgifter til bobil. Les mer om å bruke bobilen som bil her!

Utleie – Ikke alle ønsker å leie ut bobilen sin, men i sommermånedene kan dette være veldig lukrativt og for mange er det dette som gjør at de selv kan realisere drømmen om å kjøpe bobil. Et annet alternativ som kan være aktuelt for mange er å heller leie ut eget bosted i den perioden de er på bobilferie. Hvis dere legger inn utleie er det lurt å være konservativ og ikke gjøre at dere er helt avhengige av det for å få bobileierskapet til å gå rundt.

Kjøpe brukt bobil – I og med at verditapet er størst de første fem årene er det en god grunn til å vurdere en brukt bobil. Godt vedlikehold og jevnlige service av bobil er ekstra viktig for at bobilen skal holde seg godt i pris. Det er mye du kan gjøre for å ta godt vare på en brukt bobil, men at den er i den standen du forventer når du kjøper den brukt er også veldig viktig. Hvis du ikke er nøye kan dette koste deg dyrt! Les mer om kjøp av brukt bobil her!

Hva vil skje med fossile bobiler?

Det som har skjedd med personbiler har enda ikke skjedd med bobiler, mye av grunnen til dette er at kjøremønstret til bobiler er veldig annerledes. En annen viktig grunn er også at markedet er mye mindre, derfor er insentivet for å investere i elbobil markedet ikke like stort.

Etterhvert vil det helt sikkert skje mye med elektriske bobiler også, men at dette blir en grunn til verditap på eksisterende bobiler per nå virker usannsynlig. Så fort det begynner å skje mer med elektrifisering av bobiler vil det også bli lettere å faktisk vite hva som vil skje med fossile bobiler. Dette er fortsatt langt frem i tid, det er derfor andre faktorer som er langt viktigere for verditap på bobiler.

Legg igjen en kommentar

Skroll til toppen