Kjøpe brukt bobil – Pass ekstra godt på dette

Hjem » Blog » Bobil » Kjøpe brukt bobil – Pass ekstra godt på dette

Det å kjøpe en brukt bobil er ekstra omfattende, det blir litt som å kjøpe både en bruktbil og en brukt campingvogn samtidig! Hvor gammel er den er, og prisklassen har endel å si for hva du kan forvente å få.

De aller viktigste punktene

Start med å sjekke at du har riktig førerkortklasse for å kunne kjøre bobilen. Finn deretter ut hvilken type bobil som er aktuelle for dere, vi har skrevet om hvordan dere kan velge type bobil her!

Sett opp en liste med krav, og begrens søket med tanke på både alder, pris og kilometerstand. Sjekk deretter historikk for bobilene som er aktuelle. Er de bruktimportert, hvem har i så fall importert den. Pass også på at dere ikke overtar noen heftelser.

Hvordan er servicer fulgt opp? Og hva må gjøres i nærmeste fremtid av service. Hvordan den har vært vinterlagret, og om den har vært brukt om vinteren. Alt dette blir vanskelig å finne ut jo flere eiere den har hatt, men det er viktig å finne ut mest mulig!

Om bobilen har vært involvert i ulykke eller skadet på andre måter er heller ikke alltid så lett å finne ut. Å finne ut hvem som har vært tidligere eiere kan avsløre litt, spesielt hvis det er bedrifter som ikke vanligvis eier bobiler. Ved å inspisere bobilen grundig fysisk er det også ofte mulig å avsløre om bobilen har vært fikset opp.

Gjennomgå den tekniske og generelle tilstanden

Om bobilen kun har hatt en eier, og alltid fulgt alle servicer er det ganske greit. Det er sjeldent tilfelle, så prøv å få en god oversikt over hvor godt den faktisk har blitt ivaretatt. At selgere tar i litt mye om hvor god stand en brukt bobil er skjer ikke så sjeldent.

Før du drar å ser på bobilen er det viktig å gjøre mest mulig undersøkelser. Når du først står å ser på den er det fort å bli litt blind for mulige feil, derfor er det alltid viktig å vite mest mulig om bobilen på forhånd.

Før dere kjøper bobilen er det veldig viktig at den blir fuktsjekket. Dette er måten du kan få en tilstandsrapport på det som gjelder innredningen i bobilen. Ofte er det også fukt, så en fukttest er helt nødvending! Du betaler fra 1.000 kroner og oppover for en fukttest av bobil. Om det ikke er gjort på en bobil du ser på så få det gjort før du skriver kontrakt, og alltid be om å få se rapporten. Selv på nyere bobiler må dette gjøres.

Ved å se etter lekkasjer, tilstand i motorrom, under bilen for rust, sjekke hjulloppheng og den generelle tilstanden vil du raskt få et overblikk over om det er bobil som kan være noe å satse på eller ikke.

Skal dere bruke bobilen som eneste bilen deres? les mer om det her.

Prøvekjør bobilen godt, det beste ville vært å lånt den en hel natt. Hvis det ikke er mulig kan dere også spørre om å leie den for en natt. Det vil gjøre at dere har mulighet for å ta en mye mer veloverveid vurdering.

Pass på hvem dere kjøper bobil av!

Det er flere fordeler ved å kjøpe brukt bobil, den største er selvsagt at mesteparten av verditapet er tatt. Hvem du kjøper denne bobilen har mye å si! For det er ikke sjeldent at det dukker opp ting etterhvert selv på ganske nye bobiler.

Kjøper du bobil av en privatperson har du to års reklamasjonsrett, mens om du kjøper en bobil har du fem års reklamasjonsrett. En bobil er ikke bare en stor investering, men det er mer som kan gå i stykker en når du kjøper en bil eller en campingvogn. Derfor er det ekstra viktig at den du handler av er seriøs og får ordnet opp i eventuelle problemer på en rask og god måte.

Litt av problemet med en brukt bobil er at det er mye som kan gå i stykker som varme, vann og gass. Er bobilen fortsatt under garanti så sjekk ut andre erfaring med de som tar seg av garantiarbeidet. Hvor flinke de er har mye å si for hvordan dere kommer til å oppleve bobillivet.

Du kan gjøre mye selv på en bobil, men å vite at det finnes et verksted som er gode på akkurat det merke dere har er viktig. Ikke minst at det er enkelt å få tak i deler.

Sjekk alle funksjoner nøye

Om bobilen begynner å bli noen år gammel så vil det være litt slitasje, men at fukttest er gjennomført er viktig. En tilstandsrapport vil også være veldig nyttig å ha, det er flere som kan gjennomføre dette. Sørg for at den tilstandsrapporten også er for motor, drivverk osv og ikke bare fukt og gass test.

 Inne i bilen er det viktig å teste absolutt alle funksjoner som den har, det er lettest å gjøre hvis dere får låne bobilen noen timer eller over natten. Om dere skal bruke bobilen om vinteren og den ikke tidligere har blitt vinterkjørt er det viktig å sette seg grundig inn i om den er solid nok til å kunne brukes om vinteren.

Om den er bruktimportert så finn ut om den er annerledes en de som har blitt solgt nye av tilsvarende bobil her til lands. Ofte er det annerledes batteri og at den ikke har setevarmere, men noen ganger kan det også være større forskjeller.

Husk at jo grundigere dere er før dere gjør et kjøp jo større er sjansene for at dere opplever mindre problemer i ettertid. Å være veldig grundig i kjøpsprosessen vil absolutt lønne seg!

Legg igjen en kommentar

Skroll til toppen