Taktelt til bil – Hvordan velge riktig! Fordeler/Ulemper

Hjem » Blog » Bilnytt » Taktelt til bil – Hvordan velge riktig! Fordeler/Ulemper

De siste årene har antall biler ustyrt med taktelt økt kraftig, og det er ikke lenger noe du bare ser på SUV-er som er rigget for å kjøre på vidda. Helt vanlige personbiler har nå taktelt, og det gir en frihet som er helt ny for veldig mange.

Forskjellige Typer Taktelt

Av taktelt så finnes det hovedsakelig to forskjellige typer, men innenfor de to kategoriene så finnes det også mange forskjellige. En av de største forskjellene mellom taktelt er om det er for 4 eller 3 sesonger og om det er hardtop eller softtop. Hvis du ikke skal bruke takteltet om vinteren vil du slippe litt billigere unna siden det lages i rimeligere materialer.

Hardtop taktelt

Det som kjennetegner hardtop telt er at de har en hardtop, som regel laget av plast som er selve taket i takteltet. For å sette opp et hardtop taktelt så heves bare taket, i motsetning til softshell taktelt hvor teltet slås ut. Hardtop taktelt er betydelig raskere å sette opp, og noen av de løftes til og med opp elektrisk. Det er derimot ikke så viktig at hardtop telt er raskere å sette opp, for softshell telt tar som regel mindre enn 5 minutter å slå opp også.

Hardtop telt tar derimot mer plass på taket, så hvis du trenger plass på taket til noe mer enn et taktelt så kan softshell være en bedre løsning. Aerodynamisk og med tanke på stabilitet er hardtop bedre, hvor softshell telt er mer som en klump på taket. Hardtop ligner mer på en vanlig skiboks, bare flatere og bredere. Noen hardtop taktelt kan du også feste andre ting oppå.

Det finnes også noen hardtop taktelt som ikke åpnes i begge sider. Det vil si at det kun er den ene siden som løftes opp og taket står skrått når det er løftet opp. Det gir mindre takhøyde over hele flaten til takteltet.

Ofte så har hardtop taktelt bedre madrasser og er generelt bedre isolert. Men utvalget er større blant softshell takteltene og du kan få veldig forseggjorte softshell taktelt også.

Med et hardtop (pop up) telt kan det ta så lite som 30 sekuner å sette opp.

Softshell taktelt

Som regel er softshell taktelt rimeligere enn hardtop, og siden ingen av delene er billige så er dette faktisk en stor fordel. Du får softshell telt som er betydelig rimeligere enn hardtop.

Thule Foothill Agave GreenOutnorth
Sjekk Prisen!
Dometic TRT120E Roof Top Tent Forest GreenOutnorth
Sjekk Prisen!
Dometic TRT120E Roof Top Tent BlueOutnorth
Sjekk Prisen!

Siden softshell taktelt slås ut så blir de som regel større en hardtop taktelt. Med softshell så finnes det ganske store variasjoner i størrelse, men du finner faktisk softshell telt som kan huse en familie på fire (i teorien ihvertfall). En annen veldig fin ting med softshell taktelt er at siden de slås ut over siden av bilen så får du en fin sitteplass under tak. Det er fint når det regner ute, eller for å få litt skygge på sommeren. Det er også perfekt for å lage mat under tak.

Hvis du trenger plass til bagger eller lignende på taket så er softshell bedre, litt avhengig av hvor stort taket ditt er og hvor mye plass teltet tar. Vær oppmerksom på at mange biler ikke har lov til å ha ett taktelt på taket på grunn av vekt, så det å ha mer enn bare taktelt på taket vil uansett ikke være aktuelt for de fleste. Softshell taktelt er mye mer klumpete og mindre aerodynamisk når de er pakket sammen, det er verdt å tenke på hvis du mistenker at takteltet blir værende der når du først har fått det opp.

Hvorfor velge taktelt?

Det er noen viktige faktorer som er avgjørende for om du burde velge taktelt eller ikke. Takteltet kommer aldri lenger inn i skogen eller på fjellet en hva bilen gjør, og det begrenser deg, spesielt om du egentlig best liker å vandre på fjellet.

Har du taktelt så rigger du fort bilen etter det, med campingstoler og utstyr for å lage en base hver kveld. Skal du kombinere taktelt med vanlig telting krever det endel mer organisering, for du pakker ikke så lett når du bare kan legge alt inn i bilen. Trives du med å stort sett campe rundt der du kan kjøre bil til er taktelt helt perfekt. For de aller fleste er et vanlig telt den beste løsningen, nettopp fordi de generelt sjeldent sover ute.

For de som rigger bilen for camping og alltid har takteltet montert blir det en livsstil. Men de fleste kommer kun til å bruke det noen ganger i året. Hvis det er tilfellet vil du ikke kjøre rundt med et taktelt på bilen hver dag. Taktelt gjør at det bråker mer når du kjører, og det er heller ikke bra for drivstofføkonomien. Derfor burde du ha ett sted du får tatt opp og ned takteltet, og ikke minst et sted å lagre det.

Fordeler og ulemper med taktelt

Det er selvfølgelig friheten det gir som er fordelen med taktelt, og kunne sove i en god seng hvor enn du kjører bilen din. Taktelt krever derimot gode og solide takfester, de er tunge å få løftet opp og koster ganske mye. Det er noe du burde ta med i betraktningen.

Thule Foothill Agave GreenOutnorth
Sjekk Prisen!
Dometic TRT120E Roof Top Tent Forest GreenOutnorth
Sjekk Prisen!
Dometic TRT120E Roof Top Tent BlueOutnorth
Sjekk Prisen!

Beskyttet mot regn og snø i høyden

Det er veldig kjekt når det regner ute eller er snø på bakken. Om teltet blir vått så blir det også værende på taket, for det å pakke ned ett vanlig telt som er vått for så å pakke det inn i bilen er aldri gøy. Ett taktelt blir heller ikke så skittent siden det er høyt oppe. At det blir vått gjør ingenting så lenge det bare er vann. Og du kan fint bare pakke det ned selvom det er vått. Du må derimot la det lufttørke når muligheten til det byr seg. Om du ikke har ett sted å gjøre det, og det regner over flere dager kan det bli utfordrende å holde helt tørt.

Ulemper med å være opp i høyden

Det at takteltet er høyt oppe kan gi litt utfordring hvis du må på do om natten, for du må klatre ned og opp den stigen hver eneste gang. For de fleste er ikke det noe problem, er du derimot ikke så lett til beins kan det by på utfordringer.

Taktelt er heller ikke noe særlig å bruke når det blåser mye. Produsentene opplyser som regel hvor mye vind de tåler å brukes i.

Lettere å finne gode campingplasser – men ikke overalt

Hvis du først kjøper deg ett taktelt så er sjansen stor for at du ender opp med bilen som campbase når du skal ut på tur. Fordelen er at da kan du lage noen smarte innredninger til bilen også som gjør at alt stort sett er klart. I motsetning til hvis du drar på telttur og må pakke med deg alt av kjøkken osv. Det finnes mye smart campingutstyr til bil som uttrekkbare skuffer hvor du kan ha kokeapparat og lignende klart.

Noe du burde undersøke på forhånd med takteltet er om det er plass til å ha så tykk madrass som du ønsker i den. I de fleste taktelt går det fint, men hvis du må ta ut madrassen hver gang du legger sammen takteltet så forsvinner litt av poenget. I noen taktelt vil du også ha plass til en dyne eller sovepose som ligger klar i takteltet.

Med taktelt er det veldig mange parkeringer du kan slå camp, som ville vært mer unaturlig med telt. Det samme gjelder når du er på besøk hos andre. Men du mister også muligheten til å velge helt fritt hvor du vil sette opp telt. En ulempe er også at det ofte er mer bråkete og forbipasserende rundt de stedene biler kan parkere, enn hvis man går lengre til fots.

Hvilke biler kan ta taktelt?

Det er veldig få biler som ikke kan ha taktelt. Noen todørs biler er for korte, ellers har de aller fleste biler mulighet for takstativ. Liten bil og taktelt er ikke noe uvanlig syn langs veien lengre, men taktelt forbindes fortsatt mer med offroad biler.

Det er heller ikke noe problem med elbil og taktelt, men rekkevidden reduseres betydelig. Hvilken elbil du har, hvilket taktelt, dekk og hvordan kjøreforhold er blant faktorene som påvirker. Er du usikker anbefaler jeg å leie et taktelt først og teste selv. Hvor mye vekt du har i bilen påvirker også, er dere 2 eller 5 i bilen. Det er såpass mange faktorer som er individuelle at det beste er å teste selv. Via diverse forum og facebooksider går det også an å finne andre sine erfaringer.

Den eneste virkelige begrensningen for om du kan ha taktelt er takvekten som er tillat for bilen din. Det er også viktig at du ikke overstiger maksvekt for takstativ.

Legg igjen en kommentar

Skroll til toppen