De som har en av delene har ofte sterke meninger om sitt eget valg, det er ikke uten grunn at de ofte enten kaller seg campingvogn eller bobilfolk. På mange måter har begge deler mest til felles, for det handler om å kunne kjøre dit man vil og kunne sove i sin egen seng på reise.
Det er absolutt store forskjeller, men formålet er på mange måter det samme. Førstegangskjøpere er ofte veldig åpne for begge deler. I virkeligheten er begge deler to veldig gode måter å kunne reise mens man har med sin egen seng. Det som skiller mellom når de er best er hva som er behovet til kjøperen.
Avdekk behovet deres!
Selv om formålet til begge deler på mange måter er det samme er det viktig å velge riktig, ut ifra hva behovet deres er. For noen vil begge deler være mulig, men for veldig mange vil noen av kravene de har gjøre at ett av alternativene blir helt utelukket.
Det handler om reisemønster, budsjett og ikke minst hvor mange som skal reise sammen. Start med å legge en realistisk plan for hvor ofte dere kommer til å bruke bobil eller campingvognen. Deretter se på hvor dere ville ha reist til. Ofte vil en så enkel behovsavklaring på lang veie utelukke enten bobil eller campingvogn.
Noen bygger også sin egen campervan! Les om det her.
Det er store prisforskjeller
En bobil er langt dyrere enn en campingvogn. De dyreste campingvognene koster ofte fortsatt betydelig mindre enn hva en brukt bobil koster. Les mer om kjøp av brukt bobil her!
Innkjøpskostnad – At en bobil har en høy innkjøpskostnad er det ingen tvil om. Men det er det totale regnestykket til slutt som har noe å si. Det vil si alt fra hvor lenge dere ønsker å ha bobilen, til hva de samlede kostnadene hadde blitt for hvert år. Hvis dere ikke kjører mye til vanlig, og bobilen kan erstatte bilen dere til vanlig bruker vil det også kunne gi et helt annet regnestykke enn hvis dere har bobilen som en nummer to bil i husholdningen. Les hva vi har skrevet om å ha bobil som eneste bil i husholdningen her!
Du kan fort betale 5-10 ganger så mye for en bobil enn for en campingvogn. Derfor kan det bli kostbart om du ikke gjør en grundig evaluering over hva behovet faktisk er på forhånd. Mye av forskjellen mellom innkjøpskostnader for bobil og campingvogner er at alle nye bobiler koster fra rundt 700.000 kroner og til flere millioner kroner. Det finnes mange campingvogner som også koster rundt 700.000 kroner, men det er ett stort utvalg av nye campingvogner som koster under 200.000 kroner også. Om prisen er den avgjørende faktoren for dere er det derfor viktig at dere sammenligner på det samme grunnlaget.
Verdifall – Både i mellom campingvogner og bobiler er det mange forskjellige kategorier som igjen har forskjellige verdifall. Trender i markedet, avgiftspolitikk og andre ting vil også påvirke hva verdifallet blir.
Generelt kan vi si at de første årene er verdifallet absolutt størst, og jo høyere innkjøpskostnaden er jo høyere vil verdifallet også være. Når bobilen eller campingvognen har blitt noen år gamle vil verdifallet ikke lenger bli like høyt for hvert år. Dette gjelder kun så lenge det gjøres godt vedlikehold, ellers kan verdifallet plutselig bli veldig høyt selv om bobilen eller campingvognen er flere år gammel.
Driftskostnader – Mange med spesielt campingvogn blir overrasket over kostnadene som kommer etter kjøpet også. Alt fra utgifter på campingplasser, til ferger.
Dette er noe av grunnen til at de som avdekker behovet godt på forhånd også vil få lavere driftskostnader. De som har en bybobil som erstatter den vanlige bilen de uansett ville hatt, og i tillegg stort sett fricamper vil ha mange kostnader som de uansett ville hatt siden de uansett ville hatt kostnader for en bil. En campingvogn derimot som kanskje brukes noen uker i året, og det betales for innendørs lagring gjennom vinteren kan ende opp med å ha en høyere kostnad.
Hvis bobilen er en ekstra bil i husholdningen vil den gi endel driftskostnader som du ikke har med campingvogner. Alt fra service til EU-kontroll er utgifter du ikke kommer utenom. Det meste kan regnes ut på forhånd, spesielt om det fortsatt er garanti siden det ikke vil bli mange store uforutsette kostnader om du har det. Det å regne ut prisen per døgn kan være ett skummelt regnestykke, og mange ser at å leie lønner seg. Argumentet i mot er at du ikke har friheten til å bruke campingvognen eller bobilen akkurat når du vil, men å regne ut hva denne friheten faktisk koster deg er lurt å gjøre.
De største forskjellene mellom Campingvogn og Bobil
En bobil gjør at du enkelt kjører med hele hjemmet uansett hvor du drar, men når du setter opp fortelt og har rigget den til for natten er det ikke så enkelt å kjøre seg en tur i området hvor dere skal campe. Dette er en fordel med campingvogn, for når den er rigget til står bilen fortsatt klart til bruk.
Hvor mye en bobil rigges til varierer også etter hvem som bruker den. For en hel familie på tur som bruker ett fortelt, og setter bilen i vater når den parkeres vil det ofte bety at bobilen blir parkert for en god stund av gangen. Har man med sykler vil det være enkelt å komme seg rundt, men det er viktig å huske på at det er langt fra ubegrenset hvor mye vekt man kan ha i bobilen.
Anvendelighet – En campingvogn er noe de fleste syntes er helt greit å kjøre rundt med så lenge det foregår på landevei/motorvei og man kommer til campingplasser som er tilrettelagt for det. En bil med en campingvogn bak er ett langt kjøretøy, så det å kjøre rundt i byer er noe de fleste unngår så langt det er mulig.
Bobiler kommer i mange forskjellige størrelser, det er langt fra alle bobiler som er like egnet for å kjøre rundt i byer heller. For de hvor bobilen kan erstatte den vanlige bilen så er det ofte en bybobil som blir aktuell. Fordelen med en campingvogn er at man står fritt til å enkelt koble den fra om man ønsker å kjøre en tur rundt i en by og generelt bare lettere komme seg rundt.
Plass – Dette er en stor fordel for campingvogner, det er mye bedre plass! Det finnes også små campingvogner som du kan lese mer om her! For en familie på tur er det også en stor fordel å kunne ha det meste i campingvognen, så er det lett å ta med bilen på dagsturer.
Typisk har bobiler 4 sitteplasser, men her er det litt variasjoner. De fleste bobiler er motorsterke nok, men her er det også store variasjoner.
Hvor stor familie? – Det er langt fra alle bobiler som har plass til en familie på 5! hvor store barna er har også mye å si. Les mer om alle de forskjellige type bobilene her!
Med en campingvogn har trekkbilen endel å si, de fleste mellomstore til store familiebiler kan fint trekke en campingvogn. Husk at å trekke en stor campingvogn kan gi slitasje på bilen, og ikke minst at forbruket går opp. Det finnes mange elbiler som er veldig gode til å trekke campingvogner fordi de er motorsterke, men rekkevidden blir fort ett problem. Se oversikt over hvor tunge tilhengere forskjellige elbiler kan trekke her.
Leie istedenfor å eie?
Det er mange faktorer som gjør hva som er best av campingvogn eller bobil. For mange blir en av delene utelukket på grunn av faktorer som pris eller at det er for lite plass.
Om det kun er en mulighet er det fortsatt mange muligheter innenfor begge de to kategoriene, bare på finn.no er det flere tusen til salgs av både campingvogner og bobiler. Derfor er det fortsatt ett uoversiktlig valg å ta. Ved å analysere eget behov grundig før dere tar noen avgjørelser vil det bli lettere å ta ett godt valg.
Ved å leie for en sesong, eller bare en uke kan det fort være at dere endrer mening. Om dere ikke er helt avhengig av den friheten det gir å alltid ha bobilen eller campingvognen tilgjengelig kan det også for mange faktisk bli billigere å leie. Ved å regne ut kostnader og verdifall er det ganske enkelt å regne ut hva det vil koste dere per døgn å eie om dere vet hvor ofte dere ville brukt bobilen eller campingvognen.