Hvor mange biler kan man selge privat i året

Hjem » Blog » Bilhold » Bilsalg » Hvor mange biler kan man selge privat i året

Har du lyst, eller kanskje allerede solgt noen biler og fått god fortjeneste gir det fort blod på tann. I utgangspunktet kan du selge mange biler privat, men du skal også skatte av det hvis du gjør det med formål om å gå med overskudd.

Mange tenker at så lenge de også bruker bilen litt privat så er det greit, det er ikke nødvendigvis riktig. Hvis du går med overskudd, og formålet har vært å gå med overskudd så regnes det også som næringsvirksomhet. Les om triksene for å tjene penger på bruktbil her!

Det er ikke helt svart-hvitt

Hvis formålet ikke er å gå med overskudd, men du har gjort det? Så lenge du kun eier en bil og du eier den like lenge som hva som er vanlig vil det være ett vanlig bilhold. Selv om de fleste tradisjonelt taper penger på bil, så må du heller ikke automatisk skatte bare fordi du har tjent penger på en bil. Om det var tilfelle så skulle alle også kunne skrevet av på skatten for alle bilene de har tapt penger på også. Les mer om salg av bruktbiler her!

Begynner du å selge flere biler på en gang, eller har de veldig kort tid før du selger de videre er det ett mulig utgangspunkt for at du skulle skattet av det. Siden det ikke er en helt klar definisjon på hva som er ett vanlig bilhold så vil det også være gråsoner. Du kan ta denne testen hos skatteetaten, men også kontakte de for å forsikre deg enda bedre om du er usikker.

Mulighetene for å starte en bedrift

Selv om du er litt i tvil, så er du ikke nødvendigvis nødt til å starte en egen bedrift. Det beste vil i så fall være å kontakte skatteetaten. Har du ett ønske om å kjøpe/selge biler for profitt så vil det være lurt å starte ett eget foretak med engang.

De forskjellige selskapsformene har ulike fordeler/ ulemper. Bruktbilsalg kan gi endel kostnader i ettertid, og derfor vil det å unngå et stort personlig ansvar kunne være en stor fordel. Ved å opprette et aksjeselskap kan du unngå færre personlige forpliktelser enn hva du kan med et enkeltmannsforetak.

Når du selger biler gjennom ett firma så får du også trukket fra utgiftene du har, det er derfor ofte mange fordeler med å drive det gjennom sitt eget firma. Salg av bruktbiler gjennom firma gjør at du får ett større reklamasjonsansvar.

Skal du starte ett eget foretak for å selge biler er det derfor mange regler du må sette deg godt inn i. Mange velger ofte å vente litt for lenge før de oppretter ett foretak, eller velger å ikke gjøre det i det hele tatt. Dette er noe som straffer seg hardt i ettertid. Husk at det meste blir registrert, og derfor er det mulig å gå tilbake i tid og se hva du har solgt og kjøpt av biler.

Skatt for annet enn kun kjøp og salg også

Det er ikke kun for kjøp og salg at du kan bli skattepliktig og bli regnet som næringsvirksomhet. For delesalg, utleie og reparasjoner av biler gjelder dette også.

Dette er også former for handel som gjøres i næringsvirksomhet. Omfanget spiller en stor rolle, og det er lov å f.eks. leie ut biler i ett vist omfang privat. Det beste du kan gjøre er å ha god oversikt over hva du gjør, og ikke minst ha god oversikt over hvilket overskudd du har. Om det er muligheter for å gå med ett overskudd, og det er hobbyen din er dette jo også ett godt grunnlag for å starte en næringsvirksomhet!

Starter du en næringsvirksomhet vil det også åpne seg dører for andre mulige samarbeidspartnere som private ikke kan kjøpe/selge til. Les om forskjellige måter å tjene penger på bruktbil her!

Legg igjen en kommentar

Skroll til toppen