Har du kjøpt deg en ny bil, så har du ofte en bil som også må selges. Hvor godt denne prosessen går avhenger ofte av om du har gjort gode forberedelser.
Hvis du ikke har bestemt deg for om du ønsker å selge bilen privat, eller på andre måter kan du lese mer om det her, og om mer generelt for hva du må huske på når du skal selge bilen din uansett om det er privat eller ikke.
Selv om du har solgt bil privat før så er det lurt å friske opp minnet om hva som er viktig å tenke på, eller hvis det er den første bilen du skal selge privat.
Få en oversikt over tilstanden til bilen din
Har du eid bilen siden den var ny, og fulgt alle servicer så er dette ganske greit. Det å ta en tilstandsrapport er aldri dumt, og det minsker også sjansen for problemer i ettertid av salget.
Mange liker at det er tatt EU kontroll på bilen, og det gjelder spesielt på eldre biler. Det er lurt å ta en EU kontroll hvis den nærmer seg. Men husk at den ikke nødvendigvis avdekker feil på bilen, her er en tilstandsrapport av bilen mer hensiktsmessig.
Start med å sjekke om det er noe som mangler i servicehefte, og finn ut når neste service skal tas. Er det en stor og kostbar service så må du ta en vurdering på om det er lurest å ta den før salget, eller selge bilen uten at den er tatt. Dette avhenger også litt om hvor dyr bilen er, for det er vanskelig å si om neste kjøper syntes at det er pengene verdt at bilen har tatt service på merkeverksted.
En bil som har alt i orden er alltid enklest å selge, og hvis bilen ikke har det vil det fort være en grunn til at noen prøver å prute eller kommer med et skambud.
Sorter all dokumentasjonen du har, og legg det i en mappe hvor du gjerne sorterer alle dokumentene etter dato. Hvis det mangler en service, eller du mangler kvittering for en service så finn ut av dette på forhånd.
Mye dokumentasjon kan du få tak i fra bilverksteder selv om det er lenge siden servicen har vært utført. Hvis det faktisk er service som ikke er utført er det viktig at du opplyser om hvorfor det ikke har blitt gjort, og hva kjøper burde gjøre.
Etter du har sett på historikken og dokumentasjonen du har på bilen så ta en sjekk av bilen. Gå gjennom enten via infotainment systemet og se at alle væskenivåer er som de skal, og når det skal tas servicer. Sjekk også manuelle peilepinner og alle væskebeholderne, her må alt være i orden før bilen er klar for salg.
Før du gjør klart for å vaske bilen og ta bilder så ta gjerne en sjekk rundt bilen for om det er noen lekkasjer eller oljesøl noe sted. Dekkene kan du også gjerne sjekke tilstanden til og for hvor gamle de er. Husk å gjøre det på dekkene som ikke står på bilen også.
Undersøk markedet for lignende biler
Det letteste er å starte med å se hva som ligger ute av lignende biler på finn og andre markedsplasser, sjekk gjerne i facebookgrupper også. Har du en populær bilmodell så vil du se at sammenligningsgrunnlaget er stort.
Det er derimot ikke så lett å se før du trykker deg inn på annonsene så du er sikker på at du sammenligne med en lignende bil. Mye ekstrautstyr kan være flere titusener i prisforskjell, ikke minst ting som firehjulsdrift, automat/manuelt gir og motorstørrelse/ drivstoff bilen bruker.
Har du noe veldig dyrt utstyr som en kraftig LED bar så burde du vurdere om du ønsker å ta av den for å selge den for seg selv. Det er ikke alltid så lett å få pengene igjen når du selger bilen med slikt, det samme gjelder hvis du har oppgradert stereoanlegget f.eks.
Se gjerne når bilene har blitt lagt ut også, men husk at selvom de har ligget en stund så kan det skyldes ting som at selger ikke har stått på for å få bilen solgt raskt osv. En annen faktor er hva bilene faktisk blir solgt for. Hvis du lagrer annonser til biler som ligner på din vil du noen ganger kunne se om bilen har blitt solgt, mens andre ganger slettes annonsene og da vet du ikke helt sikkert om bilen faktisk ble solgt.
Det er viktig å legge ut bilen til riktig pris, så å gjøre dette grundig vil være veldig viktig for å få en god pris.
Dette er hva du må opplyse om
Det er ulovlig å selge en bil som har feil som du vet om, som er av vesentlig betydning som du velger å ikke opplyse om. All informasjonen du oppgir skal også være riktig.
Det å «selge en bil som den er» gjør ikke at du nødvendigvis stiller noe sterkere hvis det blir problemer i ettertid. Har den feil som det kan antas at du viste om kan dette komme til å koste deg dyrt. Er det en service som egentlig ikke er utført av en mekaniker f.eks. så er det noe som burde opplyses om.
Det stilles heldigvis krav til at kjøper også skal undersøke bilen. Det beste er hvis dere går igjennom bilen sammen, og skriver en utfyllende kontrakt hvor alt som er av feil og mangler på bilen skrives opp.
Blir det noen problemer i ettertid så er kontrakten det mest håndfaste beviset. Derfor er det veldig viktig at alt som kan være relevant blir opplyst i den. Ta gjerne en video av bilen til eget bruk også som viser at alt fungerer som det skal, dette vil kunne hjelpe deg i ettertid. Selve annonsen kan du med fordel også arkivere så du har bevis for hva som har stått i den og hvilke bilder som har vært brukt.
Hvis du har heftelser, eller bilen har vært involvert i ulykke/ kræsj så må det også opplyses om.
Lag en god annonse
Du burde absolutt få bilen shinet skikkelig, både innvendig og utvendig før du begynner å ta bilder av bilen. Bilder har mye å si, og mange legger ut bilen sin med dårlige bilder.
Ved å ta seg god tid her kan du i det minste øke oppmerksomheten for bilen betraktelig. Og potensielt en høyere salgspris.
Hvilket utstyr bilen har er veldig viktig å nevne. Mye kan du huke av for når du lager selve annonsen, men har du noe mer en det så må det absolutt nevnes. Det skader heller ikke å skrive litt ekstra om det i selve annonsen, spesielt hvis det er noe du er ekstra fornøyd med.
Når du skriver selve annonsen er det selvsagt viktig å nevne alt det positive. Men hvis du unngår å nevne ting som er negativt så vil du fort ende opp med å vise bilen til potensielle kjøpere som du kaster bort både din egen og deres tid på.
Og ikke minst hvis det ikke blir oppdaget når du selger bilen, så kan det dukke opp senere også.
Hvis du selger bilen om vinteren så kan du gjerne legge med et bilde fra sommeren også, eller at du bare har et fint bilde av bilen fra før av. Men de fleste av bildene burde ha mest som fokus for at potensielle kjøpere ser at bilen er godt holdt, og at alt er i orden. Generelt kan de først bildene være bilder som fanger oppmerksomheten, mens resten er mer for dokumentasjon og for å vise funksjoner.
Ikke ha personlige ting i bilen når du tar bilder av bilen, det gjør at bilen fremstår mer rotete. Det samme gjelder når du skal vise frem bilen for potensielle kjøpere.
Ta gjerne bilde av servicehefte og annen dokumentasjon også, men skriv det opp i annonsen uansett.
Prisen du setter på annonsen vil være avgjørende for hvor mye henvendelser du kommer til å få. Hva du kjøpte bilen for selv er ikke relevant, det er hva den er verdt i dagens marked som har noe å si.
Setter du prisen for lavt så vil du få mange henvendelser, men da er det også for sent å heve prisen. Har du satt den altfor lavt så må du selvfølgelig heve prisen, men dette er en situasjon du burde unngå.
Det er heller ikke noe vits å sette prisen altfor høyt, men det er bedre å sette den litt for høyt en litt for lavt. Trenger du å få solgt bilen fort er det veldig effektivt å legge seg litt under hva de andre bilene ligger til.
Hvis du er interessert i innbytte i annen bil så burde du nevne det i annonsen. Husk også at mange bruker søkefunksjonen på finn, så ved å skrive søkeord i annonsen er det større sjanse for at annonsen din blir sett av flest mulig.
Velg hvem du ønsker å selge bilen til
Dette er ikke alltid så viktig, men hvis du får en dårlig følelse på kjøperen av bilen så husk at du ikke må selge bilen til han. Det å be om å få se førerkort før prøvekjøring er veldig lurt, og du velger alltid selv om dette er en person som du vil at skal prøvekjøre bilen din alene.
Det er ikke så ofte at bilhandler går skeis, men når det først gjør det så koster det mye tid og penger i ettertid. Dette er en situasjon som det er verdt å gjøre det meste for å unngå, derfor er det ikke hvem som helst du burde selge bilen til heller.
Finn.no rapporter at liggetiden for bensin, hybdrid og dieselbiler er 25-26 dager, mens for elbil er det kun 19 dager. Dette er kun gjennomsnittet, mange vil ofte oppleve at det kan ta betydelig lenger tid enn dette også.
Husk at de aller fleste vil det ikke være noe problem med, og de er kun ivrige etter å få med den nye bilen sin hjem. Men hvis du ikke har mottatt pengene enda, og bilen ikke er omregistrert osv så er det potensielt en skummel situasjon å sette seg i.
Du kan gjerne avklare før visning hvordan en eventuell handel skal gjøres opp også, dette vil luke ut endel useriøse kjøpere.
Visning av bilen til potensielle kjøpere
Når du har kommunisert med potensielle kjøpere så vil det etterhvert bli aktuelt med prøverkjøringer. Når du skal vise frem bilen burde du alltid være såpass innstilt på salg at den alltid er klargjort, og uten noen personlige eiendeler i bilen.
Se legitimasjon til den som skal prøvekjøre bilen, og føler du deg komfortabel med det så liker mange hvis de får prøvekjøre bilen alene.
Bilen burde være vasket både innvendig og utvendig når du skal vise den. Hvordan dere gjør det med overføring avhenger litt av hvor stort beløp det er snakk om. For høye beløp som gjøres via kontooverfrøing så burde du ha pengene på konto før du overlever nøklene til bilen.
Sørg også for at bombrikke blir tatt ut av bilen, den kan du registrere på den nye bilen din. Selve omregistrering burde også gjøres før du overleverer bilen, det minimerer sjansen for at det blir problemer i ettertid.
Lykke til med salget! og husk at å selge bruktbilen privat skal lønne seg, gjør du gode forberedelser så øker sjansen betraktelig for at det blir et vellykket salg.