Hvordan gjøre ett godt bruktbilkjøp hos forhandler!


Hjem » bilsalg » Hvordan gjøre ett godt bruktbilkjøp hos forhandler!

Etter kjøp av hus er det å kjøpe seg bil det dyreste kjøpet mange gjør i løpet av livet sitt. Derfor er det å kjøpe seg ny bil noe som burde være en grundig prosess. Tenk på det som hva det faktisk er, nettopp en stor investering og noe som potensielt kan skade din egen finansielle situasjon hvis du er uheldig.

Innhold i artikkelen

Selv om alt gjøres riktig kan du være uheldig, men gjør du en grundig prosess på forhånd så minimerer du sjansene for det betraktelig. Ikke se deg ut kun en bil, men hold mulighetene åpne for flere biler, da blir det enklere å kunne gjøre et godt kjøp.

Hvilken bil trenger du

Start med å finne ut hvilket karosseri (SUV, stasjonsvogn, sedan osv.), og drivlinje (elbil, bensin, diesel, hybrid osv.). Når du har funnet ut av disse to tingene så er det enklere å finne ut av hvilke biler som kan være aktuelle. Sørg for at karosseriet og drivlinjen er noe som vil passe for deres behov, hvis det gjør det så kan dere gå videre til å se på hvilke andre biler som kan være aktuelle.

Det å ikke låse seg helt til akkurat hvilken motor du skal ha, eller fargen på interiøret er som regel lurt. Da er det mange flere biler som kan være potensielle kjøpsmuligheter.

Har dere allerede sett dere ut en bilmodell så søk litt rundt for lignende biler også, desto flere biler dere kan velge blant jo større er mulighetene for å kunne gjøre et godt kjøp.

Når du har funnet riktig bilmodell så er det lurt å finne ut om det er noe utstyr som er et absolutt krav. Det kan være webasto, hengerfeste, varme i ratt, firehjulsdrift og lignende. Her er det fort gjort å prøve å krysse av på alt, men for å gjøre et godt kjøp er det lurt å være åpen for at bilen ikke må ha absolutt alt du ønsker.

Les mer om kjøp av bruktbil her!

Noe utstyr er derimot greit å ha, og er det utstyr som hengerfeste så er det greit å tenke på at dere en gang skal selge bilen også. Da vil ofte en bil med utstyr som er vanlig å ha være enklere å selge enn en som mangler sånt utstyr.

Mye utstyr som hengerfeste og webasto koster fra 10-30 tusen kroner, så hvis det er noe som mangler er det viktig at det er godt reflektert i prisen. Og sørg for at du sammenligner biler med samme utstyrsnivå når du prøver å finne bilene du vil se på.

Finn ut om bilen er et godt kjøp

Er det tatt f.eks. en NAF test av bilen så er det mye lettere for deg som kjøper å vite om det er et trygt kjøp. Du klarer fint å sjekke mye selv som rust og dårlige bremser, men de fleste av oss klarer ikke å sjekke alt like nøye som du får gjort på en NAF test.

Her vil du også ha et håndfast bevis hvis det oppstår problemer i etterkant. Det er veldig viktig at ku kjente feil står oppført i kontrakten. Er det f.eks. en motorlampe som lyser så holder det ikke at selgeren sier at det bare er en liten feil som de skal få fikset etterhvert. Dette kan gjøre det vanskelige etter bilen er kjøpt hvis det viser seg at det egentlig var en stor og kostbar feil.

Når du har funnet en bil som du liker godt er det lurt å sammenligne den med andre biler på markedet. Selv om du handler av en bruktbilforhandler så kan du sammenligne pris med det som er på det private markedet. Forhandlerne kjøper til en lav pris, og de har som regel litt å gå på i pris. Og hvis bilen koster litt mer hos en bruktbilforhandler så kan det være verdt det på grunn av den lille ekstra tryggheten du får.

Er bilen en populær modell så er det vanskeligere å prute så mye, men her kan en bruktbilforhandler ofte kunne gi deg en bruktbilgaranti eller nye vinterdekk som de har gode avtaler på istedenfor rabatt på kjøpsprisen.

Hvordan prute på bil hos forhandler!

Sjekk på finn.no hvor lenge bruktbilforhandleren har hatt bilen liggende ute for salg. Har den ligget lenge ute så er det ikke noe i veien med å spørre hvorfor. I utgangspunktet så er de ikke interessert i å ha biler lengre enn nødvendig, så her kan det være muligheter til å gjøre et godt kjøp.

Undersøk detaljene rundt bilen grundig

Når du handler bruktbil av en bruktbilforhandler så burde du kunne stille høyere krav til at selgeren kan litt om biler. Bruktbilselgere har selv ikke eid bilen, men husk at når de selv har fått den inn så har de gjort grundige undersøkelser så de vet mye om bilen.

Det viktigste her er at du finner ut at bilen er som den skal være. Ikke start med å sparke i dekkene, undersøk heller at servicehistorikken er som den skal være. Sørg for å finne ut om bilen har vært involvert i ulykker eller skadet på annen måte tidligere. Dette må også stå spesifisert i kontrakten dere skriver hvis du ender opp med å kjøpe bilen.

Når du undersøker servicehefte så sjekk at det ikke er noe som ser mistenksomt ut, er det noe som ikke stemmer her så kan det være noen som rett og slett har jukset. At alle service er tatt til riktig tid, og gjerne ved samme verksted vil også være positivt.

Hvor gammel og kostbar bilen er vil selvsagt ha mye å si for hva du kan forvente. Det viktigste er at du ikke blir forelsket i bilen med engang og ikke er kritisk nok til det som faktisk er viktig.

Dette er lurt å gjøre før du prøvekjører bilen, og er du fortsatt interessert etter du har prøvekjørt bilen så burde du gå igjennom alt enda mer grundig. Ta deg god tid, gjerne uten at bilselgeren henger over deg så du får konsentrert deg ordentlig.

Ikke vær redd for å spørre ut bilselgeren om alt du måtte lure på, de har også en stor interesse av at kundene blir fornøyde og ikke kommer tilbake skuffet.

Finn ut om bruktbilforhandleren er seriøs

Alle bruktbilforhandlere lever av å ha et godt rykte på seg. Med noen som driver med bruktbilhandel så vil det alltid oppstå noen tvister, men det er her de gode bruktbilforhandlerne ordner opp på en god måte.

Andre bruktbilforhandlere driver useriøst, ja det er mange av de også dessverre. Det enkleste er å søke opp navnet deres på google, facebook og andre steder hvor de kan ha blitt nevnt. Gjennom leverandører som proff.no kan du også sjekke hvordan regnskapet deres ser ut, og hvor lenge de har vært i drift.

Søk gjerne opp eieren, eller daglig leder også for å finne ut om de har holdt på under et annet navn tidligere. De som stadig vekk starter opp med nytt navn er sjeldent de som er mest seriøse.

Før du drar og ser på bilen kan du sjekke opp noen ting hos statens vegvesen. Du kan sjekke hvor mange eiere bilen har hatt, og hva km standen har vært når den har vært på EU kontroll. Km standen burde du sammenligne med det som står i servicehefte for å få en indikasjon på at det stemmer overens med km standen når bilen har vært på service.

Sjekk også om det er pant i bilen. Og hvis det er det, så sørg for at det ikke er det når du kjøper bilen, og at det står spesifisert i kontrakten.

Ved kjøp av bruktbil hos bruktbilforhandler så har du 5 års klagerett, mot to år når du kjøper bruktbil av en privatperson.

Vær oppmerksom på at dette ikke er noen garanti, men det gir deg mulighet til å klage når det oppstår feil som ikke burde ha oppstått, og som selger burde ha opplyst om. Dette ender ofte som en rettslig tvist, og her kommer fordelen med å handle av en seriøs aktør inn som noe som vil være en stor fordel.

De seriøse aktørene ønsker ikke komme i denne situasjonen i det hele tatt. Husk at du også som kjøper har et ansvar for å undersøke bilen.

Hvis bruktbilforhandleren selger bilen på vegne av en privatperson er det veldig viktig at det blir avklart hvem som er ansvarlig for klageretten etter at bilen er solgt. Hvis bruktbilforhandleren ikke er en part, og utrykker dette skriftlig så vil du ikke ha 5, men kun to års klagerett. Denne klageretten vil da gjelde ovenfor privatpersonen som er den egentlige selgeren av bilen.

Om dette ikke blir oppgitt er det veldig viktig at du finner ut dette uansett. At du har 5 år istedenfor to års klagerett er en stor fordel, og noe som gjør at mange vil være villige til å betale litt ekstra.

Får du problemer i etterkant er det lurt å først høre med bruktbilforhandleren om hva de tenker om saken. Er de uenige med deg så er det å få en uavhengig og sakkyndig til å se på bilen din ofte det lureste. Så kan du gå i dialog med bruktbilforhandleren igjen etter det.

Kjøp av bruktbil hos merkevareforhandleren

Når du handler bruktbil av en bruktbilforhandler så stiller du sterkere ved eventuelle problemer i ettertid, kjøper du i tillegg bruktbilen fra merkevareforhandleren så stiller du ofte enda sterkere.

Du vil ikke ha flere rettigheter en hvis du hadde kjøpt fra hvilken som helst annen bruktbilforhandler, men noen fordeler er det uansett å kjøpe den fra merkevareforhandleren.

De kjenner for det første bilen godt, og vet hva som kan dukke opp av problemer på den aktuelle bilen. De har også stor interesse av å passe på merkevaren sin, som gjør at de ofte kan strekke seg litt lenger en hva man ellers kan forvente.

Handler du fra merkevareforhandleren kan du ofte få med en garanti til god pris også. Da vet du at bilen vil bli fikset av de som kjenner til bilen best.

Utenom at de kjenner til bilen, så burde de også kunne fortelle mye om bilen. Ingen burde i utgangspunktet kunne klare å se feil eller skader bilen har hatt bedre en merkevareforhandleren.

Casper

Casper har holdt på med bil og jobbet med å fikse/ skru på biler i over ti år. Han brenner spesielt mye for å lære andre hvordan de selv kan fikse sin egen bil, og lære alt om hvordan den fungerer!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Siste artikler