Kjøpe bruktbil fra forhandler – Hvordan gjøre et godt kjøp! Fordeler/Ulemper

Hjem » Blog » Bilhold » Bilsalg » Kjøpe bruktbil fra forhandler – Hvordan gjøre et godt kjøp! Fordeler/Ulemper

Etter kjøp av hus er det å kjøpe seg bil det dyreste kjøpet mange gjør i løpet av livet sitt. Derfor er det å kjøpe seg ny bil noe som burde være en grundig prosess. Tenk på det som hva det faktisk er, nettopp en stor investering og noe som potensielt kan skade din egen finansielle situasjon hvis du er uheldig.

Selv om alt gjøres riktig kan du være uheldig, men gjør du en grundig prosess på forhånd så minimerer du sjansene for det betraktelig. Ikke se deg ut kun en bil, men hold mulighetene åpne for flere biler, da blir det enklere å kunne gjøre et godt kjøp.

Hvorfor handle fra en forhandler – Garanti og Tryghet

Når du som privatperson handler fra en forhandler som er en næringsdrivende er det forbrukerkjøpsloven som gjelder, den er sterkere for deg som kjøper en kjøpsloven som gjelder hvis du handler fra en annen privatperson. Som kjøper har du 5 års reklamasjonsrett når du handler fra en næringsdrivende, om varen er ment for å vare så lenge. Du har allikevel en plikt til å informere selger om feil innen rimelig tid, ellers vil reklamasjonsretten frafalle.

En forhandler er en profesjonell part, og derfor skal du som kjøper også kunne forvente at det som annonseres faktisk stemmer. Du har fortsatt en undersøkelsesplikt, men ikke i like stor grad. Dette er også en av grunnene til at det normalt koster mer for en bruktbil hos en forhandler en hvis du handler bruktbil privat.

Om bilen selges i kommisjonssalg skal det normalt fortsatt være forbrukerkjøpsloven som gjelder. Noen vil prøve å komme seg unna dette ved at selger ikke er forhandleren men eier av bilen. Om dette er tilfellet er det viktig at du får dette avklart på forhånd, og kanskje ser etter en mer seriøs forhandler!

Undersøk detaljene rundt bilen grundig

Når du handler bruktbil av en bruktbilforhandler så burde du kunne stille høyere krav til at selgeren kan litt om biler. Bruktbilselgere har selv ikke eid bilen, men husk at når de selv har fått den inn så har de gjort grundige undersøkelser så de vet mye om bilen.

Det viktigste her er at du finner ut at bilen er som den skal være. Ikke start med å sparke i dekkene, undersøk heller at servicehistorikken er som den skal være. Sørg for å finne ut om bilen har vært involvert i ulykker eller skadet på annen måte tidligere. Dette må også stå spesifisert i kontrakten dere skriver hvis du ender opp med å kjøpe bilen.

Når du undersøker servicehefte så sjekk at det ikke er noe som ser mistenksomt ut, er det noe som ikke stemmer her så kan det være noen som rett og slett har jukset. At alle service er tatt til riktig tid, og gjerne ved samme verksted vil også være positivt.

Hvor gammel og kostbar bilen er vil selvsagt ha mye å si for hva du kan forvente. Det viktigste er at du ikke blir forelsket i bilen med engang og ikke er kritisk nok til det som faktisk er viktig.

Dette er lurt å gjøre før du prøvekjører bilen, og er du fortsatt interessert etter du har prøvekjørt bilen så burde du gå igjennom alt enda mer grundig. Ta deg god tid, gjerne uten at bilselgeren henger over deg så du får konsentrert deg ordentlig.

Ikke vær redd for å spørre ut bilselgeren om alt du måtte lure på, de har også en stor interesse av at kundene blir fornøyde og ikke kommer tilbake skuffet.

Finn ut om bruktbilforhandleren er seriøs

Alle bruktbilforhandlere lever av å ha et godt rykte på seg. Med noen som driver med bruktbilhandel så vil det alltid oppstå noen tvister, men det er her de gode bruktbilforhandlerne ordner opp på en god måte.

Andre bruktbilforhandlere driver useriøst, ja det er mange av de også dessverre. Det enkleste er å søke opp navnet deres på google, facebook og andre steder hvor de kan ha blitt nevnt. Gjennom leverandører som proff.no kan du også sjekke hvordan regnskapet deres ser ut, og hvor lenge de har vært i drift.

Søk gjerne opp eieren, eller daglig leder også for å finne ut om de har holdt på under et annet navn tidligere. De som stadig vekk starter opp med nytt navn er sjeldent de som er mest seriøse.

Før du drar og ser på bilen kan du sjekke opp noen ting hos statens vegvesen. Du kan sjekke hvor mange eiere bilen har hatt, og hva km standen har vært når den har vært på EU kontroll. Km standen burde du sammenligne med det som står i servicehefte for å få en indikasjon på at det stemmer overens med km standen når bilen har vært på service.

Sjekk også om det er pant i bilen. Og hvis det er det, så sørg for at det ikke er det når du kjøper bilen, og at det står spesifisert i kontrakten.

Ved kjøp av bruktbil hos bruktbilforhandler så har du 5 års klagerett, mot to år når du kjøper bruktbil av en privatperson.

Vær oppmerksom på at dette ikke er noen garanti, men det gir deg mulighet til å klage når det oppstår feil som ikke burde ha oppstått, og som selger burde ha opplyst om. Dette ender ofte som en rettslig tvist, og her kommer fordelen med å handle av en seriøs aktør inn som noe som vil være en stor fordel.

De seriøse aktørene ønsker ikke komme i denne situasjonen i det hele tatt. Husk at du også som kjøper har et ansvar for å undersøke bilen.

Hvis bruktbilforhandleren selger bilen på vegne av en privatperson er det veldig viktig at det blir avklart hvem som er ansvarlig for klageretten etter at bilen er solgt. Hvis bruktbilforhandleren ikke er en part, og utrykker dette skriftlig så vil du ikke ha 5, men kun to års klagerett. Denne klageretten vil da gjelde ovenfor privatpersonen som er den egentlige selgeren av bilen.

Om dette ikke blir oppgitt er det veldig viktig at du finner ut dette uansett. At du har 5 år istedenfor to års klagerett er en stor fordel, og noe som gjør at mange vil være villige til å betale litt ekstra.

Får du problemer i etterkant er det lurt å først høre med bruktbilforhandleren om hva de tenker om saken. Er de uenige med deg så er det å få en uavhengig og sakkyndig til å se på bilen din ofte det lureste. Så kan du gå i dialog med bruktbilforhandleren igjen etter det.

Kjøp av bruktbil hos merkevareforhandleren

Når du handler bruktbil av en bruktbilforhandler så stiller du sterkere ved eventuelle problemer i ettertid, kjøper du i tillegg bruktbilen fra merkevareforhandleren så stiller du ofte enda sterkere.

Du vil ikke ha flere rettigheter en hvis du hadde kjøpt fra hvilken som helst annen bruktbilforhandler, men noen fordeler er det uansett å kjøpe den fra merkevareforhandleren.

De kjenner for det første bilen godt, og vet hva som kan dukke opp av problemer på den aktuelle bilen. De har også stor interesse av å passe på merkevaren sin, som gjør at de ofte kan strekke seg litt lenger en hva man ellers kan forvente.

Handler du fra merkevareforhandleren kan du ofte få med en garanti til god pris også. Da vet du at bilen vil bli fikset av de som kjenner til bilen best.

Utenom at de kjenner til bilen, så burde de også kunne fortelle mye om bilen. Ingen burde i utgangspunktet kunne klare å se feil eller skader bilen har hatt bedre en merkevareforhandleren.

Så burde du kjøpe bruktbil fra forhandler?

Kjøp av bruktbil er risiko uansett, og det er nybilgaranti og andre forsikringer som avgjør mest hvor mye du kan beskytte deg mot uforutsette kostnader. Jeg vil anbefale å finne den riktige bilen for dere, og deretter vurdere om det er fra en forhandler eller privatperson dere burde handle fra. Er prisforksjellen liten er det å foretrekke å handle fra en forhandler, men det er heller ingen garanti for at du ikke opplever problemer i ettertid.

Bruktbilforhandlere er helt avhengig av salg, og når markedet er dårlig blir selgerne ekstra ivrige etter å selge. Dette burde du bruke til din fordel. Merker du at det er muligheter for å prute er det ofte lurt å ikke kun prute på pris hos forhandlere. Er det noe utstyr du trenger som takstativ eller nye vinterdekk kan dette ofte være bedre å spørre om å få med, eventuelt ekstra garantier for bilen!

Legg igjen en kommentar

Skroll til toppen