Regler om kjennemerke/ bilskilt – Hva er lov?

Hjem » Blog » Bilhold » Regler om kjennemerke/ bilskilt – Hva er lov?

Har du en bil som skiller seg litt ut, eller bare er opptatt av at den skal se «clean» ut så ødelegger skiltplateholderen fort for dette. Har du reklame på den fra en bilforretning så får du kjøpt en ny skiltplateholder!

Åpne/ bytte nummerskiltholder

Et bilskilt som brukes på vanlige personbiler og varebiler er 52 cm bredt, og 11 cm høyt. Det finnes mindre og større varianter men disse er ikke særlig utbredt.

Har du vanlig skiltholder så finnes det litt forskjellige varianter på hvordan du åpner disse. Vanligvis ser du på siden at det er to skjøter, disse skyver du litt ut og da åpnes selve skiltrammen så du kan få ut nummerskiltet.

Har du en ødelagt skiltramme, eller bare ønsker en uten reklame på så kan du kjøpe det på nett.

Skruvat har også skiltplateholdere uten ramme rundt!
Sjekk utvalget!

Feste nummerskilt uten skiltplate

Det er flere måter det er mulig å feste skiltet til bilen uten at du trenger skiltplateholderen. Bak på bilen er det som regel ikke noe problem, siden det som regel er en rett flate.

Foran på bilen, i grillen derimot kan det være litt vanskelig hvis fronten er veldig buet. Noen skrur skiltet rett inn i frontfangeren, dette er som regel en ganske grei løsning. Du får skruehull i frontfangeren, men det skal jo alltid være et skilt der uansett.

Bruker du selvborende skruer så gjør det seg veldig med skruehetter som er i samme farge som der du skrur inn skruene på bilen. Sørg for at du har riktig farge for der du skrur inn i nummerskiltet på forhånd, av erfaring er de ofte enklest å få tak i som sorte og hvite. Dette gir et mye bedre uttrykk, og det er noe mange legger merke til.

Ønsker du ikke skruer i det hele tatt så er det hovedsakelig borrelås som er det som brukes mest. Det er ikke vanlige borrelås men f.eks. noen av 3M sine som fungerer bra til dette, de tåler også vask uten at skiltet faller av etter det.

Når du skal ha av skiltet derimot så blir det litt jobb å få bort borrelåsen, for det skal sitte godt fast. Med borrelås så slipper du at skiltet bygger noe særlig ut, men fordelen med at det bygger litt ut er at du får spylt av bak skiltet uten at du må ta det av.

Noen bruker også løsninger som magnet som festes til baksiden av nummerskiltet og på selve fangeren. Med denne løsningen så bygger skiltet derimot som regel endel mer utover. Fordelen/ulempen er at det er lett å ta av når du skal vaske bak skiltet, men det er også veldig utsatt for tyveri.

Mistet eller stjålet bilskilt – Dette er hva du må gjøre

Det er ikke lov til å kjøre uten nummerskilt. Har du derimot blitt utsatt for tyveri av det burde det anmeldes, eventuelt skal det meldes tapt til politiet. Deretter må du ta med denne dokumentasjonen og legitimasjon til en trafikkstasjon. Har du fortsatt ett av skiltene skal det også være med.

Når du mister ett skilt haster det ofte å få ett nytt. Derfor er det viktig at du følge prosessen så du raskest mulig får ett nytt skilt. Les mer om prosessen hos vegvesenet.

Når du har meldt inn at skiltet er mistet/stjålet så stiller du mye sterkere hvis det skulle dukke opp at noen har brukt ditt nummerskilt. Det kan være at skiltet blir brukt for å stikke av bensinregning f.eks.

Husk at hvis du kjører med sykkelstativ bak på bilen, som dekker for lys og skiltet på bilen din. Så skal du ha en ekstra skiltplate bak med lys og registreringsnummer på så det blir synlig for trafikantene bak deg.

Endre N merke på nummerskilt

Det å klistre på sorte N merker har lenge vært veldig populært, men det er ikke så lurt for det er ulovlig. Mange vet derimot ikke at du faktisk kan få hvite N merker som er helt lovlige, så lenge de kommer fra statens vegvesen.

Om du derimot kan kjøre med det i utlandet er opp til det landet du skal til. Hvite N merker vil på mange biler se enda bedre ut en sorte, så at det er lovlig gjør at man slipper det blå merket som mange ikke syntes kler bilen så godt.

Hva betyr bokstavene for elbil nummerskilt

Den første serien med nummerskilt for elektrisk biler, nemlig EL holdt i mange år. Men nå har det blitt så mange elbiler at seriene ikke holder så lenge lenger, og når de begynner på en ny serie så ligger det mange bilskilter rundt omkring hos bilforhandlere. Det vil si at når det kommer en ny serie så er ikke alle skiltene i den serien i bruk enda, men de ligger klare hos forhandlere.

I realiteten så er det nå bare en kronologisk rekkefølge hvor den første bokstaven er E. For skiltseriene EV, EB, EK og EC så har det vært lett å lese som Electric Vehicle, Elektrisk bil, Elektrisk kjøretøy og Electric Car. De neste seriene som kommer derimot er kun kronologiske rekkefølger i alfabetet og betyr egentlig ingenting.

For elbiler er det også lov til å bestille skilter som er geografisk tilknyttet, dette har vært spesielt utbredt blant elektriske Porscher. Det kommer nok endel elbiler etterhvert med nummerskilt ZZ som også har vær populært blant trafikanter fra overalt i landet selv om det egentlig tilhører Finnmark.

1 hendelser på “Regler om kjennemerke/ bilskilt – Hva er lov?”

 1. Odd Arne Bakkejord

  Kjøre uten bilskilt som er mistet eller stjålet
  …………………………………………………………………………………..
  Bilskiltet bak ble enten stjålet eller mistet. Måtte melde det to ganger til politiet før det ble registrert.
  Statens Veivesen opplyser at reglene nå er slik at bilen må registreres med helt nye skilter, d.v.s.
  det er ikke mulig å få tak i ett skilt med den gamle registreringen. Nye EU-regler som visstnok
  trådte i kraft fra 1.9.2022, godtatt automatisk av norske myndigheter !

Legg igjen en kommentar

Skroll til toppen