Bruktbilsalg – De forskjellige måtene å selge den på

Hjem » Blog » Bilhold » Bilsalg » Bruktbilsalg – De forskjellige måtene å selge den på

Det å selge bilen sin er alltid litt skummelt. Ved bilsalg får du som regel mest igjen ved salg etter hvor mye du selv velger å gjøre. Hvor mye risiko som er involvert i bruktbilsalg kan du også i stor grad påvirke selv.

Fordeler og ulemper ved de forskjellige måtene å selge bil på

Når du selger en bil privat har du et reklamasjonsansvar i to år, dette er mot skjulte mangler. Du har som selger også mange rettigheter, en av disse er at kjøperen må reklamere innen rimelig tid for mangelen. Så lenge salget gjøres grundig vil du kunne gjøre mye for at dette er en situasjon du kan havne i.

Selger du bilen på det private markedet så er det nettopp du som kjenner bilen best selv, og de fleste vil kunne selge sin egen bil minst like godt som det en profesjonell aktør kan. De har derimot et nettverk bak seg som kan tilby finansiering og bedre garantier en det du som privatperson kan.

I både teori og praksis vil som regel privat salg av bruktbilen din gi høyest pris, men ingen regel uten unntak. Dette avhenger også litt av hvilken bil du har, men er den vanskelig å selge for deg, så vil det samme ofte gjelde for en forhandler også.

Det er litt jobb å selge privat, med å gjøre den klar og vise den for kjøper. Det er også derfor du skal ha bedre betalt, du kan lese mer om hvordan du selger bilen privat her!

Hvis du derimot selger bilen til en bruktbilforhandler så får du oppgjøret med engang. Dette er derimot mest vanlig når bilen din er en innbyttebil. Merkeforhandler kjøper som regel ikke bruktbil av privatpersoner, men det finnes andre bruktbilforhandlere som gjør dette. Da vil du få pengene på konto med engang, uten å vente på at bilen faktisk blir solgt av bruktbilforhandleren.

Ofte stiller de derimot krav til alder og maks kjørelengde på bilen for at du kan benytte deg av dette.

Utenom rent salg til forhandler så finnes det i hovedsak to andre måter du kan få bilen solgt på.

Salg via en privat aktør som nettbil, da vil bilen selges til en forhandler. Men her byr forhandlerne på bilen din. Denne prosessen gjør at du slipper ganske billig unna, og du velger selv hvilken pris du vil selge bilen til. Her har du også en fordel i at du selger til en profesjonell aktør.

Utenom dette så kan du betale for at en profesjonell aktør selger bilen for deg. Her varierer prisen, og hvordan prosessen blir for deg varierer også. Ofte vil de ta en tilstandsrapport, bilder, og lage en annonse for deg. Noen stiller ut bilen for deg, mens hos andre vil du kunne kjøre bilen mens den ligger ute for salg.

Vurderer du å selge bilen din til utlandet? Les mer om hva du må passe på hvis du skal gjøre det her!

En stor fordel med dette er at du som oftest ikke vil bli sittende med reklamasjonsansvar i ettertid. Ofte vil du kun betale et fast honorar, men det finnes forskjellige prismodeller. Du slipper også kontakten med potensielle kjøpere, visninger og lage annonse for bilen selv.

Felles for de flest profesjonelle aktører, uansett på hvilken måte du selger bilen til de, eller de selger bilen for deg så ønsker de som oftest at det tas en tilstandsrapport av bilen. Dette kan være greit å ha i bakhodet, for det kan være lurt å gjøre dette hvis du selger bilen privat også.

Salg av bil med lån/ heftelser

Hvis du har heftelser på bilen din vet du nok det selv, men det er hos brønnøysundregistret det står om kjøretøyet har heftelser eller ikke.

Hvis du har nok penger til å betale for lånet du har på bilen så er det ofte det enkleste, for lånet må uansett innfris når du selger bilen.

Kjøper kan også betale ned lånet for deg, hvis salgssummen er høyere så kan kjøper fortsatt betale hele kjøpesummen til banken. Da vil du få det som er til overs overført fra banken din. Hvis dere gjør det på denne måten så må det stå veldig tydelig i kontrakten, og dette burde ordnes fort så du ikke har noe utestående og kjøper må vente for å få bilen som han har kjøpt.

Hvis kjøper skal ha lån på bilen selv, så kan det ikke være noen heftelser på bilen. Når du tar opp billån så tar banken pant i bilen, denne panten følger bilen og ikke deg som person. Derfor vil ikke banken til kjøperen kunne gi lån på en bil som du allerede har lån på. Dette ordnes ved at du innfrir lånet ditt, og da kan kjøperen ta lån med pant i bilen.

Kontrakt/ Oppgjør ved salg av bil

Det første av papirarbeid som burde gjøres er å skrive kontrakten for salg av bruktbil. Det finnes mange gode maler, som f.eks. Forbrukerrådet sin Bruktbilkontrakt.

Det å fylle ut kjøp/ salgskontrakten er veldig greit, men husk for all del å fylle ut alt. Og du må se legitimasjon av kjøper.  

Blir det problemer i ettertid vil kontrakten ofte være det viktigste beviset, derfor må du være grundig når den utfylles. Er det noe du vil ha med, eller kjøper kvier seg for så har du ingen plikt til å underskrive kontrakten.

Selve oppgjøret kan du gjøre via bankoverføring, da vil du noen ganger få penger på konto med engang hvis kjøper har samme bank som deg, eventuelt påfølgende virkedag. Det kan være lurt å sjekke vilkårene for straksbetaling i banken som kjøper har.

Eventuelt finnes det egne løsninger som betaling via finn.no. Da oppbevares pengene av en tredjepart som passer på pengene til begge parter bekrefter at avtalen er fulgt som den skal. Hvis du bruker finn.no sin digitale kjøpekontrakt så kan du betale opptil 500 000 kr via vipps, helt gebyrfritt. Dette sikrer deg at du får pengene dine med engang.

Kjøper som trekker seg fra handelen

Hvis en avtale er inngått så har begge parter en plikt til å oppfylle denne. Når du skal selge bilen din er det derfor viktig at du ikke lover noe du ikke kan holde. Et eksempel på dette er å akseptere et bud fra en, men at du allikevel selger bilen til en annen istedenfor.

Hvis en kjøper derimot ikke gjør opp for seg, så har du som selger rett til å kunne heve kjøpet. Hvis du blir satt i en situasjon hvor en kjøper mener at du har trukket deg, og dere hadde en avtale så kan du bli erstatningsskyldig for dette. Det gjelder for de økonomiske tapene som kjøper har lidd på grunn av at du trakk deg.

Omregistrering og forsikring ved bilsalg

Det beste er hvis dere gjør dette sammen. Når du selger bilen via finn.no så bestemmer du på forhånd hvem som står for betaling av omregistrering. Logg deg inn på vegvesenet og gjør dette, når det er gjort så logger selger seg inn og registrerer seg med sine opplysninger.

Sørg for at din egen forsikring blir sagt opp! Og husk at når en kjøper prøvekjører bilen din så er det din bilforsikring som gjelder. Når bilen er solgt så sørg for at du får med deg alt av personlige eiendeler fra den, det gjelder for bombrikken også!

Legg igjen en kommentar

Skroll til toppen