Overtakelse av ny bil!

Hjem » Blog » Bilhold » Bilkjøp » Overtakelse av ny bil!

Har du kjøpt deg ny bil? Selv om det haster å komme seg ut på veien i den nye bilen din så er det noen ting du burde sjekke grundig før du godkjenner overleveringen av bilen.

Aldri før har nybilsalget vært som de siste årene. Dette skyldes i stor grad elbiler, og mange av de har det vært leveringstid på som til sammen gjorde at nybilsalget ble rekordhøyt.

Men mange har aldri tatt over en nybil før, for det er noen ting du burde sjekke ekstra nøye. Når du kjøper en nybil skal det være mer smidig en ved kjøp av bruktbil, spesielt når det er fra forhandler. Men som regel er det også en større investering og derfor er det veldig viktig at du sjekker bilen grundig ved overtakelse.

Start med å sjekke papirene på bilen

Når du kjøper nybil av forhandler så skal alt av papirer være i orden, men sjekk allikevel at alt faktisk er riktig.

Ofte har kundebehandleren/selger en sjekkliste også. Dette kan du også spørre om de har hvis du ikke blir vist en slik sjekkliste.

Den går over punktene for hva som skal være med, og du og selger ser sammen at bilen er i orden som den skal være.

Hvis det skulle vise seg at alt ikke er som det skal være er det best å ta dette før du overtar bilen. Jo lengre tid det går før det blir tatt opp desto større blir sjansene for at det kan gi problemer/ ta lang tid.

Har du fått med alt du har bestilt?

På grunn av flere faktorer som pandemi og halvleder problematikk har noen nybiler blitt kraftig forsinket, eller levert uten noe ekstrautstyr som har vært levert med bilen.

Selv om det er fristende å få bilen så fort som mulig er det viktig at du får skriftlig hva forhandleren lover deg. Hvis du kan leve med at noe ekstrautstyr blir levert senere burde du få skriftlig når det er, og hvordan du blir kompensert hvis det blir ytterligere utsatt.

Hvis det ikke er mulig så må du vurdere om du har grunnlag for å heve kontrakten, hvis du ønsker å gjøre det. For de fleste vil derimot at de heller får en kontrakt på når det skal leveres og eventuelle konsekvenser for forhandleren hvis det ikke skjer være bedre hvis det er mulig.

Utenom dette så sjekk nøye at alt som er med bilen faktisk fungerer. Nye biler har mange funksjoner og det beste er at du får selgeren til å vise deg så mye som mulig. Test at alle funksjoner fungerer, det er lettest å få avtalt når og hvordan det skal fikses mens du overtar bilen.

Til bilen følger det også med instruksjon for hvordan det meste i bilen fungerer. Her kan du ofte finne ting som selv selgeren ikke vet om, å bruke litt tid på å lese i den er ikke dumt.

Av andre ting så sjekk at dekk og felger f.eks. er riktig. Også for vinterdekkene, det er kjedelig å oppleve om et halvt år at du ikke har fått de dekkene eller felgene som du bestilte med bilen. Det blir også vanskelig å ordne opp i det i ettertid.

Er lakken bra?

Selv på nye biler kan det være feil, de blir også kjørt litt før den står klar hos forhandleren. Start med å se over fra litt avstand og deretter sjekk lakken nøyere over hele bilen.

En ny bil skal ikke ha riper eller panel gaps. Det er fort å bli litt blind når du står inne hos forhandleren og glemme dette, for det er jo en ny bil du har kjøpt! Men å sjekke dette nøye er absolutt verdt det.

Sjekk også i dører, bagasjeluke og panseret at det ikke er noen riper, skjevheter eller panelgaps. Hvis det skulle være tilfelle så ta det med selger med engang og hør hva selgeren mener.

Kommer dere til enighet før du tar over bilen stiller du mye sterkere og kan slippe unna mye styr med å få det fikset i ettertid. Hvis du først oppdager det i ettertid så vil det fortsatt være forhandleren sitt ansvar, men å beviset det kan være utfordrende.

Ta gjerne en video/bilder av bilen utvendig og innvendig som dokumentasjon. Selv om du ikke ser noe feil mens du gjør det kan det være at du om noen uker kan se antydning til det på video som du har tatt på feil du oppdager i ettertid.

Se over hele bilen for feil

Før du tar over den nye bilen din har den blitt kjørt på/av båten, til forhandler og så videre. Bilen kan også ha vært skadet allerede når den ble levert fra produsenten.

Sjekk derfor nøye at ingen seter har noen rifter, takpanel ikke er skrapet opp og lignende. Selv om det kanskje føles ut som noe som ikke burde være nødvendig å gjøre på en ny bil så er det viktig å gjøre det.

Ladekabelen skal både følge med og være i god stand, alle disse småtingene tar kort tid å sjekke og vil spare deg for tid og potensielt penger i fremtiden.

Legg deg gjerne ned å sjekk under bilen, du får fort et overblikk over om det er som det skal være. Start med en visuell sjekk for panel gaps og riper utvendig for hele bilen, og deretter gjør det samme innvendig for rifter og skraper i interiøret.

Hvis selger sier at det f.eks. ikke er riper i lakken men bare skjolder etter vann så be de vaske, eventuelt polere bilen ordentlig før salg.

Nye biler skal være ordentlig klargjort før salg, det er ikke bare for at den skal se fin ut. Men også for at du som kjøper enklere skal kunne se at bilen faktisk ikke har noen skader i interiøret eller eksteriøret.

Hør godt etter for knirkelyder og andre ulyder med engang du kjører bilen for første gang. Det skal ikke være noen ulyder på en ny bil og hvis det er det så må det sjekkes med engang.

Selv om det frister å ta med seg nybilen hjem med engang kan det være bedre å utsette overtakelsen hvis det er noen vesentlige feil på bilen. Det er ikke sånn at det ikke blir fikset hvis det oppdages i ettertid, men når du oppdager feil mens selgeren er der er det ingen tvil så lenge dere dokumenter skadene sammen.

Litt avhengig av hvilken drivlinje motoren har så burde du sjekke at væskenivåer er som de skal være og at det ikke er noen varsellamper i bilen. At bilen heller ikke drar til en side sjekker du enkelt så fort du begynner å kjøre.

Ta en sjekk av alle lys og de neste dagene kan du godt sjekke at lampene virker tette så det ikke dugger innvendig.

Generelt vil du ofte se hvis det er noen litt mer «skjulte» feil i løpet av de første dagene du eier bilen. Det kan være knirking fra dører eller paneler som ikke sitter helt riktig. Ta det i så fall opp med forhandler så raskt som mulig.

Bruk samme kontaktperson

Så langt det er mulig er det alltid lettest å forholde seg til en person. Personen som har bistått deg ved overlevering vil også være den du helst burde snakke med hvis det skulle oppstå noe.

Heldigvis går de fleste overtakelser av nybiler uten noe problem. Men det er en stor investering og mange har fått seg en overraskelse. De har ofte mange biler som skal ut på samme tidspunkt og da kan det fort gå litt for raskt.

Hvis de ikke har en sjekkliste dere kan gå over sammen er det enda viktigere at du er sikker på at du får sjekket alt. Er det mindre ting som noe steinsprut skader så er det fortsatt best at de får det fikset med engang.

Selv om du har nybilgaranti så er det noen ting som ikke nødvendigvis dekkes av den, men som kunne blitt fikset hvis det hadde blitt oppdaget ved overtakelse.

Det dreier seg mest om skader på interiør og eksteriør, spesielt når skaden heller ikke kan kalles en slitasjeskade. En liten rift i setet for eksempel som oppdages etter noen uker kan ende opp med å koste deg mye penger.

Hvis du oppdager det i ettertid er det heller ingen god følelse når du vet at bilen har blitt levert sånn. Hvis du da har videodokumentasjon av hvordan bilen så ut ved overtakelse vil du stille mye sterkere.

Husk at du som kjøper også har et ansvar for å si ifra om skader du oppdager så raskt som mulig.

Legg igjen en kommentar

Skroll til toppen