Biler som kan trekke 3.5 tonn tilhenger!

Hjem » Blog » Bilhold » Bilkjøp » Biler som kan trekke 3.5 tonn tilhenger!

Har du en hestevogn, båt, campingvogn eller noe annet du behøver å trekke bak bilen oppstår fort problemet med at ikke alle biler kan trekke så tungt. For å kunne trekke en tung tilhenger så er du nødt til å ha sertifikat for BE. Med førerkort klasse BE kan du trekke tilhenger BE opptil 3500 kg, tok du sertifikat før januar 2013 gjelder ikke den samme vektbegrensningen men på grunn av krav for tyngre vekt vil det i realiteten uansett gjelde for så godt som alle.

For å kunne trekke en henger på 3500 kg så må bilen selvsagt være godkjent for det. Men det å trekke tung henger generelt er ikke noe som egner seg for de fleste biler selv om de er godkjent for det. Det krever at bilen har litt motorvolum, helst fra 2,5 liter og oppover. Det å trekke hengeren er en ting, og noe du vil kunne få til med en bil som kun har 2.0 liter motor også, det å stoppe derimot kan fort være mye vanskeligere. Typiske trekkbiler har gode bremser som vil kunne stoppe en tung henger. Vanlige personbiler, både stasjonsvogner og suver har vanligvis ikke det.

Biler som kan trekke 3500 kg

Det er en god del biler som kan trekke 3,5 tonn, vi lister her opp noen av de. Vær obs på at det avhenger av årsmodeller og motortype bilen har. Ønsker du å kjøpe en bil kan du sjekke registreringsnummeret hos vegvesenet eller sjekke vognkortet for å forsikre deg om at den aktuelle bilen faktisk kan trekke 3500 kg. Noen av motorene for modellene vi lister opp her vil ikke kunne trekke 3500 kg.

Audi q7 e-tron, SQ7

BMW X5, X6, X7

Chevrolet Silverado

Dodge RAM

Ford Ranger

Isuzu D-max

Jeep Wrangler

Land Rover Discovery, Range Rover, Range Rover sport

Mercedes-Benz  Gelenderwagen, M-Klasse, GL, GLE

Mitsubishi Pajero
Nissan Navara

Porsche Cayenne

VW Amarok, Touareg

Toyota Hilux

Hvilken passer best til deg

Hvis det ikke er så ofte du trenger å trekke så tung tilhenger er det ikke sikkert at det mest økonomiske er å kjøpe, men kanskje å leie en bil når du får behovet. Som du ser av listen over som ikke er en komplett liste så er det mest store og relativt dyre biler som kan trekke 3500kg.

At bilen har en sterk motor, gjerne diesel som er sterkere når du trenger det for å trekke henger, har firehjulstrekk og bremser som er dimensjonert for bruken er det aller viktigste. Automat og lavserie er også en fordel, spesielt ved start/stopp og småkjøring i bakker. Akkurat hvilken bil du burde velge må være ut ifra hvilket behov du har. Vurderer du derimot en eldre bil som allerede har kjørt en del så må den sjekkes grundig, og en naf sjekk eller lignende er ikke dumt. Et servicehefte som er fulgt og at bilen er generelt i god stand burde også være ett krav. Det er ikke gøy å få motorstopp med en stor og tung tilhenger!

Har du tenkt å kjøre mye med tilhenger så vil det være veldig lurt å prøvekjøre bilen med en tilhenger. Når du trekker 3500 kg oppleves det ganske ulikt i forskjellige biler.

Førerkortklassene for tilhenger

Førerkort klasse B gir deg rett til å kjøre med tilhenger, du kan trekke en tilhenger som er på 750 kg. Eventuelt at hele totalvekten er innenfor 3500kg. Med førerkort klasse B vil du faktisk ofte oppleve at du kan trekke mindre tilhenger jo tyngre bil du selv har. Dette er en god grunn til at de fleste vil få mye ut av å ta sertifikat for B96 eller BE.

Førerkort Klasse B96 gir rett til total vekt på bil og tilhenger på 4250 kg. Klasse B96 er litt enklere å få sertifikat for enn BE men gir heller ikke rett til å trekke like tung tilhenger.

Førerkort klasse BE gir rett til totalt vekt for bil og tilhenger mellom 4250 – 7000 kg. Har du tatt BE sertifikatet etter 19 Januar 2013 gjelder regel om at tilhenger maksimalt kan veie 3500 kg.

Uansett hvilket sertfikat du har så gjelder vekten som står oppgitt i vognkortet, det vil si at hvis f.eks. bilen maksimalt kan trekke en tilhenger på 2500kg så er det uansett det som gjelder. Den enkleste måten å regne ut på er  med vegvesenet sin tilhenger app hvor du kan legge inn registrerings nummer på tilhenger og bil, og hvilket sertifikat du har så viser den om du har lov til å trekke tilhengeren.  Husk også at du har hastighetsbegrensinger når du kjører med tilhenger, hva den er avhenger også om tilhengeren har bremser eller ikke. Alle tilhengere med tillat totalvekt over 750 kg skal ha bremser og for tilhenger med bremser er er det lov å kjøre i 80 km/t. For tilhengere uten bremser og aktuell totalvekt på 300 kg eller mer så er maksimal hastighet 60 km/t.

Hvis du kjører med for tung tilhenger vil du bli bøtelagt. Boten vil avhenge av hvor mye vekt du har over det som er tillat, men det vil typisk være mellom 8 000 – 10 000 kr. Du må sannsynligvis sette igjen tilhengeren også, og ordne transport av den på lovlig vis. Dette blir fort veldig krevende og kan enkelt unngås ved å ha riktig sertifikat.

Legg igjen en kommentar

Skroll til toppen